Hej
W sumie określenie że wlewa 0,5 l na 3-4 miesiące nic nie mówi... bo jeśli w tym czasie gościu przejeżdża z 500 km to to spalanie oleju jest dość duże
Na co zwrócić uwagę... Hmm...
Ze standardowych rzeczy na które ja patrzę (a których w motocyklach chyba nie za bardzo... ) to nadruk na szybach - powinien być na wszystkich taki sam, poza tym szpary pomiędzy blachami czy są równe (z lewej i prawej strony takie same), czy w środku plastiki jakoś dziwnie nie odstają np. te przy słupkach przedniej szyby. To wszystko może wskazywać na jakieś bicie, demontaże itp. Np. jak fotel będzie się kiepsko przesuwał to mogła dostać w bok

Ale to w sumie dość oczywiste. Oprócz tego popatrz na stan kierownicy - jak bardzo wytarta to przebieg może być dość duży, podobnie dywaniki - wytarte np. pod pedałem gazu, albo same pedały/nakładki. Generalnie to dość niepewne poszlaki bo zawsze ktoś mógł akurat zmienić no ale może akurat coś podejrzanego zobaczysz. Np. u mnie kierownica jest gładka jak pupa niemowlaka i w kilku miejscach czuć że guma jest luźna w stosunku do tego pręta(?) w środku - no i faktycznie przebieg ma auto dość spory... jakbym wcześniej na to zwrócił uwagę to moze bym się zastanowił nad przebiegiem 156 000....
Z innych rzeczy które przydarzyły się mojej rollce i rollce kolegi to:
1. niech mechanik sprawdzi poduszki pod silnikiem - u nas były zerwane a np. przednia to jakieś 100 zł za podróbę.
2. popatrz na poziom płynu chłodzącego - w obu naszych autkach chłodnica już trochę leciwa była i popuszczała - ja zalutowałem, kolega wymienił. U mnie na takim rancie na dole chłodnicy było widać że jest wilgotno
3. Co do brania oleju to ja płaciłem za uszczelniacze, pierscienie, szlif glowicy i pare innych rzeczy 1600 zł - bierze dużo mniej ale bierze... u kolegi chyba ze 2 l na 10 000 km i nic nie robi
Poza tym
4. Proponuję sie przejechać z większą prędkością gdzieś na trasie i sprawdzić jak sie auto zachowuje.
5. Obserwuj czy obroty są ok i czy temperatura utrzymuje się w równo w połowie skali - np. czy jak pojedziesz szybciej nie zacznie spadać - termostat - ostatnio w kilku znajomych rollkach był do wymiany (koszt nieduzy ale moze zbijesz cene jakby co)
6. Posiedź sobie w aucie przy włączonym silniku i popatrz na obroty czy nie falują itp.
7. Przeglądnij czy szyby nie mają jakichś odprysków
8. Spójrz nad przednią szybę czy na krawędzi nie ma jakiejś rdzy/bąbli, tak samo na błotnikach - to ulubione miejsca rudej w rollce...
9. Sprawdziłbym też amorki - jeden dobry amorek Kayaby to 300 zł minimum
Trochę chaotycznie ale może coś się przyda