Prawo nie dziala wstecz.Mam nadzieje.Ale nasz rzad do wszystkiego jest zdolny-chwilowo najwazniejsza jest preambuła.Bez tego ani rusz w Unii.
A jak znam zycie to cos wymysla zeby nam utrudnic zycie!Na zachodzie gdy kierowca do starszego auta (np.w Belgii minimum 6 albo 7 lat) zalozy gaz to dostaje z urzedu zwrot czesci kosztow .Najczesciej jest to stala,ustalona odgórnie kwota.A u nas co???
A propos postu Grzegorza 2107 i samochodow ktore nie spelniaja norm spalin, przypomniala mi sie akcja z samochodami Shelby Cobra 427.W latach 60 Carol Shelby chcial zbudowac auto do wyscigow ale zeby uzyskac homologacje musial zbudowac 100 aut.Wiec wyprodukowal wystarczajaca ilosc czesci do zbudowania 100 aut.Ale federacja wyscigowa dopuscila jego auta do wyscigow w momencie gdy wyprodukowal cos ok.20 aut,bo ferrari dostalo licencje juz po czwartym aucie (Ferrari zobowiazalo sie wyprodukowac brakujace 96 aut).No i Carol Shelby nie zlozyl tych 80 aut i czesci lezaly w magazynach przez 30 lat.na poczatku lat 90 przypomnial sobie o nich i poskladal je-za cene 500 000 $ od sztuki o ile pamietam.auta nie spelnialy zadnych norm spalin ale to nie problem bo Carol Shelby zarejestrowal wszystkie 100 aut (nawet te nie zlozone!!!) w latach 60 i teraz nikt mu nic nie mogl zrobic bo te samochody powstaly w latach 60 i od tamtej pory byly zarejestrowane!Ale to bylo w USA a oni tam maja troszke inne podejscia do motoryzacji.
Kumpel mieszka w stanach i mowil ze oni tam nie maja czegos takiego jak przeglad na stacji diagnostycznej.Auto musi miec tylko dzialajace swiatla,hamulce i cos tam jeszcze.A mowil ze spotkal sie z autami ktore zamiast kloszy lamp z tylu mialy czerwona folie i gliny sie nie czepialy.Fajnie.Wyobrazacie sobie takie cos u nas?
Sorki moze troszke nie na temat ale ma nadzieje (wiem ze to matka glupich) ze po wejsciu do unii ze az tak nam sruby nie przykreca?!Oby to wszystko sie skonczylo jak z autami Shelby Cobra 427.A jak nie to z desek zbudujemy samolot

i ....,moze Jamajka?Kiedys na jednym filmie z Seagalem (bodajze WYBRANIEC SMIERCI) gdzie akcja toczyla sie na Jamajce widzialem Lade kombi 2104.