MotoNews.pl

Czujnik poziomu oleju w Omie 2.6 - gdzie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
przeszukałem archiwum, ale akurat nie znalazłem nic na ten temat.

Wczoraj zapaliła mi się kontrolka od poziomu oleju (ta pomarańczowa, nie czerwona). Zatrzymałem się i sprawdziłem poziom oleju na bagnecie, było 3/4. Mając w pamięci, że w omach B często się tak dzieje mimo że jest jeszcze stan na połowie bagnetu, dolałem trochę, bo myślałem że może i w A tak jest, ale nie, lampka dalej nie zgasła. No nic, skoro poziom na bagnecie jest ok wsiadłem i pojechałem. Kontrolka się cały czas świeci ale pozatym nic się nie dzieje.
Stąd moje pytanie, gdzie znajduje się czujnik od poziomu oleju w silniku w omie 2.6 automat, bo wygląda na to, że to on nawalił, no chyba, że macie jakieś inne pomysły?
Mam nadzieję , że żeby go wymienić nie trzeba ściągać miski.
Pzdr

Witam -u mnie w omce 24I. jest czujnik poziomu oleju przymocowany do miski olejowej(połowa miski) , poszukaj wystającej kostki z miseczki , a jeśli chodzi o czujnik to u mnie tez sie to dzieje ale ja mam powód do zapalania(awaria zimeringa na wale ) i mi zapala sie jak juz jest mały stan ale jak doleje to mi sie dalej pali i po jakimś czasie gasnie. Nie jestem pewien ale słyszałem że komputer sprwadza błędy za kazdym razem i jak po kilku odpaleniach usterki nie będzie to to powinn akontrolka zgasnąć .