COROLLA - znikające NRy silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Coraz większe kłopoty przy przeglądach rejestracyjnych.
Co zrobić aby nie zniknęły całkiem?

Zlozyc wniosek o nabicie nowych i nabić.

mój koleś ma w dowodzie wpis " brak numeru silnika" a auto kupił od urzędu celnego

Nic nie zrobisz na "znikające numery" Jedynym wyjściem jest nabicie nowych. Ale to stasja diagnostyczna wystawia druk,w którym pisze,że numery są nieczytelne. Ty z tym drukiem jedziesz do rzeczoznawcy i oni stwierdzają czy numery są czytelne czy nie. Jeśli stwierdzą,że numery są cztelne, wracasz z powrotem do stacji diagnostycznej i przedstawiasz im opinię od rzeczoznawcy wraz z "odczytanym" numerem. Jeżeli natomiast rzeczoznawca nie może odczytać numeru, wydaje zaświdczenie do wydziału komunikacji. Z tym zaświadczeniem jedziesz właśnie do wydziału komunikacji i oni z kolei na podstawie opini rzeczoznawcy wydają wniosek do stacji diagnistycznej o nabicie nowych numerów. Wówczas wracasz tam z kąd zacząłeś swoją wędrówkę,czyli do stacji diagnostycznej,a oni na małej blaszce nabijają ci nowy numer silnika, a blaszkę tą przyklejają na silnik. Uff... i to by był chyba na tyle. Oczywiście nie muszę chyba wspominac o tym, że gdzie byś nie zajechał wszędzie musisz sypnąć kasą. Powodzenia

a moze zabezpieczyc jakąś farbą ?

Cytat:
2004-07-20 03:31:33, leon99 pisze:
a moze zabezpieczyc jakąś farbą ?

To by trzeba było jakąś farbą wysokotemperaturową i koniecznie w sprayu, bo inaczej numery znikną całkowicie

U mnie też zanikają, ale diagnosta rzekł, że to normalny objaw oznaczający że silnik jest zdrowy (bo suchy) - póki co, po przetarciu drobnoziarnistympapierem ściernym i obfitym spryskaniu WD-40 można je jeszcze odcyfrować - jakoś się do tego na przeglądzie nie przyczepiali. To raczej ja bardziej się tym martwiłem