| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pawel_krakow | 2003-07-30 23:37:46 Wszystkie diesle kopcą . nawet najnowsze VW, Audiki, z najprzeróżniejszymi wynalazkami, Fiaty z silnikami JTD ( i to jak) i wszystkie japończyki. Zwracam na to uwage jak jeżdze po polsce.Czasemjadę z a nowiusieńkim turbodieslem i wiem jak potrafi dac dymu.Nie mówie juz o skodzie, którą jeżdżę a ma zwykłego diesla 1,9 od VW i tylko 100 000tys przebiegu. jakbyc Góral popatrzył we wsteczne lusterko w nocy , gdy ktoś za tobą jedzie i dobrze przyspieszył - wtedy zobaczyłbyc jak i dajesz dym. Na 100%. W dzień tego nie widać( no chyba ,ze taki czarny gęsty - ale ty chyba masz w miarę nowe to auto firmowe.
Paweł |
pawel_krakow | 2003-07-30 23:43:31 Ale czynnik ekonomiczny- jesłi chodzi o takie doraźne i krótkowzroczne liczenie - czyli ile zostawiasz na stacji benzynowej, to juz inna sprawa . Sprawdziłem teraz zuzycie paliwa jadac na wakacje(zwykle sie w to nie bawię ale akurat tak sie złożyło,ze nie było ztym problemu . Nalałem w Krakowie do pełna po korek , przejechałem równo 300km do węgirskiej granicy i znowu nalałem i weszło mi tylko niecałe 12 litrów . Wyszło mi,z diesel spalił niecale 4 litry na stówke . Ale jechałem spokojnie.
Na tym jednak korzysci sie kończa- cena ropy jest coraz wyższa, a koszty eksploatacji diesla ( przeglądy, materiały eksploatacyjne sa jednak wyzsze od benzyniaka) Paweł |
Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2003-07-30 23:56:41 Czyli diesla nie kupowac.Benzyniaka i na gaz odrazu Pzdr Grzesiek |
TROLL SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW 525 TDS kombi, ... Sz-n | 2003-07-31 00:56:08
JASNE, ŻE BENE Z GAZEM JUŻ NAJLEPIEJ. A CO DO TEGO: CZY KOPCI CZY NIE, TO MOŻE I NIE KOPCI (MAM NA MYŚLI NOWE SAMOCHODY--W PRACY DOSTAŁEM NOWIUTKIEGO DOSTAWCZEGO TRANSITA 2,5 TD -TEN ZAPACH FOLII NA SIEDZENIACH KOSZTA JASNE, ŻE DIESELKI BĘDĄ SZYPCIEJ EKSPOALOWANE OD BENY |
boreg VW T-23 warszawa | 2003-07-31 11:05:26
Poprosze blizsze dane na temat tych silnikow Co chce od Diesla? 6 cylindrow, momentu obrotowego wynikajacego z pojemnosci, a nie ze sprezarki, tloczkowej pompy wtryskowej oraz kompletnego braku elektroniki No i oczywiscie powrotu stosunku cen ropy do benzyny sprzed lat |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-07-31 20:58:00 Przepraszam za zamieszanie nie chciałem wykazywać wyższości diezla nad bęzyną wręcz przeciwnie sam kocham oktany i jezdzę samochodem firmy która w swej histori nie miała diesla w produkcji ale zmieni sie to na jeśień tego roku zawsze porzyczała od innych marek co na dobre nie wychodziło. chciałem tylko powiedziec ze do niewiasty też się nadaje diesel i to bardzo dobrze sie w nej zachowuje i nie muśi to być 6 cylindrów a o elektronice to już dawno zapomniałem jest to silnik praktycznie niezatapialny ? Land Rover też ma 4 cylindry i jak chodzi ? a moment bez turbo 180 nmprzy 2000tyś obr.na min. to juz wystarczy dla nivy gdzie ona ma 134nm przy3500obr. około teraz reduktor x 2 + amok opętańczy i wałki lub krzyzaki lecą az miło. A co do dymku to zobacz sobie nie jednego bęzyniaka jak ozonuje i to nie tylko łada?co do danych silnika