MotoNews.pl
11 łada samara wymiana guma przegubu (207241/13) - PT

łada samara wymiana guma przegubu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam panowie mam pytanie,w swojej ładzie samarze 1.3 mam sparciałą gumę ze starości, na przegłubie wewętrznym od strony skrzyni.Guma kosztuje nie wielkie pieniążki bo 15zł ale wymiana 40zł.Teraz już sam nie wiem czy wymieniac czy poczekac aż przegub się rozwali i wtedy wymienic gumę oraz nowy przegub z tego co widzę to koszt nowego to 50zł. Myślałem żeby samemu to wymienic ale nigdy tego nie robilem może macie jakies porady jak to zrobic lub namiar do poczytania na temat wymiany gum na przegubie.Przede wszystkim czy jest sens samemu rozbierac gdyż nigdy tego nie robiłem ?

[ wiadomość edytowana przez: jjjanek1 dnia 2008-02-27 06:53:25 ]

jak masz przegub dobry, to troche go szkoda. roboty z wymiana nie jest duzo, ale jak nigdy tego nie widziales to mozesz miec kilka klopotow-najwiecej z wyrwaniem przegubu ze skrzyni.
a co do gumy, to jak juz bedziesz wymienial to lepiej zainwestuj w jakas porzadna, bo bedziesz mial za miesiac-dwa ta sama robote

witam, z wymiana osłony przegubu nie jest duzo roboty.
trzeba odkrecic kolo, nakretke która jest na srodku piasty pod kapturkiem, i dwie sróby ze sworznia dolnego, które go trzymaja, pozniej pozostaje tylko wyrwac półośke ze skrzyni(ale trzeba uwazac zeby nie wyrwac samej oski a przegób zeby nie zostałw skrzyni,.)przygotój trez sobie jakis pojemnik bo moze z miejsca gdzie wchodzi przegób do skrzyni leciec olej, pozniej tylko juz zostaje sciagnac osłone z zewnetrzenego przegubu, zbic go no i wymienic oslone na wewnetrznym(bynajmniej ja tak robie) chyba ze ktos robi inaczej. jezeli wszystko idzie dobrze to 2-3 godzinki i zrobione. POZdRAWIAM.

Ja to robiłem bodajże w styczniu
troche paplania w tym mazidle ale ogolnie praca nie jest jakaś trudna
U mnie najwiecej problemow bylo ze zdjeciem przegubu (juz nie pamietam czy wewnetrzengo czy zewnetrznego) to poprostu gume przelozylismy przez cala ta oske ;]
Ach ale jak juz wymieniac to polecam wymienic obie jak juz i tak wszystko bedziesz mial wyciagniete to nie ma sensu bawic sie dwa razy w to samo...

Z tego co pamietam to nastepujaco to wygladalo:

1. Odkrecic srube oski (a przynajmniej poluzowac)
2. Podniesc i odkrecic kolo.
3. Wykrecic sworzen (ale nie wybyjac go no chyba ze sworznie tez chcesz wymienic)
4. Wyjąć całą ośke (nie trzeba się nic bawić w odkręcanie poprostu trzeba ją jakoś wyszarpnąć - mi się to całkiem przypadkowo udało )

nooo a pozniej to juz tylko zbic przegub/przeguby zalozyc nowe gumy zalozyc przeguby nafaszerowac smarem, zacisnac opaski i zlozyc wszystko do kupy ;]

Jak o czyms zapomniałem, to mnie poprawcie.

Pozdrawiam, Rafał.

Chłopaki wielkie dzięki za porady będę wiedział, od czego zacząć.Myślę, że powinienem sobie poradzić (dałem rade z tulejką na wahaczu w audi)to myślę, że poradzę sobie z ładzianką martwi mnie tylko wyciąganie ze skrzyni żeby wszystko wyszło, pozdrawiam Janusz d

Przypominam że nakrętkę na ośkę, powinno używać się TYLKO raz i należy ją odpowiednio zabezpieczyć przez zabicie, po skończonej robocie. Wielu mechaników to olewa a to ważna sprawa. Jeśli odkręcisz sworzeń wahacza od kolumny to pamiętaj, że tamta nakrętka też jest jednorazowa i należy dokręcać ją z wyczuciem (czyt. nie na chama). To tyle.

DEx

mwarchalowski dzięki że powiedziałeś mi o tej nakrętce bo nie wiedziałem ze trzeba ją wymieniac

bo nie trzeba jest to wskazane, zalecane, ale mozna nie tak w zasadzie jak sie uprzesz to nie musisz jej nawet wykrecac, tylko ze wtedy troche mniej wygodnie sie robi, bo musisz wszystko pod samochodem robie (wyciagasz polos ze skrzyni, ale zewnetrzny przegub nadal jest spiety)
pzdr

Hmm ja zabijalem na wszelki wypadeczek
ale wydaje mi sie ze przy tych nakretkach co mialem to sie ich nie zabija... Wystarczy tylko mocno dokrecic (jak juz wspomniał DEx nie na chama) bo one maja wysokie i grube szyjki i jezeli wejdzie Ci ta szyjka na gwint to sie zablokuje i nie trzeba zabijac. Tak mi sie przynajmniej wydaje. Ale strzezonego Pan Bog strzeze

Nakretki te nie sa drogie a i chyba sa dodawane to oslon zewnetrzynch...

dziękuje wszystkim za pomoc , dziś gumki wymieniłem nie było tak strasznie.