MotoNews.pl
6 Spryskiwacze (269119/12) - PT

Spryskiwacze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Mam krótkie i beznadziejne pytanie ale odpowiedzi nie mogę znaleźć. Wymieniłem pompke płynu do spryskiwaczy w ładzie 2105 (84) i nic. Nie wiem nawet jak włączyć- do tej pory sądziłem, że robi się to pociągając plastikowy drążek z prawej strony kiery. Jakieś pomysły? Silniczek nawet nie pracuje. Help!

Cytat:
2012-11-21 22:29:32, Die_sideways pisze:
Witam! Mam krótkie i beznadziejne pytanie ale odpowiedzi nie mogę znaleźć. Wymieniłem pompke płynu do spryskiwaczy w ładzie 2105 (84) i nic. Nie wiem nawet jak włączyć- do tej pory sądziłem, że robi się to pociągając plastikowy drążek z prawej strony kiery. Jakieś pomysły? Silniczek nawet nie pracuje. Help!

pod kierownicą masz , nie pamiętam czy na siebie czy od siebie.

jak nie reaguje to po "nitce do kłębka"

Przede wszystkim zapal światła i normalnym włącznikiem od wycieraczek uruchamiasz wycieraczki na lampach. Kup w końcu książkę obsługi 2107, tam jest to opisane. Widziałem na allegro za 6 zł.

ale koledze chyba chodzi o spryskiwacz przedniej szyby a nie lamp.

Ok, nie do czytałem.

Niestety nigdzie tego nie ma. Pod kierownicą jest jedynia dźwignia ssania i na prawo od niej jakaś inna dźwignia zamocnowana na kolumnie od radia. Próbowałem pociągać te wajchy przy kierownicy ale to nic nie daje, pociągając powoduje jedynie wyczucie luzu na nich (minimalnego) także pozostaje to dla mnie zagadką. Nie mam też żadnego przełącznika przy zegarach ani na desce który by powodował uruchomienie spryskiwaczy

Spryskiwacze uruchamia sie pociągając prawą wajchę do siebie. Nie występuje przy tym żaden "klik". Jeśli pompka sprawna to zostaje uszkodzony włącznik zespolony w kierownicy (ta wajcha) bądź jakaś przerwa miedzy włącznikiem a pompką.

Całkiem możliwe-Mylkus
Może to głupie ale nie chciałem się pogodzić z myślą, że to prawdopodobnie obejma metalowa na okładzinach kierownicy. Przy kierunkowskazach plastik strzela a wajcha pompki nie działa przez to! Przepraszam i dzięki ! Mam nadzieję, że rozkręcanie okładzin kierownicy nie zajmie mi 2 godzin tak jak odkręcenie pokrywy zaworów I gdzie przy okazji można kupić nową okładzine kolumny kierowniczej?