| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
syvo SYMPATYCZNY GOŚĆ najstarsze miasto Zagłębia | 2003-07-21 12:50:07 Przeczytałem artykuł pod następującym tytułem:
Jak przygotować wóz do wakacyjnego wyjazdu . Poniżej przytaczam jego fragment ... : Gdy dojedziemy na plac kempingowy i dalej będziemy jeździć bez przyczepy, pamiętajmy o demontażu haka. Umieszczony z tyłu samochodu stanowi poważne zagrożenie w razie zderzenia. W niektórych państwach jazda autem z hakiem bez ciągniętej właśnie przyczepy, jest zakazana. Najbardziej godne polecenia są nowoczesne haki, których wystającą poza obrys samochodu część można zdemontować. ... i wyrażam swoje zdziwienie |
boreg VW T-23 warszawa | 2003-07-21 13:52:08 Zdemontowac |
Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2003-07-21 14:19:10 W Niemczech - z tego, co się orientuję - tylko takie demontowalne haki są obecnie dopuszczone (chyba, że ktoś zamontował go kilka lat temu). Zgadzam się, że to w wielu europejskich krajach standard. Poza tym -> z pewnością bardziej bezpieczne. |
boreg VW T-23 warszawa | 2003-07-21 14:38:08
No wlasnie, niektore |
kornat SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW e-39 530d Wrocław | 2003-07-21 21:36:36 W chwili obecnej, z hakiem zamontowanym na stale jest spory problem aby przekroczyc granice |
TROLL SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW 525 TDS kombi, ... Sz-n | 2003-07-21 23:12:32
PIERWSZE SŁYSZĘ A CO JEST POWODEM TEGO "SPOREGO PROBLEMU"? KOMU "PRZESZKADZA" HAK? SKORO SAMOCHÓD JEST DOPUSZCZONY DO PORUSZANIA SIĘ PO DROGACH (POLSKICH) TO NIE WIDZĘ ŻADNEGO PROBLEMU!!!! PRZECIEŻ HAK UMOŻLIWIA CIĄGNIĘCIE PRZYCZEPY/KI I NIE STANOWI ZAGROŻENIA DLA INNYCH POJAZDÓW. JAK BYŚMY W TEN SPOSÓB PODCHODZILI DO SPRAWY TO TIRY NIE POWINNY SIĘ W OGÓLE PORUSZAĆ PO DROGACH( CHODZI MI O WYSOKOŚĆ UMIESZCZENIA ZDERZAKA). NO CÓŻ, ALE MOŻE O CZYMŚ NIE WIEM.................... PZDR |
pawel_krakow | 2003-07-21 23:42:45 Niestety Troll. Mozesz mieć problemy nie tylko od razu na granicy ale równiez gdy zuwazy to policja,ze jedziesz z hakiem bez przyczepy(ale tylko tak jak ktos napisał w niektórych krajach).
Wszystkie nowo zakładane haki powinny miec możliwośc ich łatwego zdemontowania (chodzi sam zaczep razem z tym co wystaje do tyłu). Widziałem taki patent teraz u duńczyka, z którym byłem na wakacjach.W Danii tez chyba nie wolno jeździc z wystajacym hakiem jesli nie ciągnie sie przyczepy... Paweł |
kornat SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW e-39 530d Wrocław | 2003-07-22 21:23:29 Jak widzisz Troll Pawel ma takie same info na ten temat jak ja poprostu w przepisach unijnych hak wystajacy poza obrys samochodu stanowi jakies zagrozenie jakie dokladnie??? tego nie wiem |
PRYMI SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2104 Warszawa | 2003-07-22 23:53:49 Witam
Ja w Ładnej założyłe juz hak z możliwością zdemontowania zaczepu(kuli). Tylko taki dostałem do 2104 A zdejmuje ja z 2 powodów: 1. żeby nie zardzewiała kula 2. Przy parkowaniu przeszkadza, zwłaszcza jak pcham się w małe dziury Pozdrawiam PRYMI |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2004-10-31 12:30:05
A moze mozna by bylo jakos przerobic obecnie zalozony hak? Pozdr |
Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2004-10-31 18:32:49
Każdy, kto miał "przyjemność" uderzyć w samochód z hakiem z tyłu bez problemu zrozumie w czym rzecz. Nawet wjeżdżając komuś z minimalną prędkością w kufer (z taką, gdzie normalnie zderzak się odkształci lub wręcz zero efektów) mamy całkowicie zdemolowany przód auta. Cała energia skupia się punktowo na główce haka, tragedia... Żonie wjechał ostatnio w tył na światłach (takie tam podjeżdżanie w korku przy prawie zerowej prędkości) Seicento i... u żony nic, a to seicento, aż żal było patrzeć... zderzak , pas przedni, chłodnica (cały płyn wyciekł na asfalt), itd. Niby była to faceta wina, niby nasz hak był zgodny z polskimi przepisami, ale... było nam przykro, bo zniszczeń by nie było pewnie żadnych, gdybyśmy mieli zdejmowalny hak... |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-10-31 19:00:30 Ludzie z premedytacją w Polsce zakładają ahki do nowych aut, zeby przy ewentualnej stłuczce mieć minimalne szkody w tyle auta. Wiadomo - POLSKA - wszystko kombinują i tylko patrzą jak zrobić, zeby sąsiad miał gorzej. |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2004-10-31 19:06:25
To dlatego do lady mozna dokupic przod orurowany? Pozdr |
Pablox SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107'89 -była, ... Gdynia | 2004-10-31 20:15:16 A ja tam mam hak i sie ciesze niezmiernie z tego powodu, juz 2 razy wjechali w "dupke" i nic sie nie stalo tylko ten dupek co mi siedzial na ogonie sie rozwalil bo nie zdazyl wychamowac |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2004-10-31 20:38:47 Czasami ciężko komuś nie siedzieć na kufrze szczególnie jak za 3 sekundy mam zamiar go wyprzedzać. A swoja droga u nas już tez nie można zamontować ?nie rozbieralnych? haków.
