[125] nietypowy swap - diesel

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak wam sie podoba?? kiedys o nim opowiadalem na ktoryms spotkaniu na zajezdni.

jaki jest tam silnik 2.0 2.2 2.4 3.0 nie bo miał on 5 garów ?????

silnik 2.0

Sztuka dla sztuki. Nie lepiej było po prostu gaz do 1500 założyc????

Cytat:
2004-08-09 16:14:36, Jesion128 pisze:
Sztuka dla sztuki. Nie lepiej było po prostu gaz do 1500 założyc????

hmm otoz silnik ten zostal zalozony w latach kiedy byl kryzys paliwowy moj ojciec go zalozyl. juz tego silnika w tym aucie nie ma poniewaz zaczal duzo jesc oleju i paly sie czepialy za zadymienie srodowiska bla bla bla. wstawilem to foto jako ciekawostke jak znajde jeszcze gdzies jakies bardziej szczegolowe zdjecia to wrzuce.

W lokalnej gazetce z ogłoszeniami od kilku tygodni ktoś próbuje sprzedać kanta z dieslem może kogoś zainteresuje telefon: (0606)856402

No na pewno drgania i hałas są nie do zniesienia, bo raczej wyciszeniem nikt się nie zajął,ale pomyślcie - jaka elastyczność! I w sumie moc chyba 65KM, więc jeszcze nie tak tragicznie...
Ma to swoje wady i zalety...

65KM to chyba było w silnikach 1.6 diesla VW. A tu jest 2.0 z mercedesa ?!

Cytat:
2004-08-09 19:21:16, Koniu pisze:
65KM to chyba było w silnikach 1.6 diesla VW. A tu jest 2.0 z mercedesa ?!

Zonk... Ja miałem taki sam silniczek MB tylko nie 2.0 a 2.4 i było bodajże 72 czy 74KM... To jest słabizna nastawiona na maksymalne przebiegi...

zgadza sie makavelli ojciec miał mb 190d 2.0 i tam było 75 km
a w tych starszych koło 65

przykład taxi tam ich jeździ masa same diesle i przebiegi po 400 500tyś km

Cytat:
2004-08-09 19:30:35, florek127 pisze:
przykład taxi tam ich jeździ masa same diesle i przebiegi po 400 500tyś km

Moja 307-ka miała na budziku 700.000, a ile razy była przekręcana to tylko ona wie Na pewno jakieś remonty były... Ale wsiadałem, robiłem 4.000km (W.Brytania) i 23-letni samochód, wół roboczy, ani razu nie protestował...
Stare mercedesy to wzór godny naśladowania, jeśli chodzi o trwałość, podobno te nowe już im nie dorównują...

No ale off-topa zrobiliśmy w końcu

Aha, czyli moc praktycznie taka sama jak w 1.6 VW. Ale za przeróbkę brawa ! Kto by pomyślał że w tamtych czasach ludzie tak majstrowali...

Cytat:
2004-08-09 19:42:46, Koniu pisze:
Aha, czyli moc praktycznie taka sama jak w 1.6 VW. Ale za przeróbkę brawa ! Kto by pomyślał że w tamtych czasach ludzie tak majstrowali...

Już sobie wyobrażam - kant podjeżdżał na CPN, kierowca chwytał za pistolet ON, wkładał do wlewu, a obsługa... PANIEEEE!!! NIEEE!!!

Cytat:
2004-08-09 19:14:29, Makaveli pisze:
No na pewno drgania i hałas są nie do zniesienia, bo raczej wyciszeniem nikt się nie zajął,ale pomyślcie - jaka elastyczność! I w sumie moc chyba 65KM, więc jeszcze nie tak tragicznie...
Ma to swoje wady i zalety...

oj zdziwil bys sie jak w tym aucie bylo cicho. w srodku na wolnych nie bylo slychac silnika. pozniej go slyszano ale wibracji zadnych nie bylo.
Cytat:
Już sobie wyobrażam - kant podjeżdżał na CPN, kierowca chwytał za pistolet ON, wkładał do wlewu, a obsługa... PANIEEEE!!! NIEEE!!!

tak bylo raz nam babka wylaczyla dystrybutor nawet

co do tego ile mial koni ..hmmm silnik pochodzil z "kubusia" lub "osiolka" nie pamietam juz dokladnie. one wcale duzo koni nie mialy. co do osiagow. gdy jeszcze byl wmiare ok v max calutkie 115km/h pozniej bidulka juz tylko 105 kmh fakt faktem elastyczny byl. biegi byly na odwrot niz w kazdym aucie. 1 w dol 2 w gore 3 w prawo i w dol no i 4 w gore gdyby nie jego nadmierne spalanie oleju oraz dymienie silnik jezdzil by dalej.
w przeciagu XX lat od zalozenia tylko raz zepsul sie termostat, 2 razy wydmuchal sobie uszczelke pod glowica. no i chyba ze 3 razy byly pierscienie wymieniane reszta to kosmetyka

silniki mercedesa 2.0 mialy 55 km - i sa w stanie przejechac ponad 1 milion kilometrow - wiem bo ogladalem motor vision classic - i wlasnie bylo o mercedesach beczkach . . .
EDIT :
takiego swapa mozna zrobic . . .tylko po co . . .oczywiscie w dzisiejszych czasach ;]

[ wiadomość edytowana przez: stasiu dnia 2004-08-09 23:42:39 ]

Cytat:

Jak bylem dzieciakiem to widywalem granatowego poloneza z silnikiem golfa 1,6 diesla.

Z tego co slyszalem od jednego mechanika to z Mercedesa beczki silniki 200D byly do bani, 240 juz byla dobra konstrukcja, a 300 to dolozenie 1 cylindra do 240. Taka beczka 300D jak na samochod wazacy 2 tony to dynamiczne bylo. NIe mowiac juz o 300TD.

U mnie na wiosce jest jeden mechanik co swapil samochody z tego co pamietam to zrobil:

Uaza z silnikiem mesia 240D
Wolge z takim samym silnikiem
i taka calkiem stara wolge z silnikiem ciagnika chyba c-360 lub c-355 Perkins .

Cytat:
2004-08-10 00:39:06, blokus pisze:
Cytat:

Jak bylem dzieciakiem to widywalem granatowego poloneza z silnikiem golfa 1,6 diesla.

Z tego co slyszalem od jednego mechanika to z Mercedesa beczki silniki 200D byly do bani, 240 juz byla dobra konstrukcja, a 300 to dolozenie 1 cylindra do 240. Taka beczka 300D jak na samochod wazacy 2 tony to dynamiczne bylo. NIe mowiac juz o 300TD.

U mnie na wiosce jest jeden mechanik co swapil samochody z tego co pamietam to zrobil:

Uaza z silnikiem mesia 240D
Wolge z takim samym silnikiem
i taka calkiem stara wolge z silnikiem ciagnika chyba c-360 lub c-355 Perkins .

silniki 200d wcale nie sa do bani tylko poprostu sa slabe, dlatego wszyscy na nie narzekaja. nie wiem o co ci chodzilo z tym 300TD ale to nic innego jak wersja kombi nie jestem pewien ale chyba uazy niektore byly wlasnie z silnikami od merca.

Na moim osiedlu jakis czas temu śmigał polonez 1,6 diesel. Kiedyś w motorze była krótka wzmianka o kolesiu który poldekiem dieslem zrobił prawie 1000 000 km!!!

a jak ktos zrobil fiatem benzyniakiem 500 000 ??