Techniczny przekrój sprzęgła Toyoty - Pomocy!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Jestem studentem Politechniki Poznańskiej na kierunku Transport.
Musze zaprojektowac sprzęgło Toyoty. Niestety ngdzie nie moge dostać przekroju technicznego tego sprzęgła. Byłem w ksiegarni ogladac ksiązki o różnych modelach Toyoty ale tam sa tylko rysunki sprzęgła, zadnych technicznych przekrojów. Byłem również w 2 salonach Toyoty (Poznan-Suchy Las oraz Ujscie kolo Piły). Przekroju technicznego sprzęgał albo nie maja albo nie chca/nie moga dac (chociaz zostałem zaproszony na badanie siły docisku sprzegła na warsztacie w salonie Toyoty w Suchym Lesie). Wysłalem nawet e-mail do Toyota Motor Poland z zapytaniem o przekrój techniczny. Przysłano mi tylko rysunki sprzęgła na podstawie których nie mam szans zaprojektowac sprzegła (mam wymagajacego wykładowce). Nie wiem juz gdzie szukac pomocy.
Prosze o pomoc!

Napisz do Toyoty na Europę albo do Japonii-poważnie. A co przekrojów, to ja mam niestety tylko od łady i zaporożca...

Witam.
A może dałoby się wypożyczyć w jakimś sklepie nówkę sprzęgło? Wtedy rysunek techniczny z wszelkimi wymiarami sam byś sobie zrobił...

Pozdrawiam

Prawdopodobnie będę miałą zdjęcia przekroju tego sprzęgła - chcesz je jeszcze?? Jak tak to podaj meila.
Pozdrawiam
Madzia

A dlaczego szukasz sprzegła toyoty? Przeciez toyota nie projektuje sprzegieł. A poza tym czym sie rózni sprzegło tpyoty od innego? Zasady obliczeń przeciez nic sie nie róznią miedzy markami.

Cytat:
2004-12-22 14:19:13, serwisSJ pisze:
Przeciez toyota nie projektuje sprzegieł.

Jak to?

Cytat:
A poza tym czym sie rózni sprzegło tpyoty od innego?

No są te lepsze i gorsze

Pozdrawiam

Pewnei chodzi o to, że dla toyoty sprzęgła robi/projektuje jakiś daikin czy cuś takiego...

Dokładnie tak Przekrój sprzegła toyoty niczym znaczącym nie rózni sie od sprzegła hondy, mazdy, suzuki itd. Przy projektowaniu wazne sa parametry a szczegóły rysunku sa poniekad wynikiem obliczen. Sam kiedyś musiałem projektowac sprzegło wiec cos tam jeszcze pamietam

Witam

A to nie jest tak, że Toyota projektuje sama natomiast zleca wykonanie innym firmom?
Tak sobie gdybam

Pozdrawiam

Firma np. Toyota zleca przeygotowanie np. sprzegła danej firmie, podając swoje wymagania (momenty, wymiary itp). Firmy takie mają w bazie tysiace takich rozwiazan i praktycznie w tej chwili nie oblicza sie tego tylko dobiera konkretne gotowe rozwiazanie.

Pociągnijmy trochę temat, mimo że autor się nie odzywa

Jacy są główni dostawcy części dla Toyoty? Chodzi mi o tych prawdziwnych jak Nippo-Denso a nie Valeo...

Pozdrawiam

Ja znalazłam przekrój pompy sprzęgła i siłownika sprzęgła, w polskiej ksiązce o Carinie czy to jest techniczny, jak nie ma wymiarów ? Bo przy projektowaniu te dwie rzeczy też powinny być chyba uwzględnione. Mam jeszcze książkę o Carine E wydawnictwo rosyjskie mogę zeskanować i wysłać jest wiecej niż w polskiej może się przydać. Tak do wszystkich - jest tam opisany silnik do cariny 2.0. gdyby ktoś potrzebował dajcie znać. Jasiu twierdzi, że jest dokładniejsza od polskiej (chyba przeróbka z książki angielskiej )

Ja dostałam na meila coś takiego:

Wklejam tu - może komuś się przyda.

Cytat:
2004-12-15 21:11:42, naslund pisze:
Witam! Jestem studentem Politechniki Poznańskiej na kierunku Transport. Musze zaprojektowac sprzęgło Toyoty. Niestety ngdzie nie moge dostać przekroju technicznego tego sprzęgła. Byłem w ksiegarni ogladac ksiązki o różnych modelach Toyoty ale tam sa tylko rysunki sprzęgła, zadnych technicznych przekrojów. Byłem również w 2 salonach Toyoty (Poznan-Suchy Las oraz Ujscie kolo Piły). Przekroju technicznego sprzęgał albo nie maja albo nie chca/nie moga dac (chociaz zostałem zaproszony na badanie siły docisku sprzegła na warsztacie w salonie Toyoty w Suchym Lesie). Wysłalem nawet e-mail do Toyota Motor Poland z zapytaniem o przekrój techniczny. Przysłano mi tylko rysunki sprzęgła na podstawie których nie mam szans zaprojektowac sprzegła (mam wymagajacego wykładowce). Nie wiem juz gdzie szukac pomocy. Prosze o pomoc!

moim skromnym zdaniem Ty musisz obliczyć to sprzęgło, przeliczyć je a rysunek możesz wstawić od bylejakiego producenta, np w swoim czasie w Toyocie był montowane sprzęgła Schacks (czy jak się to tam pisze). Poszukaj może gdzieś znajdziesz rysunki w *.dwg - a jak nie to weż prospekt, zrób skana, wstaw do np CADRastra - zrób co trza i właduj do AutoCada. Myśle że masz rozwiązanie. Nie przejmuj sie wykładowcą na Polibudzie - jest ich wielu i każdy sprawia wrażenie że coś robi........ Wielu z nas to przechodziło myśle że nie ma co tak sie zamartwiać tak prostą sprawą. Na Polibudzie jest i tak dużo roboty - więc myśle że należy pomyśleć jak zrobić aby się za bardzo nie narobić.
pozdrawiam