Co wiecie o silniku 132D1??

« Poprzedni | Następny »
czesc za jakie kolwiek infomracje bede bardzo wdzieczny poczawszy czy jest on na gazniku konczac na jakim srubokretem przykreca sie cybancik na pompie paliwowej

pozdrawiam
Cichy

poj moc
132D1.000...................1995................113.............- Argenta ('82->)

czyli orginalnie to jest gaznik ?

widze ze na mieszyłeś coś ciekawego

hmm silnik a wsumie cale auto stoi juz pod blokiem teraz chcialbym sie dowiedziec nieco wiecej o nim

narazie wiem tylko tyle
rok prod 91 - silnik 2,0 DOHC przejechane 65 tysiakow po remoncie
dwururka dziurawa jak sito kopa ma sredniego ale w ciagu dwoch dni zajechalem krzyzaki

ale cos mi nie pasuje tzn niby silnik z argnety ale ma gaznik - hmm i wlasnie to mnie ciekawi przeciez chyba nie bylo Argent na gazniku ? a moze sie myle ?

pozdrawiam
Cichy

(acha ten poldek to tylko dawca dla niebieskiego)

Właśnie znalazłem w książce, którą posiadam, to znaczy FIAT 132 & ARGENTA (1973 to 1985 All models).
Silnik Argenty 132 D1 000 posiadał gaźnik Weber 34 ADF 54/250

Bylo juz o tym silniku na forum, wystarczy poszukac!
Jest to silnik 2.0 z gaznikiem stosowany w Argencie od 1981 roku. Mniej wiecej od tego czasu zastapil tez silnik 132C2.000 stosowany w Polonezie 2000.
Jezeli macie dane nt. jego maksymalnego momentu obrotowego silnika 132D1.000 to bede wdzieczny. Najlepsza bylaby jego charakterystyka w funkcji predkosci obrotowej (krzywe przebiegu mocy i momentu).

Pozdrawiam
Adamus

To da sie zrobic... tylko Cichy musi pojechac na hamownie

Chodzi mi o charakterystyke oryginalu, a nie zajezdzonego/stuningowanego egzemplarza.

Pozdrawiam
Adamus

Wiem, zartuje sobie

tez mam taki silnik, wyciagniety z poloneza 2000 rocznik 1988 - wersja dla odpowiednich sluzb i tez jest na gazniku

Dane dla silnika 132 D1.000 dotyczące mocy i momentu (wg DIN):
Moc maksymalna - 83,1 kW (113 KM) przy 5600 obr/min
Maksymalny moment obrotowy - 16,2 kGm (158,7 Nm) przy 3700 obr/min

a co oznacza numer na bloku 132 DB 2A 0

PS
a 132C3.000
argenta ale na wtrysku ? czy gazniku ? bo ja mam takowa na gaziorku :>

132D4.000, 132C3.000........1995................122.............- Argenta 120 ie (132 2000ie)

a ten pierwszy to nie wiem, ale coś podobnego to
132DB.000...................1995................187.............- Volumetrico (supercharged)

żródło v vieri

no to wychodzi na to ze mam blok od argenty :>
tylko zmienili na gaznior
walki tez od 132
naped aparat w bloku.

TEraz pytanko
Czy bloki od argenty mialy zeslepiony otwor na aparat w bloku
na stale ? czy po prostu normalna zaslepka ??

Chyba zaslepka

Mam w garażu blok od Argenty z wtryskiem (oznaczenie bloku prawdopodobnie 132 A3.000 - nie pamiętam, musiałbym sprawdzić). Otwór w bloku na aparat jest zaślepiony zaślepką (nie na stałe). Natomiast na stałe jest zaślepione miejsce na mechaniczną pompę paliwa (nie ma po prostu otworów).

A w 2000ie jest pompa w baku?

Albo w baku albo przymocowana do nadwozia!

czyli byly 2 wersje?

« Poprzedni | Następny »