Dziwny dźwięk ze skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Może ktoś się kiedyś spotkał z czymś podobnym , miałem przegląd przy 120000 w 1,4 VVTi 2001 rocznik . Zaraz po przeglądzie wybrałem się na mały wypad w sumie przejechałem około 2300 km w kilka dni w drodze powrotnej pojawił się lekki z czasem rosnący chrobot. Najlepiej go słychać na 2 biegu przy lekkim dodawaniu gazu zaś przy naciśnieciu na sprzęgło także słychać dziwny chrobot (jakby metal o metal gdzeiś ocierał). Czy ktoś ma pojęcie co to może być ??

Powodów może być kilka ale nie o to chodzi.
Jedź natychmiast do stacji w której robiłeś przegląd i reklamuj usługę!
Albo czegoś nie dopatrzyli albo nie dokręcili a może oleju nie wlali do skrzyni??? .
A może jakiś drobiazg ale ja bym ich od razu popędził. Wiem ile taki przegląd kosztuje bo robiłem tydzień temu i nie ma zmiłuj dla serwisu za taką kasę...
pzdr.

Po wizycie w serwisie obecnie poszukuję skrzyni biegów do Toyota Corolla 1,4 VVTi 2001r. E11 nie wiem czy pasuje do niej skrzynia z E12 (jeżeli ktoś zna odpowiedź będę wdzięczny). Generalnie sytuacja nie jest najlepsza kupiłem ją w maju a w przeciągu ostatniego tygodnia skrzynia wydaje dziwne odgłosy. Po wizycie w warsztacie okazało się że była robiona . Doradzili mi także wymianę sprzęgła przy okazji . A wracając do skrzyni to generalnie części są w takich cenach że lepiej poszukać używanej (np. z rozbitego auta) - taką radę otrzymałem. No i jak na razie mój wielki entuzjazm z użytkowania dla mnie nowego auta powoli odchodzi w dal przytłaczany przed nadchodzące koszty. A jak ja kupowałem w Komisie przy salonie to według osoby sprzedającej była użytkowana wzorowo(do tej pory słyszę słowa serwisanta że będę z niej zadowolony), no i uwierzyłem że w Providen-cie szanują samochody. Proszę o radę gdzie ewentualnie kupić i co wybrać (naprawa, wymian ...). Pozdrawiam
mmechu@matic.com.pl

doradzili wymiane skrzyni? to nie bylo oleju pewnie? jelsi auto bylo serwisowane to uderz do tego serwisu gdzie bylo i DYM!!!

Tak naprawdę wybierając serwis do którego oddałem na przegląd samochód i teraz walcze ze skrzynią wybrałem po przeczytaniu pozytywnych i wychwalających opini na forum i po nie znalezieniu negatywnego zdania. Nie mam jak na razie powodów by sadzić że to właśnie serwis zawinił. Może ktoś zna odpowiedź na pytanie czy jest różnica (sposób mocowania, inny model itp.) pomiędzy skrzyniami z E11 po FL z silnikami VVTi i tymi które są instalowane w E12 z tymi samymi silnikami . Szukając używki było by lepiej kupić nowszą niż starszą. Dodatkowo jeden ze sprzedających ma skrzynię do silnika 1,6 VVTi i twierdzi że pasuje równie dobrze do 1,4 VVTi czy to prawda ?

powiem ci tak
nieznam dokonca sytaucji wiec moge sie mylic
jesli auto kupiles nawet uzywane ale bylo serwisowane w aso i jest to usterka zatarcia skrzyni to jest ich wina..i powinni sie poczuc do dopowiedzialnosci. jesli auto nie bylo serwisowane to placisz niestety...
ja mialem taka sytuacje z rozrzadem...jelsi bym serwisowal po gwarancji w aso to bym nie placil za rozrzad 2kafli