| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-08-16 15:47:10 Hmm, gdzieś wyczytałem że Chojnacki robi krótkie przełożenia główne do 126p, napisałem maila i okazało się że to nieprawda, a co więcej dowiedziałem się że już nie robi praktycznie w ogóle maluchów bo części które są obecnie na rynku do tego auta to kompletny złom.
Dostałem od Niego cynk że Świątek zajmuje się takim rzeczami, tu znów dostałem negatywny mail że w chwili obecnej nie zrobią takiego przełożenia. I tu moje pytanie czy ktoś w Polsce w ogóle robił takie przełożenie?(jeżeli tak to prosze o kontakt) Ktoś to widział na oczy ? jeździł na czymś takim? może ktoś ma takie przełożenie? |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-08-16 16:58:36 Kwestja na ile ta skrzynia różni się od zwykłej skrzyni 650. , Jeżeli tylko liczba zębów jest zmieniona a kształt, długość ( wałka atakującego), jak i wymiary (talerza dyfra) są takie same to byłoby ok. Tylko kto jest w stanie to potwierdzić? |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2004-08-16 17:10:48 "The 500 cc box will not bolt straight in however, and will require stripping down to remove the drive shafts and bell housing. The 126 drive shafts must then be fitted to the 500 cc differential and the 126 bell housing fitted."
czyli z tego wynika że potrzebny jest wałek i obudowa dyfra od 126p. żródło: http://pages.zoom.co.uk/blitzracing/tuning.htm na dole strony. |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-08-16 17:26:24 Nie wiem czy się zrozumieliśmy, chodzi o to aby zostawić skrzynke maluchowską i w nią ew. wsadzić wałek atakujący i talerz dyfra ze skrzyni od 500.Wałek atakujący trzyma tryby biegów, i inne pierdoły i musi być konstrukcyjnie taki sam ten z 500 jak ten z 650 abym go adoptował do skrzyniki z 650. Jedyna różnica która wypadałoby aby była to liczba zębów na końcu tego wałka.Podobnie talerz dyfra wypadałoby aby konstrukcyjknie talerz z 500 był taki sam jak ten z 650 a jedyne co by się różniło to liczba zębów na nim.Przestudiuje to co tam pisze ze słownikiem zaraz |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-08-16 19:15:23
Coś chyba jest nie tak.Kolesie wtryniają skrzynke z 500 do silnika od malucha , skrzynka ta ma przełożenie główne skrócone o 10%.Wkładają do tej skrzynki wałek atakujący z 126p (co by świadczyło że jest taki sam konstrukcyjnie), tylko że ten wałek musi miec inną liczbe zębów wiec nie rozumiem dlaczego zostawili talerz z 500 który to nie jest dostosowany do wałka atakującego z 650.No chyba że "bell housing" to talerz dyfra a nie jego obudowa.Ale to też troche dziwne (być może poprzez konstrukcyjnie te części muszą być z 126p).Co im to dało, mają takie same przełożenie główne tylko skrzynie z 500 Z powyższego wynika na pewno że wałek jest konstrukcyjnie taki sam czyli pozostał talerz dyfra. Może ktoś ma 500 i jakimś przypadkiem skrzynke w częściach Bo tak to prawdopodobnie wszystko poprzestanie na domysłach Dalej moje główne pytanie to czy ktoś kiedyś w Polsce robi/ił skrócone przełożenie do 126p |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-08-16 21:04:14 jaki walek atakujacy? przeciez drive shafts to polosie
z textu wyraznie wynika ze do skrzyni 500 trzeba zamontowac polosie i dzwon laczacy z silnikiem ze 126 |
Strongi Subaru Impreza STI Warszawa | 2004-08-16 22:41:28
Ktoś napewno bo kiedyś na hodze widziałem skrzynkę do malca do sprzedania własnie ze skróconym przełozeniem głównym. Może Kałuża robi takie wynalazki skoro robi tez krótkie skrzynie biegów. Tylko znając jego ceny to za przełożenie główne zapłacisz jak za zboże. |
maskekk F&F Wolny Słuchacz :) Pzn | 2004-08-16 23:24:29 chojnacki robi ine przellozenia w mostach do poldka wiec moze kiedyys skrzynie tez robil; w malcach ?? porposze brata on ma bardzo bliskie znajomosci z jednym ze znanych tunerow to sie dowie co i jak. |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-08-17 15:48:19
Dziś dzwoniłem , nie robią tego |
blokus PF126p Sieroszewice | 2004-08-17 22:51:32
To moze poprostu do jakiegos zakladu sie przejdz i zapytaj. Kiedys kumpel dorabial jakies przelozenie do maszyny (plastikowe sie polamalo). A robil to w Spomasz-u (nie wiem czy u was takie zaklady wystapuja). |