MotoNews.pl

Skrzynia biegow 126

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po raz drugi w ciagu 2 miesiecy zblokowal mi sie skrzynai biegow i jak ostatnim razem objawy byly te same. najpierw cierzko bylo wrzucic wsteczny bieg /musialem pare razy probowac bo 4 wchodzila/ potem zamiast 3 czasami chciala wejsc 1 a zamiast 4 czasami 2. Ostatnim razem jak wyjalem skrzynie poluzowany byl lizak, teraz nie wiem bo dop[iero ruine przestawile i jeszcze nie rozkrecalem. Czy przyczyna blokowania sie skrzyni morze byc nieskrecony lizak ?

1. Skrzynia sie nie blokuje. Skrzynia moglaby Ci sie zblokowac gdybys np uderzyl o nia cos w czasie jazdy i tak cos w srodku by sie zakleszczylo, ze nie moglbys wyjac biegu.
2. Wsteczny ktory ciezko wbic i wchodzaca zamiast III I to klasyczny objaw lizaka (ewntualnie ruszenia skrzyni na urwanych poduszkach).
3. Niekoniecznie lizak musi byc luzny, moze byc skrzywiony od np 'silowego' wbijania biegow ;]

Wymien lacznik, zobacz jak poduszki i wszystko bedzie OK.

po co odrazu kupowac nowy "lizak" jezeli guma jest dobra to wystarczy odpowienio wygiac elementy metalowe, w bise tak robilem i bylo dobrze

czesc
jak mozecie to pomozcie, bo mam problem z wstecznym biegiem.Czesto wyskakuje w czasie cofania?
zmienialem lizaka w kwietniu przy okazji wymiany skrzyni
gdzie szukac przyczyny powiedzcie

a pierwszy bieg ci nie wyskakuje? jak pracuje reszta skrzyni?

Ej bez kitu jak pisze ze skrzynia sie zablokowala to pisze tak bo sie zablokowala. samochod nie rusza i gazsnie jak puszczam sprzeglo. chcialem wrzucic wsteczny i tak sie stalo. a jedynka mi czasem wyskakiwala

sorry ze sie wtracilem
wszystkie biegi wchodza i nie wyskakuja oprocz wstecznego .
ale jesli jade do tylu bardzo wolno to zjawisko nie wystepuje.

Proponuje sprobowac przeregulowac srubami po prawej stronie tunelu

wielkie dzieki. sproboje mam nadzieje ze to rozwiaze problem ,bo jak nie to bede

Czy skrzynia od malca jest trudna w budowie .Poniewaz chcialbym doprowadzic do porzadku skrzynie ,ktora sie zatarla .Wszystkie biegi wchodza ale czasem zacina sie 3 bieg . Jeszcze nie rozbieralem skrzyni i nie wiem czy dac komus kto to juz robił czy probowac samemu ja zreperowac? Wypowiedzcie sie .
Oczywiscie bede bazowal na ksiazce "naprawa pf 126p "

Szalej z nia smialo jest prostacka tylko zamiast uszczelek kup jakas paste czy sylikon. i jak nbedziesz wyjmowal tryby i walki to kaldz je jeden na drugim /albo kolo siebie/ tak jak byly w skrzynie zebys sie nie pomylil. jak bedziesz mial klopot to dawaj do mnie na prw ja swoja w te wakacje zrobilem i lata /tylko teraz mi sie zaklinowala :X

Przysyłajcie skrzynie do Nas (simon&armata tuning garage) Zrobimy każdą skrzynię na cacy Częsci pod dostatkiem a jak coś to jest ladna skrzynka na sprzedarz!!

dzieki za uswiadomienie mi ze jest prosta . w weekend biore sie za skrzynie .a jak bede mial jakies pytania to sie zglosze.Fakt bede to robił pierwszy raz

Witam!
Maskekk, jest tak prostacka że nawet nie zauważyłeś jak pogubiłeś zatrzaski i teraz Ci się blokuje i blokować będzie

czyli mam sie obawiac ze jako zoltodziob moge cos zlozyc nie tak

Zawsze coś można poknocić. Może u mnie jakoś powalczymy ze skrzynią, od razu mówię... będzie wtedy dwuch zółtodziobów.

chodzi o to ze bylem ostatnio na przegladzie i pokazano wyciek ze skrzyni od strony mechanizmu roznicowego ?Mogl puscic jakis uszczelniacz .Nie znam budowy dlatego sie pytam.o dpowiedzcie mi

A kto pomógł przy przeglądzie ??

no ma sie rozumiec ze ty mochu

Cytat:
2004-07-27 22:16:54, Mruk pisze:
Witam!
Maskekk, jest tak prostacka że nawet nie zauważyłeś jak pogubiłeś zatrzaski i teraz Ci się blokuje i blokować będzie

Zatrzaskow nie pogubilem.ogolni ie wiem co z nia jest nie tak. i pytam sie raz jeszcze czy moze to byc dlatego ze lizak byl poluzowany ?
piter ten uszczelniacz /maszeta chyba/ to normalnie 4zl kosztuje