Spalanie ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam małe pytanko widziałem u znajomego w astra 2 taki numer ze pokazuje mu komp ile autko spala w danym momencie {w nowych autkach z kompem juz teraz chyba standart} ale pytanie jest mooje takie bo jak on jedzie normalnie noga na gazie 4 bieg to pokazuje np.5.0 l a jak go da na luz to pokazuje 1.7 l a jak np.jedzie z góry i ma wbitą 5 i pusci nogę z gazu to ten komp pokazuje ze autko spala 0.0 l czy tak ma byc czy to sie moze zepsuło ?????

jezeli tak ma byc czy ktoś moze mi to wyjasnic bo jezeli tak jest faktycznie to okazuje sie ze autko lepiej trzymac na biegu jak sie rozchusta a nie wybijac go na luz

za odp dziekuje ii pozdrawiam

oczywiscie komputer dziala mu prawidlowo i zaraz wyjasnie ci dlaczego. auto jadac na biegu ale z zamknieta przepustnicą (niewcisnietym pedalem gazu) zwalnia szybciej niz auto jadace na luzie. kola sa jakby "napedzane" energia kinetyczną rozpedzonego samochodu i poprzez skrzynie biegów napedzaja sam silnik.mieszanka nie jest wtedy pobierana (dotyczy samochodow z wtryskiem i gaznikowych ze specjalnym zaworem). w samochodzie starym z gaznikiem czasem pobierane jest troszke paliwa przez podcisnienie. wracajac do tematu...dlatego tez komputrer pokazuje spalanie 0.0 bo silnik swoimi oporami spowalnia auto a auto spowalniajac kreci wałem korbowym (silnikiem) .natomiast na luzie nie ma znaczenia czy auto toczy sie 20 km/h,czy stoi na parkingu czy tez wbijesz luz przy 200 km/h auto bedzie palilo zawsze tyle samo paliwa(pomijam tu ssanie,mrozy i inne warunki).ale swoja droga te 1,7 na godzine to troszke duzo mu pokazuje (moze na automatycznym ssaniu po zapaleniu w zimie) POZDRAWIAM