Co sadzicie o ladzie 21099?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

Jestem tu nowy wiec na poczatek cos o sobie:Artur,lat 26, woj.podlaskie.Lada Samara w rodzinie od 10 lat. Tak, wiec chcialbym kupic druga Lade na wlasny uzytek.Mam mozliwosc kupna auta jak w temacie: 1995r, 90000km, MPI.Auto jezdzi po KRAKOWIE--grafitowy sedan,moze ktos zna? Slyszalem bowiem opinie,ze Samary z lat 1990-1992 sa lepiej wykonane,mniej awaryjne niz te nowsze. Mam tez pewne obawy odnosnie awaryjnosci elektroniki zastosowanej do sterowania silnikiem. Po kupnie chcialbym wstawic gaz--czy beda z tym jakies trudnosci,przeciwskazania. Bylbym wdzieczny za wszelkie uwagi. pozdrawiam
ps.czy koszulki i nalepki moga zamawiac tylko klubowicze?

Co do tego modelu to może Góral się wypowie ,bo ja mam właśnie z lat 90-92
Co do koszulek i nalepek to chyba im więcej nas widac tym lepiej
pozdr

odośnie pytania o koszulki, to niestaty dla ciebie: tak.

a wracająć do formy 21099 to pierwsze roczniki na wtrysku mająlepszy osprzęt. GM,a. Poźniejsze miały bocha i tu jużoceny były niższe.
swoją samaraę użytkuę przeszło 3 lata i oprócz spraw eksploatacyjnych nic się nie działo. wyjątkiem jest pompa wowdna, która poleciała tuż po zakupie, ale to biorę na karb długiego stania w komisie. Z elektroniką nie mam najmniejszych problemów. Stegiennego ojciec, posiadający taką samą ładę, również nie ma z nią kłopotów.
Inaczej wygląda sprawa blacharki. Faktycznie nowsze modele były słabiej wykonane niż wcześniejsze. W mojej poleciały przednie błotniki przy "chlapakach", a z kolei u Stegiennego pokrywa silnika.
Generalnie polecam.

W Krakowie generalnie jeździ mało 21099 - tak samo jak zreszta wszędzie
Sprawdź tylko czy po lakierem nie ma papierowej blachy. Bo te roczniki ie miały czasem najlepiej położonego lakieru ( chyba bez podkładu. Widziałem kiedyś w jakimś komisie ładę z 1995 i warstwa laklieru była połozona dosłownie na zardzewiałą blachę ( podobnie jak w polonezach w "kryzysowych"latach konca PRL.
Ale generalnie auto OK
Paweł

Przecież Piotr_Kraków miał Samarę MPI, wprawdzie zwykłą a nie Formę ale co do silnika mógłby się wypowiedzieć. Z tego co pamiętam to bardzo sobie chwalił. A gaz miał założony do niej

Dzieki za szybki odzew Ogloszenie o sprzedazy owej 21099 znalazlem w "swoim" sklepie z czesciami do Ladnej. Jak sie okazalo wlasciciel auta pracuje w Krakowie w hurtwni z Ladnymi czesciami i przywozi towar m.in do tego sklepu. Ma przyjechac jutro wiec dowiem sie wiecej, na razie rozmawialem z nim 40 min przez telefon.
Wiem,ze mial juz problem z korozja na rantach blotnikow i drzwi (nawet 1 dziurka) podobno wszystko zrobione ale nie jest idealnie.Byla konserwowana,ma nadkola.
Miala,tez cos nie halo ze skrzynia (zgrzytajacy 2 bieg) ale tez zrobione. Ma siakies alufelgi(13) ,kpl.kol zimowych, Zmieniony pasek nierzadu ,tlumik, koncowki drazkow kier..

I pytanie do Was--zgadnijcie skolko eta maszina stoit?

I jeszcze jedno do Gorala--jak oceniasz funkcjonalnosc auta a w zasadzie bagaznika i czy sa jakies roznice z Samara (poza kufrem ofkorz). Aha i czy w jezdzie odczuwa sie roznice miedzy MPI a gaziorem oraz ile faktycznie Ladna pobiera wahy?

To na razie tyle, bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

LKP rulez
pzdr Artee

a od 6 do 8 tysiecy
bedzie kosztowac

Bliskooo Cena z zimowymi kolami 5700zl, bez nich 5200zl. Ozywiscie plus zalozenie gazu ok.1800zl.

Moze ktos jeszcze zechce wypowiedziec sie w tym watku? goraco zapraszam

różnica w kufrze zasadnicza.. prawie 40l większy jest w formie
ale jeśłi chciałbyś przewieźć wanne, to lepiej w samarze. ma większe drzwi...
próg w prawdzie wysoko, ale to ma swoje i wady i zalety.

spalanie: ja mam dość ciężką nogę, więć: 7l trasa i 8-9l miast, ale tutaj dochodzą krótkie oddcinki.

A golega Goral nie ma zamontowanego gazu--jest taka oszczedna czy skomplikowana?

Kolega Góral faktycznie się jeszcze nie zagazował ale za to Koliber jest szczęśliwym posiadaczem autka z tym samym co u Górala silniczkiem z intalacją gazową i bardzo to sobie chwali zwłaszcza że auto ma zdziebko cięższe (111)