MotoNews.pl

Apropo BIOPALIW...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
"... 9 października Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego "Bartimpex" SA kupiło od Skarbu Państwa 85% akcji Kompanii Spirytusowej "Wratislawa" Polmos Wrocław SA za 64,6 mln zł, a 21 października - 85% akcji Przedsiębiorstwa Przemysłu Fermentacyjnego "Akwawit" SA za 53 mln zł. Nabywca zobowiązał się do zainwestowania we Wrocławiu od 2 do 12 mln zł, w zależności od wejścia w życie ustawy o ekopaliwach..."

Cytat z miesięcznika branżowego "RYNKI ALKOHOLOWE" grudzień 2002. Str 20. Artykuł "Serial Prywatyzacji - Odcinki Spirytusowe".

To ja już wiem po co tak się w to pakują...

Dzisiaj słyszałem opinię, którą ponoć wygłosił Kalinowski, że nie mamy się co obawiać o to, że dodatków w paliwie będzie więcej. Podobno w Polsce nie ma wystarczającej ilości surowców do wyprodukowania dodatków do paliw w takiej proporcji jaką zakłada ustawa.

A oto co na ten temat mowi instrukcja obslugi do Espera :
"Nie wolno uzywac paliw zawierajacych metanol. Ten rodzaj paliwa moze pogorszyc techniczne parametry pojazdu i uszkodzic elementy ukladu paliwowego.
OSTROZNIE
Gwarancja nie obejmuje uszkodzenia ukladu paliwowego i problemow eksploatacyjnych spowodowanych w wyniku uzycia metanolu lub paliwa zawierajacego metanol."

Oprocz tego, paliwo z alkoholem pomiesci duzo wiecej wody. Do tej pory obsluga stacji mogla dolewac co najwyzej kilka wiader wody na cysterne paliwa. Teraz beda mogli dac upust swojej fantazji.

Przeciez woda sie nie miesza z paliwem a dolewanie czegokolwiek do cystern wzielo sie chyba z filmow. Zbiorniki paliwa na stacjach sa pod ziemia a jeden z ich parametrow to przepuszczalnosc wody.

Spox..

Ale za to METANOL miesza sie z woda

Panowie nie musicie się martwić że w Polsce nie ma wystarczającej ilości surowców przecież wchodzimy do uni a oni muszą mieć rynek zbytu na swoje surowce więc ustawa wie co robi cha cha cha

Cala ta ustawa jest roszke chora.. ja rozumiem wzgledy ekonomiczne, ze to rozpedzi rolnictwo, stworzy nowe miejsca pracy, kilku bogaczy bedzie ejszcze bardziej bogatych... ale wg. mnie to jest hmmm uposledzona ustawa, no bo jak mozna wyznaczac dolny limit metanolu czy bioetanolu w paliwie !! to co moze kiedys zatankuje i wleje do baku benzyne ktora bedzie miec nie 4% nie 6% ale qurcze 75% i co ? czy ktos kto bedzie sprzedawal taka benzyne zlemiae prawo?? nie ! bo ustawa zaklada dolny limit !!!

Druga sprawa to to ze ustawa ta jest niezgodna z konstytucja i i prawem UE!! mozna woszem ja wprowadzic ale z zastrzezeniem ze benzyna z bioetanolem bedzie jedna z kilku !!! a nie do kazdej benzyny bedzie on dolewany! Konstytucja RP pozwala nam na wybor !! bo ustwawa w obecnym wygladzie smierdzi mi monopolem Gudzowatego i Orlenu.... Ktos sie musi na tym wzbogadzic a ze zawsze to Gudzowaty to inna sprawa

Pozdrawiam
Lasombra

Z tego co sie orientuje do paliwa ma byc dodawany ETANOL a nie metanol, choc nie wiem czy to lepiej dla silnika... Co oczywiscie nie zmienia faktu ze jestem przeciwny tej ustawie. Ale obstawiam, ze nie wejdzie ona w zycie - albo Kwach zawetuje albo odesle ją do TK

RS

Boppaliwo jest energetycznie 3 RAZY droższe od paliwa z ropy naftowej (cena ON , benzyny bez akcyzy ok. 1 - 1.3 zł ) . To wszystko ! Całe podsumowanie głupiego tematu biopaliw . To tak jakby produkować w Polsce "rodzime" samochody po 100.000 zł za auto i uznawać to za ważną branżę przemysłu .

Co do komponentow na produkcję biopaliw : w Polsce zużywa sie kilka miliardow litrow paliwa , 5% biopaliwa w paliwie to (pi razy oko) 300 mln litrow spirytusu i bio-oleju , a na to wystarczy 1-2% areału uprawnego w Polsce . Oczywiscie , to nie znaczy , ze majac duze "moce produkcyjne" nalezy przeznaczyc miliard zlotowek na zakopywanie nadwyzek 2km pod ziemia (bylaby rownie duza sensownosc dzialania czerwonych matołkow) .

