Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Andrzej_Zamosc SYMPATYCZNY GOŚĆ Citroen Xantia/Traba ... Corby,Northants,UK | 2003-12-06 11:06:35 Jakie kupic,jak montowac...Hmm, tego nie da sie tak jednoznacznie powiedziec.Ale do samochodu nie potrzeba jakiegos "wodotrysku".W Ladzie mam Alana28,calkiem przyjemne radyjko,wielkosc normalnego radia.Wczesniej mialem jeszcze prostsze radyjka i nie narzekalem nigdy.
Antena-teoretycznie najlepiej,jezeli jest zamontowana na stale w centrum dachu,praktycznie nigdy tak nie montowalem i tez nie bylo zle,w trabvancie mialem zawsze na uchwytach rynienkowych,albo na belce bagaznika dachowego.Teraz w ladzie mam na podszybiu z prawej strony.jest ok Przepisy na bank radio musi miec homologacje i musi byc zarejestrowane w URTiP-ie- w naszych warunkach 10 pietro ZUS-u na Zana.Co do kosztow to nie mam pojecia :| Najlepiej chyba do mobilka kupic jakies nowe radyjko za circa 300 zeta i miec pewnosc,ze bedzie sie mialo full legalny sprzet ![]() |
piotrkaweczynski Łada 2107 warszawa | 2003-12-11 00:24:24 JESLI CHODZI O CB RADIO TO KAŻDE MUSI MIEĆ HOMOLOGACJĘ. 4W MOCY NA WYJŚCIU. TO PODSTAWA.15 W MAJĄ TYLKO RATOWNICY DROGOWI.DO SAMOCHODU W CELU UZYSKANIA INFORMACJI O FEDERALNYCH WYSTARCZĄ 4 W. BARDZO WAŻNA JEST ANTENA I JEJ UMIESZCZENIE,A NASTĘPNIE DOSTROJENIE ANTENY.TO WYSTARCZY NA ZBIERANIE INFORMACJI W PROMIENIU20KILOMETRÓW. |
TROLL SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW 525 TDS kombi, ... Sz-n | 2004-08-10 09:45:14 też właśnie słyszałem o braku konieczności rejestracji wszystkiego do 4 W.
Planuję go urzywać w aucie, ale z batem na dachu. A co do ładowania 9 bateriami to nie do końca ono by było tak zasilane , gdybym go urzywał w samochodzie to korzystałbym z wejscia pod zapalniczke/chyba jest taka możliwość, a jak nie, to mam "magika" który by mi przerobił ![]() Ma to sens?? ![]() SAM JUŻ NIE WIeM..... |
![]() Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2004-08-10 10:09:01 jeśłi będzie używane głównie w samochodzie, to raczej od razu w radełko. łatwiej trzymać "gruszkę" w łapce, niż całego ręczniaka. No i głośnik możez sobie zewnętrzny zamontować gdziekolwiek.
"Wstęgi" to potoczna nazwa jednej z modulacji używanej na CB, inaczej SSB. jest to modulacja amplitudy bez fali nośnej. rozróżniamy dwa rodzaje wstęg: górną i dolną czyli fsb i lsb. jest to bardzo dobra modulacja do dalekich rozmów. tam gdzie am i fm zawodzą, na wstęgach można się porozumieć. co do pozwoleń, od piątku nie trzeba zezwoleń na pracę w paśmie obywatelskim z mocą4w w am/fm i 12 ssb. ROZPORZĄDZENIE MIN. INFRASTRUKTURY [ wiadomość edytowana przez: Góral dnia 2004-08-10 10:21:48 ] |
![]() Perzan Przyjaciel LKP ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-08-10 12:09:41
No nie wiem... Owszem, 95+ można zasilać z zapalniczki (kabel 1:1) tylko musisz sobie dorobić jakiś dobry filterek zasilania bo trzeszczy jak jasna cholera. Radia samochodowe mają już taki filtr wbudowany i trzeszczenie się zaczyna dopiero jak przesadzisz z czułością anteny. Pożyczałem czasami ojcu tego ręczniaka i jakoś sobie radził ![]() I nie wiem jak z podłączeniem bata. 95+ ma wyjście BNC, a bat ma takie duże złącze z gwintem. Przelotkę pewnie można dokupić, ale jak to się zachowa ? Musisz się w tej kwestii poradzić w jakimś sklepie/zakładzie z CB. Tyle z własnego doświadczenia. Skłaniałbym się jednak w kierunku "cegły". Pozdro. |
![]() syvo SYMPATYCZNY GOŚĆ najstarsze miasto Zagłębia | 2004-08-10 13:32:05
Dzięki za odpowiedź dotyczącą "wstęg". Jako, że jestem laikiem w temacie CB, prosiłbym o krótkie resume nt. "Co mogę, a czego nie mogę zrobić (kupić, przeoczyć, itp.)" aby móc korzystać z tej formy łączności. Czyli: - radio może mieć parametry nie większe (nie mniejsze) niż... - antena j.w. - pownienem posiadac papier, który stwierdza, że... - np. sposób montażu radia/anetny powinien spełniać warunki... - zasady w korzystaniu z CB są następujące... Wiem, że moje oczekiwania są niemałe, ale dopiero tu znalazłem najklarowniejszą dyskusję nt. CB, no iliczę nadal na Waszą pomoc. |
![]() Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2004-08-10 18:03:43 radio musi mieć moc do 4W AM/FM oraz nie więcej jak 12W SSB.