P.S W 125 tez raz facetka robiła poldzia na haku mojego ojca, później tylko wyszedłem ze szmatką, aby zetrzeć resztki lakieru z haka. |
Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2004-10-31 21:00:00
Jakbym był złośliwy, to bym Ci życzył wjechania komuś (z zamontowanym hakiem oczywiście) w tył ... |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2004-10-31 21:22:39 A ja nic nie mowie,ale rzeczywiscie, to prawda - smiejesz sie i w dupie masz innych, a co gdy bedziesz na czyims miejscu? Ja kiedys za mocno ruszylem octavianka, przy zjezdzie na skrzyzowaniu, bo gosc to samo zrobil przedemna i nagle po 2-3sek zahamowal - bo jednak zrezygnowal z przejechania, no i ja nie dalem rady wyhamowac. Poczulismy szarpniecie z siostra pasow, co bylo skutkiem zahamowania na jego zderzaku. Wysiadam, on wysiada. patrzymy na zderzaki - i co? Ani śladu - samochody mialy na tej samej wysokosci nawet listwy czarne - bo ty byla nowa ibiza chyba. Sam powiedzial, ze chcial zjechac ze skrzyzowania, ale nie dalo sie rady - machnal reka, podalismy sobie rece - nic sie nie stalo.
Innym razem (po 2 latach) stoje sobie w korku, gosc za mna poldziakiem truckiem zagapil sie za jakas dziewczyna na przystanku - tym razem dostalem w kufer - odbil sie od niego i tez nie bylo sladu - bo nie mam w skodzie zalozonego haka - gdybym mial - caly jego zderzak poszedlby sie rabac. Powiedzialem mu - spoko nie ma tematu - nic sie nie stalo. Gosc z nerwow widzialem w lusterku - trzesly mu sie rece, jak wyciagal papierosy. Nie zycze nikomu takich nerwow. Napisalem tyle - bo sa to dwa rozne przypadki - ale dotyczace jednej osoby. Skad wiesz - dzisiaj TY sie smiejesz, ze ktos wjechal na twoja dupe zaopatrzona w hak - Tobie nic sie nie stalo? cieszysz sie i sie smiejesz... Ale co jesli za dzien za dwa, bedzie odwrotna sytuacja? Nie zycze tego nikomu (odpukuje Poza tym, znam goscia, ktory tez sie smial - wjechal mu w zderzak gosc - wymsknela mu sie kierownica przy zawracaniu, no i mowi na glos - ooo bede mial nowy zderzak - to dobrze, bo chcialem go zmienic. Teraz...wlasnie ten gosc, dostaje caly czas - a jakas kobieta mu wyjechala, a to gosc... Nie życz bliźniemu swemu, co Tobie nie miłe. (jak mawiaja starozytni rzymianie Pozdr |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-10-31 21:41:53
Oj święte słowa Mariuszu - wiadomo jaka dżungla jest w miastach. Jak zostawisz trochę przestrzeni miedzy poprzedzającym cie pojazdem to masz 100% pewność, ze będziesz scierał klocki osto hamując, bo jakiś baran wepchnie ci się w twoją "bezpiecznie zachowaną odległość". No cóż staram się nie denerwować takim czymś, ale normalnie krew zalewa. Aaaa no i nagminne przy dojeżdzaniu do świateł. Spokojnie hamuje sobie silnikiem, bo widzę czerowne, mam elegancko wycyrklowana odległość na wyhamowanie, a taki baran w ostatnim momencie wpycha sie przed maske, bo Łada nie może być przed nim!!!! |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2004-10-31 22:10:19 bardzo przepraszam wszystkich za mój zamontowany na stałe, zgodny z homologacją i polskimi normami, posiadający certyfikat hak. |