MotoNews.pl

Blacha ocynk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Czy blacha w Carinie 95` 1.6 sedan jest ocynkowana czy nie??
Nie wiem gdzie była produkowana (UK czy Japan).
Proszę o pomoc, bo w książce z instrukcją do cariny (tłumaczenie Sobolewski) pisze, że "nadwozie samonośne, tłoczone z blachy stalowej i spawane punktowo elektrycznie", ale to nie oznacza, że nie może byc dodatkowo ocynkowana (chyba, że sie mylę).

To napewno japoneczka a le jak z tym ocynkiem to nie wiem. (wydaje mi się, że chyba nie)

Tego czy to jest japoneczka to nie badzmy tacy pewni, trzeba zobaczyc pod maska na sciance za silnikiem jakimi literami zaczyna sie numer Vin. A co do ocynku to mi sie wydaje, ze go nie ma, chociaz moze jest ale na niektorych elementach, moze blotniki sa w ocynku bo jak dostalem blotniki od Corony to jeden mial duze ubytki lakieru do golej blachy i rdzy nie bylo.

Na 100% jest ocynkowana. Nie w całości ale błotniki przód/tył, drzwi, progi, maska przód i wogóle cały przód (podłużnice, nadkola, wzmocnienie przednie itd).
Na allegro ktoś wystawiał kiedys ksiażkę "Carina E coś tam coś tam" (chyba w tytule było kollisionsschaden) .. po niemiecku o całym nadwoziu, sposobach montarzu elementów itd itd i zdaje się chwalił się że podane tam jest gdzie jest ocynk...
Teraz juz nie widuję tej ksiegi ale moze warto poszukać gdzieś na necie, jeśli tak Cie to interesuje.

Pozdrawiam

A moj pas przedni ma wyprsyki rdzy

A u mnie nic

To że ocynkowane nie oznacza niestety że korodować wogole nie będzie... proces jest po prostu znacznie opóźniony.

Pozdrawiam

dzięki za informację.