Zmiany EL...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie: jakie byly zmiany w el na przelonie produkcji czyli od '94??? (wiem ze byla wersja town) chodzi mi o silnik, blacharke, wnetrze, wyposazenie etc. gdyby komus sie chcialo to moze tez napisac lub podac link do roznic miedzy fl a el. ale to juz mnie mniej interesuje
pozdrowki
nie wiem czy byl taki temat bo wyszukiwarka nie dziala.

Cytat:
2004-01-15 17:26:35, goorek pisze:
mam pytanie: jakie byly zmiany w el na przelonie produkcji czyli od '94??? [cut],... ale to juz mnie mniej interesuje

No to w koncu interesuje czy nie?

zuraw pytam o zmiany w el. a mniej interesuja mnie zmianu fl na el. widzisz roznice????przeczytales uwaznie???

chyba ze mam rozumiec ze od '94 do konca produkcji nie bylo zadnych ale to zadnych zmian????

[ wiadomość edytowana przez: goorek dnia 2004-01-15 17:34:07 ]

wg "naprawy 126p":
w trakcie produkcji wprowadzono kolejne modyfikacje silnika, zmieniając krzywe wyprzedzenia zapłonu oraz równocześnie nieznacznie korygując kształt głowicy i koła pasowego na wale korbowym"

-te krzywe wyprzedzenia to po prostu zmiana modułu na MED213A z MED210A lub MED211A
-zmiana modułu spowodowała zmianę koła pasowego (inaczej umieszczona nacięcia)
-korekta głowicy to lekkie poprawienie komory spalania (ale szczegółów nie podają ) aby zoptymalizować ją pod nowe wrtości wyprzedzenia zapłonu

wszystkie zmiany są od 13.04.1995 (lub od nadwozia nr 37077822)

innych zmian nie znalazłem...

No i o ile sie nie myle wprowadzono katalizator i jakaś taką dodatkową puszke po lewej stronie z ktorej idzie wężyk do gażnika. Ja tego u siebie nie mam ale widzialem w paru nowszych malcach.

kata i filtr oparów wprowadzili w elx'ach czyli w roku 1996... w el'ach tego nie było

to mnie juz wogle zastanawia bo moj maluch jest z 97 roku i nie ma tego filterka. A gdzie jest katalizator? jakos w tlumiku? czy elx maja jakies inne kloktory wylotowe? moze poprzedni wlasciciel wywalil u mnie katalizator i ten filtr

katalizator to wiele powiedziane.oficjalnie to jest tłumik katalityczny.jest to oczywiscie zabudowane w puszce tłumika

Moj boba ma date 1 szej rejestracji 30.12.1996... i puszki tez nima.. ale słyszałem ze ponoc to i lepiej??.. a katalizator to orginalnie w tłumiku jest... gdzies sie umnie taki po warsztacie wala bo ja załozyłem se sportowy.. pozatym z tego NIBY katalizatora to smierdziało jak by ktos BAKA puscił..hehe..nieprzyjemne skojazenie..

OT

Śmierdział jak bąk? Jesteś tego pewny? Lepiej się trzymaj ode mnie z daleka na zlocie W szczytowej formie potrafię wygonić z sali cały wszystkich kumpli
Czyż ja nie jestem parszywy i przebrzydły?

Cytat:
2004-01-15 18:07:10, sapi pisze:
to mnie juz wogle zastanawia bo moj maluch jest z 97 roku i nie ma tego filterka

Pochłaniacz par paliwa
Mój kaszel z `97 miał to fabrycznie tak jak i "katalizator"

Ja mam maszyne z '96 i nie mam tego filtra.

PS. gdzies slyszalem ze tlumik do malca z katalizatorem kosztuje 1000pln . Ale coś mi sie to nie widzi

Tłumik z katalizatorem kosztuje w zależnosci od sklepu około 500-600 zł. wiem bo pytałem z ciekawości

hheeh, to za tą kase mialbym 3 wupexy takie jakie mam teraz.
Ciekawe czy kupuje ktos te z katalizatorem

Ja tez mam malca z 96' i tez tej puchy z lewej strony nie ma, natomiast kolega ma z 97' i juz to ma. Mam takie pytanie czy mozna ta puszke usunac ? i czy nie bedzie efektow ubocznych ?

Aha jeszcze jedno: jaka jest roznica miedzy 126 el a 126 elx sx ?