W temacie skrzyni biegów...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie ,czy konstruktorzy przewidzieli wymianę oleju oczywiście w manualnej,jeśli tak to po jakim czasie (przebiegu)i jak to wykonać -co odkręcić aby stary zlaciał a nowy dostał do środka .Pytam o to bo mi coś ostatnio biegi zaczeły ciężko wchodzić ,i czasem zdarza się że zazgrzyta zanim wejdzie na swoje miejsce.Przebieg auta to 102kkm

102tys. km przebiegu to to dobry moment na wymianę oleum w skrzyni biegów. A jak to zrobić? W skrzynce są 2 korki - spustowy na dole oraz wlewowy służący również do kontroli poziomu oleju w bocznej części skrzynki. Wymianę przeprowadza się po dłuższej jeździe gdy olej jest gorący-wówczas łatwiej spływa. Odkręcasz najpierw górny a potem dolny korek i zlewasz olej do jakiegoś naczynia starając się przy tym nie poparzyć i nie utopić korka Jak już cały zleci, zakręcasz dolny korek, po czym za pomocą specjalnej "szprycy" (ja zamaist tego używam wymytej starej pompki do kół) aplikujesz świeży przez boczny otwór do momentu, gdy osiągnbie poziom na wysokości dolnej krawędzi otworu. Zakręcasz i w drogę! Pozostaje jeszcze kwestia utylizacji zużytego oleju

Cytat:
2004-12-28 08:24:44, Golden_Flyer pisze:
102tys. km przebiegu to to dobry moment na wymianę oleum w skrzyni biegów.

A jest jakiś szczególnie polecany -nazwa producenta lub właściwości???