Modny temacik do dyskusji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czytając różne wiadomości i ciekawostki natknąłem się na coś takiego tu
Co Wy na to ?

Wiedziałem już o tym od dawna, że tego typu oświetlenie jest zabronione.
Szkoda bo fajnie to wygląda.
A jeśli chodzi o policję to z jednej strony mają rację a z drugiej to jak na mój gust trochę przesadzają...

Niektóre nakładki na żarówki mogą oślepiać i światło wpada w odcień jak w punto II z soczewkami.

Ogólnie nakładki mi zbytnio nie podchodzą, jeśli już wolę porządne lampki soczewkowe lub halogeny w zderzaku. Ładnie wygląda, a dodatkowo więcej widać...

Nie wiem czy dobrze doczytaliście /albo ja źle zrozumiałem/-piszą o DIODACH WEWNĄTRZ pojazdu!!!-to przecież nie są światła NA POJEŹDZIE!...co ich obchodzi super dyskretne podświetlenie np.pedałów /mowa o elemencie auta / albo dioda przy "słupku"zamykania drzwi OD WEWNĄTRZ??.....A TO POLSKA WŁAŚNIE !! Pozdrowionka!!

TO moze ja wyjasnie o co chodzi jako naoczny swiadek...chodzi o diody umieszczane na masce...zazwyczaj na spryskiwaczach...w sumie swieca na bardzo intensywny fioletowy kolor ale chyba nie na tyle zeby przeszkadzac..(mi sie to nie podoba,ale jak kto woli)...w szczecinie jakas palma na to zapanowala bo na co drugim aucie to widze....

Światła, światełka, lampeczki i inne gadżety ....
Czy to jest tuning pojazdu

Według mnie jest to po prostu kolejna moda, tyle że niezgodna z przepisami i czasami niebezpieczna ...

Niezgodna z przepisami, bo Kodeks Drogowy wyraźnie określa dopuszczalne kolory oświetlenia samochodu:
- biały
- czerwony
- pomarańczowy selektywny

Kolor niebieski zarezerwowany tylko dla pojazdów uprzywilejowanych.

A dlaczego ta moda jest niebezpieczna ?

Nie chodzi tu o podświetlane spryskiwacze, oświetlenie podwozia czy "obrysówki" pojazdu, tylko o silne diody błyskowe nowej generacji, które połączone po kilka sztuk imitują sygnał błyskowy pojazdu uprzywilejowanego.
Diody te są montowane właśnie wewnątrz pojazdu na szybie przedniej i potrafią skutecznie wprowadzić w błąd kierowcę jadącego przed takim "dowcipnisiem".
Taki "dowcipniś" wykorzystuje to najczęściej jadąc w korku ulicznym, przeciskając się tym sposobem do przodu.
Uważa to pewnie za skuteczny sposób jazdy, ale powoduje jednocześnie zanik wrażliwości na taki sygnał u kierowców wtedy, kiedy to naprawdę będzie jechał prawdziwie uprzywilejowany pojazd do wypadku czy z chorym do szpitala.

Moralizuję ?
Być może, ale na temat tej "mody" mam jak najbardziej negatywne zdanie.

Mam nadzieję, że żaden z Klubowiczów czegoś takiego nie założy ...

Pozdrawiam
----------------
.O.O.

Hehehe najbardziej mi się podoba stwierdzenie że mogą być pomylone z pojazden uprzywilejowanym hehehehehe poprostu odlot faktycznie mała świecąca na niebiesko dioda za szybą od złudzenia przypomina wielką niebieską migającą bele na radiowozie...

Ktoś tam ma niezłe poczucie humoru albo DUŻĄ wade wzroku

ELO!!!

qurwa CYRK NA KOLKACH!!!
bezsensowne umieszczanie diod na spryskiwaczach,
lusterkach, chlodnicach, a co gorsza na wycieraczkach
powoduje odwrocenie uwagi samego kierowcy jak i innych
uzytkownikow drog!

montowanie diod wewnatrz lub podswietlanie pedalow
to efekt podobny do jazdy z wlaczonym oswietleniem wewnetrznym!!!
w nocy przy zlych warunkach to istne samobujstwo!!!

naprawde nie chce nikogo urazic ale ja uwazam takie
'innowacje' powstaja po to aby zwrocic na siebie uwage
ludzi o podobnym 'pokroju'.... no bass no fan, no fear, pioneer... ect...

.O.O miałeś na myśli stroboskopy. Te diody błyskowe...

Gratuluję ADMINKOWI poczucia humoru ...
Pewnie jeszcze nie widziałeś w akcji takigo oświetlenia samochodu.
Jakbyś w nocy dostał po oczach w lusterku wstecznym światłem z takiej diody to szybko zjeżdżałbyś na pobocze.

A ZOLTAR słusznie mnie uzupełnił.
To są właśnie diody stroboskopowe, sprzedawane zresztą wszędzie.
Dla przykłądu podaję link do aukcji na Allegro.

Stroboskop SMD

Pozdrawiam
----------------
.O.O.

Panowie Panowie... Stroboskop to nie DIODA

Lampa Stroboskopowa jest lampą wyładowczą jak lampa błyskowa. Diody nie mają takiego światła. Diody obecnie produkowane mają maksymalnie do 7 lumenów. Nie mylcie DIOD i Stroboskopu bo mi sie kichy skręcają...

Dioda o wysokiej jasności owszem jest w stanie oślepić kierowcę ale..
po 1 - musiał by się w nią bezpośrednio patrzeć - kąt świecenia takich diod z racji ich jasności nie przekracza 22 stopni
po 2 - odległość z jakiej mógł by być oślepiony nie przekracza 3-4 metrów.

Tyle na temat spraw technicznych. Sam jednak uważam nie robić choinki z samochodu. Tak jak ostatni... MIGAJĄCY STOP u Łukasza Gajera... mi się bardzo podobał.. heheheh

Stop Łukasza jest w DECHĘ

cudowny temat, nasza policja wziela na tapete gang posiadaczy niebieskich diodek, TAAKK!!! stanowia oni POWAZNE!! zagrozenie zycia i zdrowia obywatelii....co za bzdura....

stroboskopy - ok, powinny byc zabronione (i zreszta sa) do uzywania w ruchu ulicznym, bo faktycznie mozena pomylic z karekta cy cus ale niebieskie diodki...??? a komu one przeszkadzaja...? osobiscie jestem przeciwny, ale jak ktos chce, to prosze bardzo..
p.s. 50 % TIRow na polskich drogach ma te diodki (rekordzista jakiego widzialem mial 12!!) Tiry maja takze niehomologowane lampki obrysowe i na przedniej klapie (chyba lepiej napisac oslonie chlodnicy ) no i co z tego? gowno... do tego akurat nikt sie nie czepia, i nikomu to nie przeszadza... hmm, czyzby TIR nie byl takim samym pojazdem jak samochod osobowy???

el0!

tu Krawat masz racje!
rzeczywiscie nieraz TIR wyglada jak pojazd Edisona
a 'Pan Wladza' i tak czesciej za3muje osobowe tjuningowane fury...

chyba 'duzy moze wiecej'...