Gaszenie na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam , mam problem z gaszeniem,nie zawsze ale dosc czesto jezeli chce wyłaczyc silnik a wczesniej jechałem na gazie nie da sie !!! wtedy musze przełączyc na benzyne i gasnie..... w czym problem moze tkwic?czy jest to niebespieczne zjawisko?

A jakiego Ty masz Poloneza? Znaczy z wtryskiem czy gaźnikiem?

polonez caro plus 1,6 gli + lpg 97r. , wtrysk boscha, instalcja lovelo czy jakos tak

Prawdopodobnie masz coś powalone z elektryką, chyba monter instalacji LPG się nie popisał. Prawdopodobnie, podczas pracy na gazie (i tylko na gazie), elektryczna część instalacji LPG podaje (lub przenosi) napięcie z przed stacyjki (z akumulatora) na układ zapłonowy. Nie możesz odłączyć napięcia - nie możesz wygasić silnika. Możliwości jest wiele, trudno powiedzieć gdzie - bez miernika i schematu ani rusz. Ja tak miałem jak podłączałem ręczne sterowanie wentylatora chłodnicy. Silnik pracował, nawet po wyjęciu kluczyków, dopóki wentylator się nie zatrzymał (indukował napięcie w całą instalację, światła, kontrolki). Musiałem powalczyć aby zmusić furę do uległości.

Cytat:
2008-03-05 22:27:54, tomix pisze:
witam , mam problem z gaszeniem,nie zawsze ale dosc czesto jezeli chce wyłaczyc silnik a wczesniej jechałem na gazie nie da sie !!! wtedy musze przełączyc na benzyne i gasnie..... w czym problem moze tkwic?czy jest to niebespieczne zjawisko?

Sprawdź czy zgaśnie po włączeniu jakiegoś odbiornika prądu, np. wciśnięcie hamulca i zapalenie świateł stop.

Prawdopodobnie masz podtopioną stacyjkę. Sprawdź czy po wyjęciu kluczyka i przy pracującym silniku działa wentylator nagrzewnicy.