MotoNews.pl

M-ca do smarowania w Niwie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie wszystkich! Czy koledzy dysponujecie może listą bądź schematem graficznym miejsc które w Nivie wymagają systematycznego smarowania (smarem) lokalizacji tzw. kalamitek -Niva 1,7i'99r

Kalamitki to ja mam (niva 88') jedynie w wałach napędowych ... ale co do ich działania to nie bardzo jestem pewny .... innych nie widziałem ...

Warto co pewien czas sprawdzać smar w piastach przednich.

Ja mialem kilka niwek ale za duzo smaru na nie zuzywalem. Jedyne co to wielokliny na walach i korektor sily hamowania przy tylnym moscie( on sie lubi zacierac i wtedy sa jaja przy hamowaniu). Starsze niwki mialy sworznie zwrotnicy smarowane przez kalamitki ale dawno takich juz nie widzialem a poza tym kiedyś takie kupilem i szlak je trafil po 2 tyś. kilometrow. Reszta to drobne smarowania np. "kropelka oleju w aparacie zaplonowym i 2 na linke recznego". No ale tobie aparat odpada bo masz zaplon elektroniczne zapewne. Acha i posluchaj kolegi ze smarem w przednich piastach. To dobra rada tyle ze duzo roboty ale sie oplaca.

Cytat:
2004-06-13 13:34:35, Frutek pisze:
Witam serdecznie wszystkich! Czy koledzy dysponujecie może listą bądź schematem graficznym miejsc które w Nivie wymagają systematycznego smarowania (smarem) lokalizacji tzw. kalamitek -Niva 1,7i'99r

A sa wogóle takie miejsca???

Zaciski, zaciski, zaciski - hamulcowe.

Dziąkuję za rady , biorę się do roboty, bo moja Nivka to w poprzedniej firmie smaru to pewno i dobrej ręki nie widziała!!! Pozdrawiam!!!!!!!!!