FSO TRUCK, czyli co dalej z zakładami w Nysie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co się teraz dzieje w Nysie? Wiadomo coś o tym,czy zostanie wznowiona pradukcja Trucków? Choćby przez AvtoZAZ?

Cytat:
2005-09-27 23:00:48, MolibdenFSO pisze:
Co się teraz dzieje w Nysie? Wiadomo coś o tym,czy zostanie wznowiona pradukcja Trucków? Choćby przez AvtoZAZ?

nie licz na to...
a kubiłbyś trucjka za 36.000 zł? (netto)

ostatni mój znajomy się tym interesował i tak mu powiedzieli w salonie firmowym...

lepiej kupić już KIA

Jakbym miał firmę to bym kupił. O ile wiem to KIA nie robi Pick-upów i pojazdów pod zabudowę.

Cytat:
nie licz na to...
a kubiłbyś trucjka za 36.000 zł? (netto)

Tak jak mówi Grzech, gdybym miał firmę i zapotrzebowanie na auta typu Polonez TRUCK to bez zastanowienia bym kupił. Nawet i za 36.000 zł (netto).
Panowie coś wam powiem. Znam człowieka, który pracował w firmie i był zatrudniony jako kierowca na kontrakt z własnym samochodem Polonez TRUCK 1.9D (silnik Citroena - każdy wie). Kupił go jako jeden z pierwszych egzemplarzy produkowanych z tym silnikiem. Ganiał tym wózkiem po całej Europie, głównie Francja rzadziej Niemcy. Zrobił na tym aucie ponad 450 kkm, słownie: czterysta pięćdziesiat tysięcy kilometrów. Zrobił by pewnie jeszcze parę kkm, ale jakiś osioł wjechał mu w tyłek i TRUCK poszedł na złom niestety bo miał skasowaną prawie konstrukcję paki.
Z rozmów z właścicielem mogę powiedziec, że ten samochód nigdy go nie zawiódł, nawet z elektryką nie było kłopotów. Wymieniał tylko opony, hamulce, "płyny ustrojowe" i co tam jeszcze trzeba przy eksploatacji. Poza tym od siebie dodam, że dbał o niego lepiej jak o siebie samego, nie pozwolił korozji zadzierać nosa, wogóle i w szczególe pieścił to auto bo z niego chleb jadł. Teraz prowadzi swój mały biznesik i czym jeździ? Truckem 1.9D. Gość bardzo chwali sobie ten silnik i samochód ogólnie. Zaznaczam jednak, że bardzo dba o samochód. Więc po naocznym przykładzie uważam, że wolałbym kupic Trucka, niż jakieś KIA.

Cytat:
2005-09-28 01:32:39, Grzech pisze:
... O ile wiem to KIA nie robi Pick-upów i pojazdów pod zabudowę.

Nie wcale ...

jeszcze w podobnej cenowej ofercie jest taki brzydki samochód GAZela (bleeee)
Galeria tego brzydactwa

Cytat:
2005-09-28 09:53:48, LifeGuard pisze:
jeszcze w podobnej cenowej ofercie jest taki brzydki samochód GAZela (bleeee) Galeria tego brzydactwa

Jakaś stara ta Gazela. TU masz nowszy i ładniejszy egzemplarz. Z tego co się orientuję, montowany właśnie w Nysie i z silnikiem Andorii.

Jak dla mnie ta KIA to nie żaden pick-up, ino zwykły małociężarówkowy dostawczak.

Cytat:
2005-09-28 09:47:54, LifeGuard pisze:
Nie wcale ...

Sorki, ale to nie jest Pick-up. To jest samochód dostawczy w wersji skrzyniowej. Pick-Up to pojazd ze skrzynią posiadający kabinę jak od samochodu osobowego. Tak to wygląda:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Cytat:
2005-09-28 10:13:08, Cytryn_126 pisze:
(...) Jak dla mnie ta KIA to nie żaden pick-up, ino zwykły małociężarówkowy dostawczak.

...i właśnie dlatego ludzie wolą kupować Kię bo zajmuje tyle miejsca co Polonez, są podobne w utrzymaniu a mają dużo większe możliwości przewozowe (gabarytowo).

To jak wytłumaczysz fakt, ze większość marek ma w produkcji normalne Pick-upy, które w dodatku dobrze się sprzedają? Jak PFS przygotowywało się do produkcji to dobrze rozeznali rynek - dla Trucka jest wiele zastosowań.

