MotoNews.pl
10 Ladowanie akumulatora (71263/13) - PT

Ladowanie akumulatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam i o zdrowie pytam

Panowie mam pytanie. Czy w Samarze MPI mozna wypiac akumulator bez zadnych konsekwencji? Nic sie nie skasuje (mam tu na mysli elektronike)? Musze podladowac aku i nie wiem czy go wyjac, czy wystarczy moze odlaczyc (-) lub (+).

Witam
Możesz ładować bez odpinania klem, ale możesz też wyciągnąć aku, tylko potem komputer się zaprogramuje sam tylko silniik trza rozgrzać na biegu jałowym aż sie wentylator włączy

Nie radze ladowania na podpietym akumulatorze w aucie - moze to doprowadzic do uszkodzenia elektryki, oraz podzespolow elektrycznych i elektornicznych, a nawet pozaru samochodu.

Moje osobiste zdanie na ten temat jest takie, ze mozna odpiac akumulator, i teoretycznie nic nie powinno sie stac, za wyjatkiem tego ze jesli alarm(albo inne zabezpieczenie elektroniczne) istnieje to moze byc konieczne podanie jakis kodow.- to samo moze tyczyc sie radia, i ustawiania jego stacji.

Ale sprzetu takowego nie mam, i nie znam sie, wiec prosze o ostroznosc.

Cytat:
2004-11-22 14:15:20, Artur-1 pisze:
Witam i o zdrowie pytam Panowie mam pytanie. Czy w Samarze MPI mozna wypiac akumulator bez zadnych konsekwencji? Nic sie nie skasuje (mam tu na mysli elektronike)? Musze podladowac aku i nie wiem czy go wyjac, czy wystarczy moze odlaczyc (-) lub (+).

nic sie nie stanie, ale:
odpinasz najpierw minus, podpinasz w odwrotnej kolejnosci - wpierw plus.
odpalasz autko (BEZ GAZU!), jak juz chwyci, zostawiasz BEZ TYKANIA pedalu gazu itp na ok. 3 min na jalowym.
jak zauwazysz, ze chodzi ciszej i rowniej - gotowe.
poczatkowo silnik moze wariowac - wysokie obroty, dymienie nawet.... Ale niech chilwe pochodzi. Jak nie zaczniesz od razu jechac czy wachlowac gazem - bedzie spoko.

Dzieki.Zrozumialem. Zrobie jak napisales. A co sie dzieje z silnikiem lub komputerem w ciagu tych 3 minut?.Co by sie stalo gdybym nacisnal gaz?

I jeszcze jedno: klemy posmarowac wazelina przed zalozeniem na aku czy zalozyc a potem dopiero posmarowac.

W tym czasie ECU "uczy sie" - czyta parametry z czujnikow, sondy lambda itp i programuje sterowanie wtryskiwaczami, zaplonem ...

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2004-11-23 00:33:02 ]

Cytat:
2004-11-23 00:09:47, Artur-1 pisze:
I jeszcze jedno: klemy posmarowac wazelina przed zalozeniem na aku czy zalozyc a potem dopiero posmarowac.

Oczywiście że przed założeniem .

Wazelina sprawi że:

*po pierwsze ze klemy nie będą nachodzić takim "nagarkiem"(biały badz lekko żółtawy syfek w postaci tak jagby sklejonych ze sobą granulek).

*po drugie będzie lepsze przejście prądu pomiedzy klemą a +/- .

Smarowanie gdy klemy są juz założone chyba nie ma większego sensu

Dzieki for everyone