Powracam do tematu, bo niestety wszystko wskazuje, że ustawa wejdzie w życie w kształcie zaproponowanym przez posłów 1 lipca 2003 roku. Jedynym ratunkiem była możliwość zawetowania ustawy przez prezydenta. O tym wszyscy wiedzą. Jednak według najnowszych doniesień prezydent podpisze ustawe, mimo że wielu ekspertów jest temu przeciwnych. Prezydent kierowac ma się ponoć czystym pragmatyzmem politycznym. Mianowicie w Sejmie ilośc zwolenników projektu jest na tyle duza (SLD PSL PO PiS), że bez trudu przegłosuja weto. A więc lobby rolnicze górą. Szkoda tylko że prezydentowi zabraknie odwagi by nawet przy takich układach poltycznych zamanifestowac odrebność swojej opinii opartej na ekspertyzach niezależnych specjalistów.
Zaznaczam, że informację tą podaję, że dzisiejszym Zyciem Warszawy i tylko mam jeszcze nadzieję, że ocena tych faktów dokonana przez dziennikarzy, jest przedwcześna i nie znajdzie potwierdzenia w przyszłośći.

Petrolowcy trzymajcie się...

W was uderzy to najbardziej...

Panowie jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. W Polsce mamy wielkich cwaniaków o których nie mówi tv, nie pisze prasa i nie powie o nich nawet polityk partii opozycyjnej.
Ci ludzie to (jest ich więcej) m in. Gudzowaty Bartimpex i dr. Kolczyk Kulczyk Holding. Musicie znać zasadę że ludzi w naszym kraju zawsze się ma w #%@ie.
Faktycznie my stracimy ale tam u góry mają to gdzieś cały ten szum jest spowodowany rywalizacją tych dwóch panów.

Obaj chcą naszej kasy. Obaj mają nas #$%$ie!! Razem z Kwachem. Tylko że Kulczyk z PKN ORLen spóźnił się z inwestycjami a Gódzowaty Bartimpex jest w przodzie no i spóźniony chce opóźnienia tego wałka bo kasa przejdzie koło nosa. Chodzi o inwestycje w przemysł spirytusowy.
I to jest cały szum
Kulczyk jest kumplem Kwacha i prowadza się z fundacją kwaśniewskiej.

PKN Orlen chce przejąć RG ponieważ były minister Kaczmarek powiedział im nie w 2002 roku stracił stołek - był nacisk na Millera
z pałacu Prezydenckiego patrz Lew Rywin i ujawnione nagranie w które był zamotany Miller (pewnie powiedziano mu z pałacu że nie jest nie do ruszenia) zwalnia więc Kaczmarka a michnik wali że to nie sprawa Premiera tylko Rywina będzie trochę szumu i po bólu. Inaczej byłby autowany bo mieli na niego haka.

I teraz jest gadka że w I kw 2003 roku będziemy mieli nowy monopol w RP PALIWOWY, a mamy już Telekomunikacyjny,
Energetyczny - patrz Warszawa. STOEN. A tu nie chodzi o dobro ludzi MONOPOLE to mniej miejsc pracy (wzrost bezrobocia zamiast np. 2 księgowych to 1 itd bo jedna firma) oraz wysokie ceny usług bo i tak możemy im skoczyć.

I NIE JESTEM FANEM SLD ANI ŻADNEGO POLITYKA

Moim zdaniem to jest temat na film sensacyjny F-16 ofset dla Kulczyka, RG ORLEN STOEN i kasety Michnika oraz TP, STOEN
I Lepper. Sex kłamstwa i kasety wideo Kulczyk to też Autostrada Wielkopolska offset w budowę autostard.

I co panowie o tym myślicie

Z wielką chęcią bym tych "ludzi" wyeliminował z gry...

Wiec tylko to nam pozostało, co najwyżeej możemy poprzeklinać pod nosem, powymadrzac sie na forum lub w jakiś inny sposób pchac swiat do przodu. Niestety na to co dzieje sie na szczytach władzy i w walce grup interesu nikt z nas, zwyczajnych ludzi, nie ma wpływu. Pewnie i tak nikt nigdy nie dowie sie prawdy w tej jak i w wielu innych aferach polityczno-gospodarczych. Cieszy natomiast, że powyższe zachowania nadal spotykają się ze społeczna dezaprobata, a politycy i rekiny biznesu jeszcze nie do końca moga sie czuć w Polsce jak we własnym folwarku.
Mam jednak nadzieję, że osoby które podnoszą teraz głos sprzeciwu, nie zmieniłyby swojego nastawiania także wtedy gdyby czerpały z tych zabiegów osobiste korzyści np ciepła posadka w przedsiebiorstwie jednego lub drugiego pana z godziwym wynagrodzeniem. Chciałbym sie bowiem przekonać, że nie zawsze potwierdza sie powiedzenie, że punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
Osobiscie przestałem się juz tym wszyskim przejmować, próbowac rozgryzać układy, układziki, zalezności. Rodzi to jedynie niezdrowe emocje, chyba nalezy zając się własnym poletkiem, patrzec jak robic by samemu żyło sie lepiej, wygodniej, łatwiej. Starczało na jedzenie, ubranie dla dzieci i naprawy esperaka. Wychodze z załozenia, że gdy moje życie sie poprawi to i na otaczającą rzeczywistośc będziemy spogladać przychylniej.
Natomiast co możemy zrobić? Chyba niewiele, co 4 lata wybory więc mamy tylko dylemat czy pozostawić przy władzy tych co juz byli przy korycie i sie nażarli czy dopuszczać nowych, którzy dopiero sie nagłabią
Optymizmem tchnie jedynie to, że na moim regionalnym podwórku (może u Was również) jednak coraz więcej afer i aferzystów trafia przed oblicze sądu, jest wiec nadzieja, że może kiedys, kiedys tam spotka to i tych wielkich.

Panowie a niby jak bylo z wyborem samolotu? Pic na wode. Znajomy bral udzial w przetargu na budowe hangarow w polowie ubieglego roku i jakos dziwnie juz wtedy bylo wiadomo pod jaki samolot trzeba projektowac...

Maciej... takie życie..

Co do tych aferzystów co przed sąd trafiaja...
Oni są właśnie eliminowani z gry. Przez kogo ? Własnie przez te grube ryby, które chcą być jeszcze grubsze.
Nie koniecznie ciepła posadka może coś zmienić. Ja np pracuje w dość mało lubianym obiekcie, mianowicie Min. Finansów. Co prawda jestem tam raczej Uklejką, nawet nie Płotką. Rozglądając się jednak po budynku zaczynam rozumieć.
Odpowiedzcie mi jedynie na jedno pytanie:
Jak ma byc dobrze skoro 50% osób nie potrafi obsługiwać komputera? Jak można napisać pismo na czas, jak nie używa sie poczty wewnetrznej tylko Pani Kowalska musi biegac z pismem, od Pana X do Pana Y, cztery razy dziennie z parteru na czwarte pietro? I dlaczego srednia wieku pracujacych jest 50 lat?

Ja nie mam nic przeciwko osobom starszym. Maja doswiadczenie i sa mniej impulsywni. Jednak czesto zdaza sie, ze taka osoba nie potrafi korzystac z podstawowego na te czasy narzedzia biurowego. Niestety czasy sa takie, ze to uzytkownik przeszkadza komputerowi.
No i jeszcze jedna mala rzecz. Jak mozna dzwonic do "sieciowców" ( informatycy od sieci ) ze skarga ze internet nie dziala jak w pokoju nie ma PRADU. Tak, tak mam takie zgloszenia

Zenada i tyle.
Nawet ustawa o konkursie na dyrektorow nie pomogla. Taki pan co ma zostac dyrektorem dostaje miano Pelniącego Obowiązki Dyrektora i po sprawie....

No Comments

Juz wiadomo Prezydent zawetował ustwę o biożurach, a więc znowu dyskusja otwarta, ja mam nadzieję, że pOSŁY nie odrzucą weta.

Cytat:
2003-01-17 12:13:28, Maciej75 pisze:
Juz wiadomo Prezydent zawetował ustwę o biożurach, a więc znowu dyskusja otwarta, ja mam nadzieję, że pOSŁY nie odrzucą weta.

Ja mogę się założyc, że odrzucą weto...przecież nie na darmo wykupili pola i zakłady...

Nie pobijcie mnie, ale są pewne plusy wprowadzenia tej ustawy...przez podwyżkę paliwa wzrośnie cena żywności, transportu, inflacja podskoczy, a tym samym rząd mam nadzieję poleci w kosmos.
No i słabsze benzyniaki nie będą mi straszne...

Zoltar to nie jedyny plus tej ustawy...

Zapis, który mówi o minimalnym porcencie udziału biopaliwa w benzynie spowoduje zmniejszenie sie o ten procent importu benzyny, a wzrost produkcji w polsce. Problem polega tylko na tym, że my to będziemy produkować. Qięc będą nam za to płacić (pewnie minimalną pensję) a korzyści z tego będzie miał BARTIMPEX S.A i inne takie. W konsekwencji i tak dostaniemy w plecy.

Cytat:
KeyJey pisze:
Zapis, który mówi o minimalnym porcencie udziału biopaliwa w benzynie spowoduje zmniejszenie sie o ten procent importu benzyny, a wzrost produkcji w polsce.

Przestań wierzyć w czerwone bzdury . Co z tego , że my to będziemy produkować ? Bio-paliwo jest energetycznie 3 razy droższe niż paliwo z ropy .
Nikt , nigdy , nigdzie nie zbudował nowoczesnej gospodarki rozwijając przemysł , który produkuje 3 razy drożej niż ceny światowe ! Koniec pieśni , to był idiotyczny pomysł rozwijany przez czerwonych matołków . Na usprawiedliwienie tych matołków można dodać , że 90% ich pomysłów jest idiotyczna .