Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Artur-1 Lada Samara sedan & ... Bielsk Podlaski | 2004-11-22 14:15:20 Witam i o zdrowie pytam
![]() Panowie mam pytanie. Czy w Samarze MPI mozna wypiac akumulator bez zadnych konsekwencji? Nic sie nie skasuje (mam tu na mysli elektronike)? Musze podladowac aku i nie wiem czy go wyjac, czy wystarczy moze odlaczyc (-) lub (+). ![]() ![]() ![]() |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-11-22 19:36:18 Nie radze ladowania na podpietym akumulatorze w aucie - moze to doprowadzic do uszkodzenia elektryki, oraz podzespolow elektrycznych i elektornicznych, a nawet pozaru samochodu.
Moje osobiste zdanie na ten temat jest takie, ze mozna odpiac akumulator, i teoretycznie nic nie powinno sie stac, za wyjatkiem tego ze jesli alarm(albo inne zabezpieczenie elektroniczne) istnieje to moze byc konieczne podanie jakis kodow.- to samo moze tyczyc sie radia, i ustawiania jego stacji. Ale sprzetu takowego nie mam, i nie znam sie, wiec prosze o ostroznosc. |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-11-22 21:47:06
nic sie nie stanie, ale: odpinasz najpierw minus, podpinasz w odwrotnej kolejnosci - wpierw plus. odpalasz autko (BEZ GAZU!), jak juz chwyci, zostawiasz BEZ TYKANIA pedalu gazu itp na ok. 3 min na jalowym. jak zauwazysz, ze chodzi ciszej i rowniej - gotowe. poczatkowo silnik moze wariowac - wysokie obroty, dymienie nawet.... Ale niech chilwe pochodzi. Jak nie zaczniesz od razu jechac czy wachlowac gazem - bedzie spoko. |
![]() Artur-1 Lada Samara sedan & ... Bielsk Podlaski | 2004-11-23 00:09:47 Dzieki.Zrozumialem. Zrobie jak napisales. ![]() I jeszcze jedno: klemy posmarowac wazelina przed zalozeniem na aku czy zalozyc a potem dopiero posmarowac. |
soop SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-11-23 00:31:09 W tym czasie ECU "uczy sie" - czyta parametry z czujnikow, sondy lambda itp i programuje sterowanie wtryskiwaczami, zaplonem ... [ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2004-11-23 00:33:02 ] |
![]() Artur-1 Lada Samara sedan & ... Bielsk Podlaski | 2004-11-23 10:21:47 Dzieki for everyone ![]() ![]() |