Wyskakująca skrzynia biegów ;-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co może powodować drgania skrzyni biegów? Przy ruszaniu z małych obrotów skrzynia tak "skacze jakby miała zaraz wyskoczyć"
Czy ktoś z Was spotkał się kiedys z takim objaawem?
Myślałem że to wina wyprótej poduszki pod skrzynie ale wymieniłem i niewiele sie zmieniło. Dodam, że do silnika skrzynia jest przykręcona (już kiedys myślałem że mozę właśnie jesj nie dokręciłem).

a może to nie poduszki pod skrzynią, a pod silnikiem. sprawdziłbym też przeguby. może to one przenoszą drgania na resztę.

Witam...
moze to być kilka przyczyn, pierwsze to poduszki, pod skrzynia, ale i pod silnkiem, daje to czasem dziwne efekty...
inna sprawa, to sprzegło... mam ostatnio kłopoty z siłownikiem, i kiedy ruszałem, sprzegło pracowało jak chciało, czasem miłąem własnie taki efekt...

sprawdź,czy pod obudową sprzęgła nie masz śladów oleju. Kiedyś zapaprało mi tarcze olejem z uszczelniacza wału i też szarpała.

sprawdz jeszcze czy nie odkręciła ci się skrzynia od obudowy sprzęgła albo od silnika!!! Minalny luz a w samochodzie nie idzie usiedzieć!!!!

jak szarpie nie zależnie od biegu tj 1-ka lub 2-ka czy też wsteczny i na wszystkich jednakowo to na 90% sprzęgło może się tarcza zwichrowała i można to prosto usunąć po prostu ją lekko przypalić lub też co gorsza pękła sprężynka w tarczy lub docisk i to już tylko wymiana ratuje

A jesli szarpie tylko na niektorych biegach wlasciwie nie tyle przy biegach co przy predkosci miedzy 40, a 60 km/h ?