Cytat:
To jak wytłumaczysz fakt, ze większość marek ma w produkcji normalne Pick-upy, które w dodatku dobrze się sprzedają? Jak PFS przygotowywało się do produkcji to dobrze rozeznali rynek - dla Trucka jest wiele zastosowań.

Na potwierdzenie powyższego zapraszam tutaj:O tu tu...>>>
Uważam, że wznowienie produkcji trucka było by celnym strzałem, zwłaszcza, że mamy dostęp do tańszych od citroenowskich silników diesla z Andrychowa. I niech ktoś zarzuci, że nie opłaca się produkować trucka...

[ wiadomość edytowana przez: Bambek dnia 2005-09-28 11:22:59 ]

jakie silniki z andrychowa?, pokaż mi choć jeden taki, którym można zastąpić diesla od psa

Cytat:
jakie silniki z andrychowa?, pokaż mi choć jeden taki, którym można zastąpić diesla od psa

Proszę bardzo chciałeś tylko jeden: 4CT90-1, nie twierdzę, że można go żywcem przewalić pod maske do trucka. Ale w końcu po co kształcimy na politechnikach i od czego mamy inżynierów???
A gdyby ktoś chciał więcej niż jeden to zapraszam tutaj:
O tu tu...>>

[ wiadomość edytowana przez: Bambek dnia 2005-09-28 12:25:45 ]

U mnie w miescie jezdzi cóś o nazwie ANDORIA , wyglada to jak zwykły Transit blaszak ze zmodernzowanym przodem ktorego jeszcze nie widziałem w innych dostawczakach , i ma to 4 koła z tyłu ( tzn 2 podwojne ) ..

Berek33 może to ten pojazd na środku strony?
Takie coś???

Cytat:
Berek33 może to ten pojazd na środku strony?
Takie coś???

dokładnie nawet fajne , ciekawe tyko ile za takiego wołają ,

Cytat:
ciekawe tyko ile za takiego wołają

Nie wiem ile sobie cenią ten furgonik, mam tylko nadzieję, że popracowali troche nad zabezpieczeniem antykorozyjnym blach i nie będą tak gnić w expresowym tempie jak Lubliny.

A tak na marginesie dodam, że bardzo wiele stron producentów w necie nie zawiera cenników oferowanych produktów i na coś człowiek patrzy i w głowę zachodzi "ile to kosztuje"... wstydzą się wycenić to co oferują czy co...?

[ wiadomość edytowana przez: Bambek dnia 2005-09-28 14:18:05 ]

Cytat:
2005-09-28 11:42:01, Bambek pisze:
Proszę bardzo chciałeś tylko jeden: 4CT90-1, nie twierdzę, że można go żywcem przewalić pod maske do trucka. Ale w końcu po co kształcimy na politechnikach i od czego mamy inżynierów??? A gdyby ktoś chciał więcej niż jeden to zapraszam tutaj: O tu tu...>> [ wiadomość edytowana przez: Bambek dnia 2005-09-28 12:25:45 ]

a czy widziałeś choć raz ten silnik na żywo? naprawiałeś/obsługiwałeś go? jeśli nie to uwierz mi że ten silnik za nic w świecie nie nadaje się do pojazdu osobowego, a takim jest PN Truck. Jesli dobrze przeglądałeś dane techniczne silnika którego dane podałeś, to powinieneś zwróciłes uwage na jeden parametr, a mianowicie na mase silnika -> 232 kg + płyny

Cytat:
2005-09-28 14:06:10, berek33 pisze:
dokładnie nawet fajne , ciekawe tyko ile za takiego wołają ,

To jest właśnie wspomniana już w tym wątku Gazela. Nadwozia z ramą przyjeżdżają z fabryki GAZ-a, u nas wkładają silnik z Andorii i sprzedają. Ceny wachają się bodajże od 60 do 75 tys. zależnie od wersji nadwoziowej. Dużo części jest zbliżonych konstrukcyjnie do Iveco, ale ponoć o są o niebo trwalsze, bo zrobione na rosyjskie bezdroża.

Cytat:
2005-09-28 16:48:27, Cytryn_126 pisze:
(...) ale ponoć o są o niebo trwalsze, bo zrobione na rosyjskie bezdroża.

To jest mit. Na rosyjskich bezdrożach każdy potrafi naprawiać auta, to bardzo solidne być nie muszą