| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bziku FORDOLOT MK7 1.6 16V Sko-Kam; Braniewo | 2004-10-16 01:46:10 Witam wszystkich, mam problem z wolnymi obrotami na gazie:
1. Jak go odpalę (na benzynie) -> chodzi idealnie, ale do tąd aż go ( zimnego ) przełącze na gaz: obroty często wtedy zaczynają balansować: 500-1500, często zdarza się, ze gaśnie. 2.Także zdarza mu się jak jest ciepły i wrzuce na luz to obroty spadają np. do 500 i po chwili wzrastają do 1000 i jest ok, ale czasem przy tym spadku zdarzy się, że zgaśnie. Mój gazownik załamuje ręce, inny powiedział, że to wina mixera, ponieważ mixer powinien być toczony i znajdować się w rurze, a u mnie nie jest toczony i jest umieszczony na "nakładce". Na gazie zrobiłem już ok. 10tyś km. na początku była tragedia, jeśli chodzi o wolne obroty na gazie, często gasł i pracował niestabilnie. Sam nie wiem, co o tym myśleć, spadki obrotów teraz zdarzają się średnio często, gaśnie raczej rzadko, ale jednak to jest dla mnie uciążliwe, bo za każdym razem musze kontrolować obrotomierz. Na benzynie samochód chodzi idealnie, gazu pali 9-10 l/100km. z góry dziękuje za jakiekolwiek odp. Pozdrawiam M.Paź |
norekm VW Golf 1.8 Poznań | 2004-10-16 19:21:09 Witam,
Fachowcem nie jestem więc mogę się mylić. U mnie też falowały obroty na biegu jałowym - jednak nie mam obrotomierza więc nie wiem w jakim zakresie... Mój pierwszy gazownik też załamywał ręce jednak wzbogacenie mieszanki na biegu jałowym - usuwało tą niedogodność. Inny z gazowników powiedział mi że za taki stan rzeczy może być odpowiedzialny silniczek krokowy od.... benzyny! Poznieważ on podobno w jakiś sposób ma wpływ na obroty biegu jałowego - także i na gazie. Na benzynie auto podobno chodzi idealnie (tak nam się może wydaje) ponieważ pracuje na trybie awaryjnym. Gazownik też coś wspominał o sondzie lambda... Ja bym na Twoim miejscu ją sprawdził w pierwszej kolejności. U mnie z kolei występuje taka jakby "dziura" po mocnym wciśnięciu pedału przyspieszenia - podobno to wina sondy lambda - niestety jeszcze jej nie sprawdzałem. Pozdrawiam |