Rozbieranie obrotka [125]

« Poprzedni | Nastpny »
Zakupilem wlasnie obrotek ale mam problem nie wiem jak go rozebrac moze ja jakis lewy jestem ale nie wiem odrecilem z tylu 2 srobki zdjalem szybke i te 2 plastikowe obwodki i nie wiem co dalej. Nie chce wyjsc z tej bialej obudowy. Zaznaczam ze jest to obrotek od df'a rozbieram go w celu przerobki

PS. Nie moglem tego znalesc w archiwum

jest jeszcze jedna srubka z tylu pod naklejka

po jej odkreceniu powinien wyjsc z obudowy

rzeczywiscie jest dzieki. Temat mozna zamknac

sorki za male zboczenie z tematu, ale ja mam obrotek z poloneza...
i mam w zwiazku z tym pytanie. Dodatkowy kondensator(220nK) nalezy dolutowac szeregowo czy rownlegle?? Czy ma znaczenie ktora nozka gdzie?? nie jestem za dobry w elektronice wiec pytam...

Cytat:
2004-08-12 14:55:24, tomx1 pisze:
i mam w zwiazku z tym pytanie. Dodatkowy kondensator(220nK) nalezy dolutowac szeregowo czy rownlegle?? Czy ma znaczenie ktora nozka gdzie?? nie jestem za dobry w elektronice wiec pytam...

Byo

Cytat:
2004-08-12 14:55:24, tomx1 pisze:

Rwnolegle a czy ma znaczenie to zaley od kondesatora, jak ma polaryzacje to ma znaczenie ( wtedy minus przylutuj do minusa tego kondziora co ju jest na pytce), jak nie ma polaryzacji to nie ma znaczenia.

PS: Krzemowy: Da by sobie spokuj z tym dopisywaniem do kadego posta BYO! to nei wnosi nic nowego, a uwierz mi ze ta wyszukiwarka nie dziaa tak zajebicie. Sam czasami wiem ze co byo, a kur.... nie moge tego zlokalizowa, wiec prosze Cie przesta bo to naprawde Gwno pomaga....

Dzieki wielkie.

Cytat:
Byo

PS. szukalem dosc dlugo i znalazlem sprzeczne informacje...

Szukaem dwa dni i nigdzie tego wtku nie ma Skasowali go czy co? Ale do rzeczy. W miejsce kondensatora C2(220 nF) montujemy kondenastor 470 nF (w sklepie trzeba koniecznie poprosi foliowy na napicie np. 100 woltw), nastpnie pomocy drugiego dobrego obrotka tak ustawiamy wskazwk na osi i tak korygujemy potencjometrem eby dobrze pokazywao. Uwaga: moe wyj e wskazwka bdzie przy wyczonym silniku wskazywa poniej zera, jest to uwarunkowane budow elektroniki obrotomierza. Powoduje to e dokadno wskaza poniej 2000 i powyej 7000 jest bardzo rna, zalenie od konkretnej sztuki.

« Poprzedni | Nastpny »