MotoNews.pl

W jakiej pozycji ma być ta klapka? 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam) Mam problem bo już zgłupiałem totalnie( Jest taka klapka na blachach od wentylatora, między gaźnikiem, a mocowaniem linki gazu do tej blachy. W jakiej pozycji ma ona być na zimę?? zamknięta czy otwarta???? Powiedćie bo już nie wiem, głupne z czasem

Teoria jest taka, ze jak jest otwarta to ma zasysac cieple powietrze z komory silnika, a co za tym idzie nagrzewac szybciej silnik. Praktyka jest taka (przynajmniej u mnie), ze samochod na cieplym powietrzu (mowie jeszcze o 650) nie chcial w ogole jechac - krztusil sie i dusil. Dopiero zmakniecie klapki pomoglo i pozniej zawsze juz byla zamknieta i dodatkowo uszczleniona kawalkiem gumy.

u mnie po modyfkacji dolotu jak otworze tą klapke to dmucha z niej silny strumien powietrza. Przed zmianami bylo odwrotnie. Faktycznie zasysane bylo wtedy powietrze. Teraz moge sobie dzieki temu regulowac ilosc powietrza do gaźnika

a czy ta klapka jak jest otwarta to czasem nie ma za zadanie chłodzić gaźnika . tzn niewiem bo malucha mialem baaardzo dawno a i to niepamiętam tej klapki, ale chętnie się dowiem ponieważ moja kobieta właśnie robi prawko i malcem będzie sie wozić...

Nie-ta klapka jest po to by w zime zasysac ciepłe powietrze z komory silnika. Otwarta zamyka doplyw powietrza z zewnątrz.