MotoNews.pl

Z jakiej deski zrobic pulke na glosniki?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wlasnie jestem w trakcie tworzenia audio w bobiku,jako ze ciezko t am wsadzic glosniki gdzies indziej niz w dzrzwi i na tylna pulke , to mam pytanie.

Z jakiego drewna to ma byc deska?
Moze byc zwykla sklejka , czuy musi byc MDF i jakie to grube...

MDF jest najodpowiedniejszym materiałem.

ja robilem do siebie z wiórowki - 15 mm - ale teraz jakbym robil to z mdf-u - mdf jest sprasowywany 4 razy "mocniej" od wiorowki - nadaje sie wiec lepiej na poleczke

najlepiej MDF o grubosci 19 mm z tego sa wykonywane obudowy do subwooferow ale na solidne elipsy tez sie nada

JA U SIEBIE MAM COŚ PRZYPOMINAJĄCE PŁYTE WIÓROWĄ I JAKOŚ TO WYGLĄD I GRA, TAK ŻE POLECAM TYPOWĄ I SPRAWDZONĄ PŁYTE WIÓROWĄ

ja u siebie mam pulke zrobiona z desek meblowych (1,5 cm) i to jest oklejone cieniutka gabeczka taka jak pod panele sie daje i na to obicie i gra swietnie

zbędny ciężar

Cytat:
2003-12-21 15:19:47, lukaszc pisze:
zbędny ciężar

Święte słowa.
Moje tez poszły na handel robiłem z mdfu 12 mm góra 15 mm scianki boczne

co to jest ten MDF, czy czasmi nie jest to ta plyta z ktorej robi sie panele podlogowe? Jak tak to skad to wziasc? bo panel ma grzes grubosc 8mm to raczej sie nie nadaje

Tak jak już mówiłęm na spocie: MDF.

ja u siebie jeszcze nie mam audio u mnie w autku ale ostatnio robilem z kumplem poleczke do jego poldasa i zrobilismy wlasnie z MDF'u 15 mm. Sa tam wsadzone 4 glosniki (elipsy) i nawet bardzo to sie nie wygielo

Cytat:
2003-12-21 17:10:23, Samael pisze:
co to jest ten MDF, czy czasmi nie jest to ta plyta z ktorej robi sie panele podlogowe? Jak tak to skad to wziasc? bo panel ma grzes grubosc 8mm to raczej sie nie nadaje

wiec MDF to jest jakby taki karton czy jakas masa drewniana i to wszystko jest prasowane pod wysokim cisnieniem

tak jak plyty gipsowo-kartonowe do zakupu w sklepach typu OBI a jak w stalowej nie ma OBI to na pewno znajdzie sie tysiac innych podobnych niegorzje wyposazonych sklepow
popytaj

Simon mi mowil jeszcze na zlocie ze mozna by ewentualnie zrobic ze sklejki tylko zeby ja wyzebrowac , zeby cos tam... zeby porobic zebra...ja dzisiaj oddalem bobika do warsztata i mi zuca glosniki na tyl na pulke a z drewna pulke zrobie sobie
U zwyklego stolarza to wyciecie i posklejanie kosztuje w granicach 20-30zl tyle mi powiedzieli w gdansku.

jesli z drewna to najlepiej sosna usczelnic siliconem i wpchac pianką tapicerską mam taką skrzynie zaiast tylniego siedzenia gra zajebi...

Wrazie potrzeby daj znać Ponick!! Mam do dyspozycji wyrzynarkę i inne potrzebne narzedzia. Jeśli chodzi o sklejkę (cała reszta płyt też ) to powinno sie je wzmocnić. Użebrowanie większych powierzchni powinno wystarczyć i powstrzymać wpadanie w rezonans.

nie czytałem poprzednich wpisów być może ktoś juz to opisął . , ale jako elektronik odradzam uzywanie desek jednolitych , powstają wtedy wibracje i harmoniczne sie uwydatniaja , jezeli bnedziesz uzywał kolumny "bass reflex" straci to jakikolwiek sens .
Decha na półkę nie może być tez plastikowa , polecam ci skleiki , najlepiej obite pianka z wewnetrznej strony .
Pisze to z myśla ze mówisz o choć troszkę profesjonalniejszych głosnikach , albo przynajmniej o nowych , nie harczacych przy 50% wzmocnieniu .
pozdrawiam

jezeli bys chcial aby gralo malo wiele basem to najlepszy jest MDF ( do subwooferow uzywa sie grubosci 2,2 mm) ale koniecznie przedziel polke w polowie tzn. aby kanal lewy i prawy byly oddzielone od siebie.w przeciwnym razie bedziesz mial taki problem jak mialem ja czyli glosniki niskotonowe zaklocaly swoja prace ze wzgledy na mala ovjetosc.Jezdynym wysciem jakie mialem to jeden z glosnikow zamocowac magnesem do gory ( obrocony o 180 stopni) wtedy pomoglo.pozdrawiam

Mam pytanko chcialbym zorbic sobie polke na glosniczki do mojego srajtygielka deske mam wszytko gra ale czy moglby ktos wrzucic skan rysunku i wymiarow takiej polki aby byla ona maksymalnie optymalna i dopasowana do maluszka ? Bylbym bardzo wdzieczny pozdrawiam

kiedys narysowałem to .......
Gdzies był opis - poszukaj .......
Zamiesciłem pare przydatnych rad ale niestety zostalo to na Forum ......
poszukam tego rysunku.....

Najlepiej kupić gotową.Mam kolegę który ma właśnie taką z głośnikami i tweeterami i pod dobrym wzmacniaczem to tak napierd.... że tylnia szyba na uszczelce chodziła.Polecam!!!