| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2004-08-09 08:12:19 sprawdź czy nie ma białego dymu z wydechu. jak jest |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2004-08-09 08:47:52 Sprawdź pompe wody.Może sie wylewać otworkiem przelewowym i waląc na gorący silnik szybko odparowywuje i nie ma śladu wycieku(kolega tak miał w Kadecie). |
stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2004-08-09 08:54:16 Zobacz barwe oleju - bialy szlam - uszczelka do wymiany |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-08-09 12:09:18 Uszczelka walnięta
- maź w oleju + olej w wodzie (woda dostaje się do kanałów olejowych) - biały dym (para wodna), woda idzie do tłoków. można uszkodzić wał, tłoki, zawory, zależy ile wody = silnik do dupy. - olej wywala na zewnątrz silnika - jest to zwykle faza wstępna Na marginesie co za hardkor jeździc przez 1000 km z uszkodzeniem w aucie. |
VITO_MV6 OMEGA B Wrocław | 2004-08-09 12:15:41 Stawiał bym na pompę wodną - miałem kiedyś OME A CNE20 i pompa jak ma "dość" to po prostu cieknie - taka konstrukcja.
A pamiętam wtedy wlewałem jakieś 1,5 l /70 km jeżdżąc w poszukiwaniu pompy Pozdro Vito |
raski W124 230TE i BMWe38 ... gdzieś na lubelskim zadupiu | 2004-08-09 12:28:42 Pompa jest nowiutka.
A co myślicie o ewentualności że to może być wina zużytej uszczelki na korku od chłodnicy.?? |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-08-09 12:41:15 Tak pewnie winna jest ta uszczelka na korku....
Pomyśl aby wodę wywaliło przez korek musi być jakiś powód zwiększonego ciśnienia. Sprawdź to co trzeba sprawdzić i będzisz wiedział. Dopóki tego nie zrobisz będziemy sobie gdybać tak jak na OKP. |
ddar Omega B 2.5V6 Kombi Iława | 2004-08-09 13:00:29 Miałem kiedyś za mocno zaciśniętą opaskę na wężu wodnym i przez przecięty wąż sączył się płyn prosto na kolektor i za chiny nie mogłem znaleźć wycieku - też myślałem że to uszczelka pod głowicą. |
Ewos Opel Omega C 2.2 16V ... Rybnik-Warszawa | 2004-08-09 18:55:20 Pompka do zbiorniczka z plyn chlodzacym, pompujesz i widzisz czy leci i gdzie...prosto szybko i bez bulu, tylko pomke musisz miec |
![]() kalafior grabiarka na rope gdzies daleko | 2004-08-09 19:25:56 Ja mialem niedawno cos takiego u siebie - dolewalem wode tak z litr na /100 (nie mierzylwm dokladnie).
przyczyna? peknieta glowica w 14 miejscach ale co ciekawe mechanicy stwierdzali za pomoca jakichs chemikaliow brak spalin w ukladzie chlodzenia. Ja widzialem jasno w ukladzie chlodzenia podnosilo sie cisnienie tak bardzo, ze na biegu jalowym na niskich obrotach nie moglem scisnac przewodow. Po dluzsym postoju silnik nie chcial zapalic, blokowal sie bo w jednym cylindrze zbierala sie woda. Potem jak zaskoczyl to pracowal na 5 przez chwile a dopiero po chwili na wszystkich. Jak sprzelila ci uszczelka to przygotuj sie na planowanie glowicy (tu koszt banalany - jakies 50-60zl) i kup porzadna uszczelke. Nie ma co gdybac, bierz sie za robote - zacznij od dokladnego bbejzenia przewodow ukladu chlodzenia - moze ktorys jest pekniety. |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2004-08-09 22:41:36 ja jedynie moge dodać że nowa pompa nie oznacza dobrą- czy to aby nie gówniana podróba.???????ja kiedyś założyłem tanie gówno i rozleciała msie po 2000 km. cudem nie urwało mi rozrządu!!!!! teraz mam nauczkęę.pozdrawiam
|
raski W124 230TE i BMWe38 ... gdzieś na lubelskim zadupiu | 2004-08-10 08:30:53 Biały szlam jest w oleju.
Autko już jest w warsztacie. Dzisiaj bede wiedział czy to tylko uszczelka, czy moze (oby nie) głowica. Dzięki wszystkim za rady. |
![]() kalafior grabiarka na rope gdzies daleko | 2004-08-10 08:55:44 Jesli chcesz miec pewnosc to oddaj glowice do sprawdzenia cisnieniowego - daje prawie 100% pewnosc co do stanu glowicy.
Takie sobie obejzenie niczego moze nie wykazac. |
mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2004-08-10 15:05:07 Propos bialego szlamu na korku,jak bardzo bialy on musi byc? Ciemny z widocznymi jasniejszymi zaciekami? Lekkie capucino? Czy poprostu bez |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2004-08-10 16:28:56 szlam może nic nie oznaczać jeżeli używasz auta w trybie stop & go np. po mieście i jest zimno np. zimą W takich warunkach woda która skropliła się w misce olejowej w wyniku dużych zmian temperatur nie jest w stanie odparować z oleju bo ten za słabo się rozgrzewa i stąd bierze się szlam. Niestety silniki nie przepadają za taką eksploatacją ponieważ szlam może "przytykać" kanały olejow i obieg oleju będzie utrudniony. Jedyna rada to czasem walnąć z 500 kilosów i po szlamie na uszczelkę dobry test na obecność CO2 w układzie chłodzenia bo gdybanie czasem do dupy ja już jedną robiłem zamiast... wydać tą kasę na nową chłodnicę |