| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mar125 (M) Miłośnik FSO ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-07-04 20:00:35 cześć.
więc tak wczoraj wracając ze "zlotu" padła mi panewka. dziś po wstępnych oględzinach okazalo soe że tylko pod 4-tym tłokiem(korbowodowa), no i teraz moje pytania: WHY?? dlaczego tylko na jednym czopie?? i jak oczyścić kanał olejowy w korbowodzie?? bo jakiś metalowy syf (pewnie z panewek bo starło je mocno) zatkał oba otworki (są mocno zaklejone (dlubanie śrubokręcikiem ,kręcenie cieniutkim wiertłem nic nie daje help, prosze o rady acha wymienić tylko te panewki czy cały komplet(reszta w b.dobrym stanie!!) no i co z tą korbą?? pilne, bo bez auta jak bez ręki ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
mar125 (M) Miłośnik FSO ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-07-04 22:12:47 spoko spoko.
wał jest ok. sprawdzałem przez założenie panewki(ze stopą) z innego korbowodu(2gi) i było lux (zero luzów) zrobilem ok 50Km z takim kwiatkiem więc spoko(i to baaardzo spokojnie) już mam wstępne wiadomości od MRuka co i jak. panewki nie robione(przezemnie)nigdy, a stało sie to podczas "wygłupów" na zlocie i chyba olej odpłynoł i dla tego złapało ost. panewke. ale czekam na rady!! dzięki jutro mam nadzieje że coś sie wyjaśni(mam nadzieje że już będzie jeżdzil) ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
mar125 (M) Miłośnik FSO ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-07-04 22:30:25 no to mi teraz popsułeś już humor na amen...
niewiem jeszcze co zrobie(moze będe liczyl na szczęście w nie szczęściu),bo mam już rozebrane i przygotowywane do remontu 2.0 i ten ma mi jeszcze pośmigać ok 1/2 roku max. wiem że lepiej by bylo wyjąć wał,ale ... ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
mar125 (M) Miłośnik FSO ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-07-05 20:19:25 właśnie wróciłem ze sklepu, po 2.5 godzinnej walce z tabelami,książkami,ustliliśmy że średnica czopa wału w moim aucie wynosi 48mm
co przy zamówieniu panewek pod silniki 131B1.000 daje niewielkie róznice!! powinno być wg. wszelkich katalogów 50mm!! więc sam niewiem co mam wyszło że może to być(wg. katalogów) silnik 131 super TC 1.6 o mocy 84KM ,lub regata100s choć kupowane wcześniej uszczelki (min. pod głowice-też tylko po oznaczeniu 131B1.000) pasowały!! teraz pytanie do was: czy były wały o śr.czopów 48mm w silnikach 1.6 o mocy 98KM?? dodam że mój dawca silnika to było 131 supermirafiori!! acha co sądzicie o panewkach made by "FEDERAL-MOGUL"- włoskie,podobno org. do tych silników acha oznaczenie na mojej panewce już nie istnieje w kat. firmy ps. ten sam temat poruszyłem na F&F ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2004-07-05 20:52:21 Federal robi świetne panewki. najlepsza korzysc: cena/jakosc
Co do srednicy czopów w 1,6 - nie mam pojęcia.. Weź to zmierz mikrometrem... pomiar suwmiarką to super dokładnosc jak zakłądasz drzwi do auta zeby szczelina była równa, ale nie przy pasowaniu panewek... |
kosa131 (S) Miłośnik FSO 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2004-07-05 20:59:26
z tego co wiem to pokrywy panewek obrabiane sa razem z korbowodami/blokiem i nie sa zamienne, wiec wkladanie pokrywy od innego korbowodu raczej nie jest dobrym pomyslem. |
mar125 (M) Miłośnik FSO ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-07-05 21:11:56 wiem,tyle że założyłem aby sprawdzić czy wał nie dostał "mocno" w du..e.
wał wyraźnych śladów zurzycia nie nosi(zadnych rys) więc narazie (ze względu na koszty) założe (o ile dostane) same panewki,jeżeli przy próbie odpalenia bedzie coś nie tak to autko zostanie rozebrane(wyj. silnik) i poczeka sobie troche na inny!! a ten sobie kiedys ładnie złoże!! ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
mar125 (M) Miłośnik FSO ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-07-09 17:05:00 dobra wiem tyle że mam korbe do wymiany silnik 1.6 131B1.000 srednica czopa wału 48mm tłoki 84mm jak ktoś coą ma to na priv. prosze i dzięki ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
waloch debica/krakow | 2006-05-14 20:16:27 Pomozcie! ostatnio poldek zbuntowal mi sie chyba "na pikne" :/ otoz od jakiegos czasu cos tam mi lekko klepalo w silniku, myslalem ze luz na zaworach i mowilem sobie ze spoko, bede mial czas i miejsce to wyreguluje...no i w ostatni czwartek podczas wyprzedzania (przyznaje ze deplem biedakowi dosc mocno) silnik na chwilke jakby sie zadlawil po czym zaczelo klepac duuuzo mocniej.taki glosny metaliczny stukot. Dotoczylem sie do jakiegos warsztatu (miejsce akcji pod Wadowicami) i gosc powiedzial ze wybilo tulejke na korbowodzie. I teraz pytanie: jak wyglada naprawa czegos takiego? Koles straszyl mnie ze bardziej sie oplaci kupic silnik... Jesli dobrze sobie wyobrazam jak to wyglada to trzeba odkrecic miske i glowice i wyciagnac tlok chyba, nie? Mial ktos taka przygode? Czy moze to byc cos innego, np panewka? Dodam ze silnik pali na wszystkie gary. Poldo stoi (mam nadzieje ze jeszcze) od czwartku pod Wadowicami a ja nie wiem czy szukac czesci, silnika, czy dobrego roweru.... poldek to 1.6GLE '94 |
santi Miłośnik FSO polonez caro 1,6 gle Lanckorona/Kraków | 2006-05-14 20:22:05 a gdzie dokładnie stoi pod wadowicami??
do wadowic mam 20 km. i moglibyśmy coś wymyslic [ wiadomość edytowana przez: santi dnia 2006-05-14 20:43:33 ] |
nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2006-05-14 20:54:21 koszt naprawy korbowodu 25zł
mogla sie panewka przekrecic - wtedy inna korba+szlif wału generalnie co by nie padlo to spokojnie w 500zł z olejem sie zmiescisz
jesli cisnienie oleju jest, to mozesz probowac dojechac do domu, ja bym go wzial na linke i sciagnal, wyjal silnik i zrobil ![]() |
waloch debica/krakow | 2006-05-14 22:49:02 stoi w Barwałdzie albo jakos podobnie. Na takiej gorce jest przystanek i warsztat tak ze 20m od szosy.Postaram sie go jutro sciagnac chociaz nie wiem kto mi to w Krakowie zrobi za normalne pieniadze, a do mnie do domu bedzie pewnie ze 150km. >>koszt naprawy korbowodu 25zł zapomnieles jakiegos zera czy to koszt naprawy nie liczac calego rozdlubywania silnika? >>ja bym go wzial na linke i sciagnal, wyjal silnik i zrobil tak planuje tylko sam tego nie zrobie...jak sie dociagne do siebie to moze miejscowi magicy cos wymysla po malych pieniadzach...bo jakbym mial dac te 5 stowek to musze przemyslec sprawe |