to napisze jutro bo teraz lecę do ładzianki i w bieszczady pozdrawiam Darek z B |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-07-31 21:05:24 A bym zapomniał jeżdżę dieslem bo od pietnastego roku życia nie płace za ropę mam ją za friko a co do serwisowania to tylko raz na 200 tys swiece żarowe + cp 10 tyś oleje, filtry paliwa i powietrza a co 80tyś pasek rozrzadu inic wiecej nie robiłem przy peugoćie a teraz w nivce jak na razie robie to samo i tylko jezdże diesel nie lubi jak sie w nim grzebie! Pozdrawiam lecę bo juz na mnie czekaja! Darek zB Cholerka nie mogę sie zalogować chociaz juz tu jestem zapisany? |
pawel_krakow | 2003-07-31 21:45:46 Nie, ja nie mam w sumie zastrzezeń do diesla.To, że kopcą to tylko fakt. Diesel jest wspaniały na długie spokojne trasy. Minimalnezużycie paliwa i tylko to ciche mruczenie...Po za tym diesel , którego masz czyli Peugeot ( tak napisałes ) to podobno jedna z najlepszych konstrukcji na świecie( trwałość i ekonomika). Paweł |
boreg VW T-23 warszawa | 2003-08-01 11:37:26
Co prawda to prawda. Zrobilem dieselkiem 1.7 w Oplu ponad 350 tys i jedyne co padalo to pompa wody i oska w pompie wtryskowej |
![]() sqra Lada Niva Koszalin | 2003-09-16 12:11:11 Do Anonymous:
Nie wiem ktos Ty wiec nie wiem jak sie skontaktowac a znalazlem dobry silnik 2,5 TD od Fiata Argenty i chcialbym go wsadzic do Nivki. Bylbym wdzieczny za kontak |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-09-16 12:30:06
To haslo, to staje sie monotonne i nudne. ... |
boreg VW T-23 warszawa | 2003-09-16 12:38:12
Ktoremu? Wiekszosc (poza Isuzu, ale to tez GM) to kontynuacja europejskich konstrukcji... Poza tym proponuje abys takim dieselkiem nafaszerowanym elektronika w blotko wjechal |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-09-16 12:57:15
Borciuch-Uparciuch ... Musisz pojezdzic z moimi nowymi kolegami od nissanow i mitsubishi, bo inaczej, to ciagle bedziesz glosil ta Nienawistna Teorie ... PS. co do lancucha, to sie zgadzam |
boreg VW T-23 warszawa | 2003-09-16 13:02:54 A co oni maja w tych Nissanach i Mitsubishi? 3.2 litrowego turbodiesla z Isuzu, czy innego? Mitsubishi, o ile wiem dlugo nie mial dobrego dieselka i ratowal sie zakupami w innych firmach... |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-09-16 13:10:27 Oczywiscie jedynie 1.7 z opla jest de besciak. ... |
boreg VW T-23 warszawa | 2003-09-16 13:18:11 Isuzu 3.2l to wlasnie potwierdzenie mojej teorii |
syvo SYMPATYCZNY GOŚĆ najstarsze miasto Zagłębia | 2004-11-10 13:58:23 To zadaje się jedyny temat gdzie o dieslu mowa.
Nie chcąc nowego wątku zakładać chciałbym się zapytać (w imieniu kolegi z pracy) o olej napędowy letni i zimowy. Konkretnie: Czy znany jest Wam jakiś specyfik, po dodaniu którego do oleju letniego "przekształciłby się" on w olej napędowy zimowy? Z tego co wiem zimowy jest zabezpieczony przed zamarzaniem czy też raczej wytrącaniem parafiny co oczywiście uniemożliwia uruchomienie silnika. P.S. Domyślacie się zapewnie, że kolega ma dojście do taniej ropy ale jest to ropa letnia, więc zimą z jazdy nici. Kolega porusza się mesiem - beczką (123), 2400ccm. Na kupno łady nie dał się nakłonić |