Witam!
W skrócie opiszę tutaj sposób montażu uniwersalnego centralnego zamka.
1. Potrzebujemy następujące narzędzia i elementy:
a. śrubokręty krzyżowe i płaskie,
b. cążki do zarabiania końcówek,
c. Gumowy młotek,
d. Wiertarka,
e. około 1m drutu twardego i cieniutkiego w celu przeciągnięcia przewodów przez kanały w drzwiach.
f. ja nie mogłem dostać kanału do kabli do drzwi więc tutaj trzeba podumać .. u mnie na razie kable idą luźno i nie przytrzaskują się drzwiami,
g. trochę końcówek i osłonek do łączenia przewodów,
h. Taśma izolacyjna
2. Przystępujemy do montażu.
a. Pierwszym krokiem jest zdjęcie tapicerki z drzwi, w drzwiach przednich odkręcamy 3 śrubki znajdujące się w rączce, wyciągamy zawleczkę od korbki drzwi, klamkę do otwierania drzwi ściągamy przez wciśnięcie z jednej strony zatrzasku w klamce i lekkie jej przechylenie (wtedy schodzi sama) i delikatnie od dołu wypinamy zatrzaski tapicerki,
b. Najpierw trzeba rozprowadzić przewody do siłowników. w tym celu należy odkręcić:
- z przodu osłony znajdujące się przy uszczelce,
- listwę progową z drzwi przednich,
- zdjąć uszczelki z drzwi na wysokości słupka środkowego (wersja 5 drzwiowa) w celu doprowadzenia przewodów do nich,
- odsłonić część wykładziny z przodu w celu przeciągnięcia przewodów na druga strone auta.
c. Przystępujemy do układania kabli,
- ja zaczynałem od drzwi kierowcy i tam zrobiłem główny węzeł kabli. Po odsłonięciu wykładziny przy drzwiach przednich ukazują się kanały jeden u góry przez który poprowadzone sa głośniki oraz kanał pod spodem zaślepiony (w moim przypadku), trzeba było usunąć zaślepkę wpuścić z górnego otworu przewody do dolnego (tam jest dostęp do kanału do drzwi) następnie przecisnąć drut przez ten kanał (pomaga lekkie pracowanie drzwiami). Jak już mamy końcówkę druta w drzwiach to owijamy pojedynczo przewody do druta przy użyciu taśmy izolacyjnej (jeden za drugim razem nie przejdą) i przeciągamy przewód.
- kolejne drzwi które łączyłem były to drzwi tylne lewe. kabel poprowadziłem pod listwą progową, następnie odchyliłem lekko plastikową osłonkę ze słupka i również przy użyciu drucika przeciągnąłem przewody do drzwi tylnych (analogiczna operacja.)
- następnie przełożyłem przewody pod tapicerką na prawą stronę i tam podobnie jak z lewą stroną postępowałem.
d. Montaż siłowników:
- w drzwiach przednich moje siłowniki idealnie pasowały do otworów, więc je tam przykręciłem, połączyłem cięgno siłownika z cięgnem otwierania drzwi i podłączyłem przewody siłownika (wg. kolorów)
- w drzwiach tylnych sprawa jest gorsza, u mnie nie było pasujących otworów więc trzeba było wiercić otwory uważając na położenie zamka (strasznie ciasno tam z racji położenia korbki otwierania drzwi i ogranicznika otwierania drzwi) po przykręceniu siłownika trzeba było się trochę napocić ustawiając cięgna w drzwiach żeby centralka chodziła swobodnie i luźno oraz żeby przy zamykaniu drzwi nie uszkodził siłowników drut ograniczający otwieranie drzwi.
e. Podłączenie elektryczne:
- pozostaje podłączenie elektryczne, należy znaleźć stałe napięcie +12v (np. ze stacyjki lub z bezpieczników)i przykręcić gdzieś masę, ja ją przykręciłem w komorze silnika do innych podłączeń masy.
f. na koniec pozostaje gdzieś schować sterownik centralki (tu już pozostawiam pole do popisu) i możemy cieszyć się centralnym zamkiem
3. Niestety ja dostałem uszkodzony sterownik na pilota (nie działał alarm) i odsyłam go do wymiany, dlatego nie ma opisu gdzie podłączyć ten sterownik.
Wersja ta dotyczyła mojej centralki, a z tego co wiem mogą się one różnić.