pracowac musi w paśmie 26.960-27.405Mhz (podstawowa 40-tka). może mieć większą rozpiętość częstotliwości (tzw. boczne 40-stki), ale nadawanie tam będzie nielegalne. Co nie zmienia faktu że wszyscy co mają to i tak od zawsze tam gadają ![]() dwie 40-tki w dół rozmawia się w zasadzie tylko na SSB w celu przeprowadzania tak zwanych DXów, czyli łączeń miedzynarodowych. Antena: z osobistych doświadczeń polecam wyrób firmy Lemm o nazwie MAgnum. Z droższych: zdecydowanie president colorado lub santiago 1200. sposób monatażu: najlepsze parametry osiągniesz przy zamontowaniu anteny centralnie na dachu auta, ale wiąże się to z wierceniem... co nie każdemu pasuje. możesz wspomóc się wtedy magnesem. do dostania w sklepie CB. jeśłi radio głównie w trasie to można zamontoać również na uchwycie rynienkowym lub na pokrywie bagażnika (ale wtedy odbiór w przód będzie trochę słabszy) zasady korzystania: 1wchodzisz na kanał 2. słuchasz 3. jeśłi ktoś rozmawia, to między wypowiedziami mówisz: break 4. jeśłi usłyszysz: proszę braek, oznacza to zaproszenie do rozmowy. 5. pytasz o co chciałeś i po otrzymaniu odpowiedzi dziękujesz za break. jeśłi nikogo nie słyszysz, to wołasz: ogólne wywołanie do mobili na trasie..... jeśłi ktoś się zgłosi gadasz ![]() to tak z grubsza... reszta wyjdzie w praniu. [ wiadomość edytowana przez: Góral dnia 2004-08-10 18:04:24 ] |
![]() Bartek-Lodz SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() 2xLancia Kappa 3.0 V ... Łódź | 2004-08-10 22:26:58 No, no - czyli co juz pozwoleństwa są niepotzrebne - to po kiego grzyba ja zapłaciłem 2 lata temu 90 zł za pozwolenie na 7 lat ???
A ztym break - to wszyscy wołają BREKO - tyle że żadko - zregóły się wcinają i już ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() syvo SYMPATYCZNY GOŚĆ najstarsze miasto Zagłębia | 2004-08-11 07:39:53 Wielkie dzięki Góral za resume.
Zaczynam nabierać poważnego apetytu na CB. Pozdrawiam!!! |
![]() Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2004-08-11 10:16:55 nie ma za co ![]() polecam się. |
TROLL SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW 525 TDS kombi, ... Sz-n | 2004-08-11 23:39:41 dzięki Panowie za wypowiedzi/podpowiedzi ...
Na razie się jeszcze wstrzymam od zakupu (bo mi plany popsuliście ![]() Ale jeszcze raz dzięki |
![]() Fruwak SYMPATYCZNY GOŚĆ Zagórz | 2004-08-13 20:22:45 ...heh, a ja od paru dni kombinuje z cb radiem w ladzie
mam kiepska antene i sa z tym problemy. w domu zamierzam postawic dluga stacjonarna. kwestia tylko zbudowania masztu i dostrojenia. jak cos zrobie do sie tu kjeszcze wypowiem. hej! |
TROLL SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW 525 TDS kombi, ... Sz-n | 2004-09-30 07:57:12 witam
właśnie stałem się posiadaczem ALANA 48 plus. Radyjko -model chyba dobry co?? niedługo planuje zamontować je do autka. więc proszę o radę w którym miejscu zamontować BATA. wiem że najlepiej byloby zamontować go na srodku dachu ![]() nie wiem czy z lewej czy z prawej strony. czy może być zamontowany do rynienki np za drzwiami z tyłupo lewej stronie(od kierowcy)- w okolicach małej szybki?Pytam o miejsce, bo takie szczegóły mają duzy wpływ na odbiór i nadawanie... a i jeszcze kabelek którędy wypuścić na zewnątz- czy otworkiem którym idą kabelki do klapy? z góry dzieki za info |