Pojawiąjące się pęcherzyki na błotnikach i masce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich! posiadam poloneza caro plus z 1998r 1.6 gsi. ostatnio po zimie zaczynaja wyskakiwać na błotnikach i masce pęcherzyki (rdzy). I związku z tym mam pytanie jak sie ich pozbyć? Może ktoś opisze mi krok po kroku co mam robić? pozdr

zdrap zedrzyj do golej blachy, najlepiej szczotka druciana albo wiertarka z odpowiednia koncowka! pamietaj do golej blachy nie moze zostac zaden slad rdzy! na to np. cortanin (na opakowaniu jest instrukcja jak uzywac), potem podklad antykorozyjny, lakier wlasciwy i na to lakier bezbarwny (lakiery te bez problemu dostaniesz w sklepie z farbami w sprayu), ja tak robilem jak mi purchle wyskakiwaly i bylo git trzymalo sie i nie wylazilo, wazne zeby doczyscic do golej blachy! Ale jak masz pod tymi purchlami dziury na wylot to niestety ci to nie pomoże.

Rdza jakiej piszesz to oznaka, że korozja żre maskę i błotniki od środka (zazwyczaj tylne) i zdzieranie do gołej blachy nic tu nie da. Możesz albo zastosować matę z włóknem szklanym i położyć ją na to co masz (po uprzednim oczyszczeniu i zagruntowaniu), potem szpachlować i lakierować (jest to niestety półśrodek) albo wyciąć skorodowane miejsca i wstawić nowe fragmenty, solidnie potem malując farbą antykorozyjną. Potem szpachla, lakier baza i bezbarwny. A najlepiej na koniec porządna konserwacja od środka.

[ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2009-04-13 18:56:36 ]

[ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2009-04-13 18:57:27 ]

Cytat:
2009-04-13 18:36:31, MichalSW pisze:
.... Możesz albo zastosować matę z włóknem szklanym i położyć ją na to co masz, potem szpachlować i lakierować .....

Z tego co napisales , wynika , ze powinien klasc szpachle na te zardzewiale miejsca , nawet ich nie czyszczac. Sprostuj to.

Cortanin kladzie sie na rdze , a nigdy na gola blache. Ja jak polozylem na oczyszczona blache , albo posmarowaelm po podkladzie , (wydawalo mi sie , ze tak bedzie lepiej), to rdzewialo po kilkudziesieciu godzinach. On jest zracy i wchodzi w reakcje z rdza , a nie z blacha.

A tak wogole , to bylo juz o tym kupe informacji w sieci napisane , nawet na motonews jest osobne forum na ten temat.

wiem ze cortanin powinno sie klasc na rdze ale ja robilem tak jak napisalem czyli: oczyscilem do golej blachy, odtluscilem i cortanin. Mimo ze blacha byla czysta to i tak sie zrobil fiolet. Pomalowalem i mi nic nie wylazlo. Wazny jest tez podklad! Jak malowalem zwykłą minia to mi wylazila ruda kurew, ale jak kupilem specjalny podklad taki w sprayu ktory tez wyglada jak minia to po nim nic nie wylazilo. Niby to samo ale byla roznica.