MotoNews.pl

Spalanie, stuki yaris

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
chciałbym poznać wasze zdanie odnośnie przypadłości dręczącej mojego yarisa 1.3 2003 wer.fr 95000km otóż ostatnio podskoczyło spalanie o około 2 litry do blisko 11l/100km wcześniej normą było coś koło 8 przynajmniej wg komputera a na dodatek spod maski dobiega jakby stukanie na biegu jałowym kiedy obroty wynoszą około 600-700 jak dodam gazu zwiększa sie częstotliwość stukania a powyżej 1000 już go nie słychać bo ginie w reszcie hałasów dodam ze nie dawno wymieniłem olej taki sam jak zawsze castrol 5w30 nie były regulowane luzy zaworów ani kontrolowany stan rozrządu wiec nie wiem co tam się dzieje ale może komuś coś przyjdzie na myśl za wszystkie sugestie z góry dzięki

Dodam jeszcze jedna ciekawostkę otóż kiedy siedzę w aucie z włączonym silnikiem średnie spalanie wyświetlane przez komputer wzrasta na początku wskazywało coś 8.6l/100km i rosło średnio o 0,1l na minutę az do 10 litrów kiedy ruszyłem i przejechałem kawałek zaczęło spadać do 9.5l a po zatrzymaniu znów rosło nie wiem o co chodzi

Cytat:
2011-04-09 02:17:32, Johnny00 pisze:
Dodam jeszcze jedna ciekawostkę otóż kiedy siedzę w aucie z włączonym silnikiem średnie spalanie wyświetlane przez komputer wzrasta na początku wskazywało coś 8.6l/100km i rosło średnio o 0,1l na minutę az do 10 litrów kiedy ruszyłem i przejechałem kawałek zaczęło spadać do 9.5l a po zatrzymaniu znów rosło nie wiem o co chodzi

Co do sredniego spalania to po pierwsze zobacz jaka masz ustawiona jednostke L/km czy km/L
Co do rosnacego spalania na postoju to normalne bo drogi nie przebywasz ,a paliwo zuzywasz.
Po kazdym tankowaniu do pelna trzeba zresetowac komputer pokladowy na kazdej wartosci,bo inaczej po czasie glupoty pokazuje lub sie zawiesza.
Jezeli nie tankujesz do pelna to wogole pomiary sa niedokladne.
Jezeli robisz po kazdym odpaleniu 10-15 km i nie robisz trasy to bedzie tyle spalal i to normalne.
Pozatym jak tankujesz w Sosnowcu i okolicach to dziwne ze wogole silnik jeszcze pracuje. w Zaglebiu to chyba kazdy wlasciciel stacji stawia za punkt honoru dolac cos do paliwa ,jak nie ON czy opal to przynajmniej troche wody zeby nie bylo za dobrze.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer