MotoNews.pl

Walnięte silentbloki a zbieżność

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no i się dowiedziałem, że lewy przód do wymiany, mechaniory nazwały to simerbloki ale chyba się mylą ? Czy rzeczywiście ma to wpływ na zbieżność jak jeden trochę sie uszkadza (widziałem to na wytrząsarce i troche rzuca w stosunku do prawego)? czy ktoś wie jak się przesuwają w granicy tolerancji?

Ostatnio mialem tez robione wlasnie te simmerbloki. Tak to nazywali w zakladzie. Zbieznosci po wymianie tego nie kazali zrobic (w przeciwienstwie do koncowek drazka ktore to byly pozniej wymieniane) ale mowili ze z wywalonymi gumkami to o wiele szybciej sie rozwala amortyzatory i / lub ich mocowania. Ogolnie wszyscy polecali jak najszybsza ich wymiane aby uniknac w niedlugiej przyszlosci kolejnych zbyt szybkich wydatkow.

no i już wymienione są te (jak niektórzy nazywają) simerbloki, a tak naprawdę to się nazywają silent-bloki (mała róóżnica), zbieżność ustawiona wszystko ok, koszt (bagatela 400 paczki), ale czego się nie robi dla omesi.

oj sią pomyliłem, oczywiście 4 paczki

Przeplaciles. Ja bulilem za wymiane wszystkich czterech 300 zl

Cytat:
Przeplaciles. Ja bulilem za wymiane wszystkich czterech 300 zl

A ja 100zl wymiana + zbierznosc. Czesci kosztowaly 100zl

No... ale niewazne...

zobaczymy kto dłużej pojeździ, też mogłem wsadzić za 30 zeta ale wsadziłem za 110 sztuka, zresztą czas mnie gonił a nie chciałem się sam w to babrać nie mam na to czasu.

pewnie jak ktoś założy najtańsze tuleje za 100 zł to każda kwota powyżej równa się przepłacenie, przyznam że sam też tak raz "zaoszczędziłem" i jak to się dla mnie skończyło.... wyrzuceniem stówki w błoto, autem nie dało się jeździć, były chyba jeszcze gorsze niż moje stare wybite ale po tygodniu skończyły tak samo jak one!! I niestety trzeba było założyć orginały... kąplet gum lekko ponad 400 zeta ale warto było auto znów jeździ jakby bylo na szynach.....

wracając do tematu, jak najbardziej owe tuleje mają wpływ na geometrię auta... i powinna ona być ustawiona po każdorazowej wymiane tych gum

pozdr

Nie prawda...

To tylko mega upust w FOTA s.a.

Bez sensu temat...

Zastanawiałem się czy zabrać głos w tej sprawia. Jednak tak. Mechanicy jak robili mi zawieszenie, zaproponowali oryginały 'silent bloków' twierdząc że 'zamienniki' szybko się sypią (na podstawie swojego doświadczenia). Rozmawiamy o tulejach w wachaczach, a zatem jak nie sprawdzić/ustawić zbieżności? Można i tak, ale po każdej ingerencji w zawieszenie, która może mieć wpływ na zbieżność należy ją sprawdzić/ustawić. Na oryginałach przeleciałem 16 - 20 k km (po dziurach) puki co jest OK.
Rozmowa o cenie bez podania producenta jest bezcelowa. Zgadzam się że rozrzuty cenowe na części tego samego producenta są przeogromne. Przykład za termostat zapłaciłem z upustami 150% ceny za jaką Afx nabył termostat tego samego producenta, ja w okolicach w-wy Afx daleko poza w-wą.