Proszę o pomoc!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam taki problem wczoraj zauważyłem ,ze po uruchomieniu silnika(toyota carinaII 1.6 E 96r) pali się pomarańczowa kontrolka na desce na wysokości prędkościomierza (a właściwie nad nim), kształtem przypomina zawór czy kranik (nie wiem za bardzo jak to okreslić ) .Po przełączeniu na gaz gasnie ta kontrolka ,wcześniej nic takiego się nie działo . Od czego moze byc ta kontrolka ? moze ktoś wie co ona oznacza ? moze ktoś ma opis wszystkich kontrolek w Toyocie (Carinie II jesli to ma znaczenie)

z góry dzię kuje za pomoc

waldek

Cytat:
toyota carinaII 1.6 E 96r

To w końcu to jest Carina E czy Carina II??

Co do tej kontrolki to jest to tzw. check engine, czyli kontrolka sygnalizująca jakąś usterkę silnika itp. Zwykle przy zagazowanym aucie zapala się ona właśnie na gazie, a u Ciebie jest odwrotnie... hmm...

Co do tego co ona oznacza to możesz albo spróbować sam zczytać kod błędu albo pojechać do serwisu-w ASO pewnie skasują za to ze 100 zł.

Jeśli chcesz się pobawić sam to zerknij tutaj

Mi też się wydaje że to od silnika -> radzę nie pozostawić tego samego sobie bo brachol w ten sposób zatarł silnik w swojej Toyocie.
Dlaczego nie piszesz na technicznym????????

W carinie E check engine jest z prawej strony prędkościomierza, pomiędzy wskaźnikiem poziomu paliwa i temperaturą.
U mnie na górze, ponad prędkościomierzem, jedyna pomarańczowa lampka to tylna lampa przeciwmgielna.
Jeśli to jednak carina II (ale w 96 nie bylo już chyba carin II) to się nie wypowiadam.

Tak a propos - zaczęło mi się samoczynnie włączać lampa pzreciwmgielna. Czasem w czasie jazdy, czasem tuż po uruchomieniu - jak jej sie uwidzi. Jak ma ochote to sie pali....
Na szczęście zapala się również jak ja chcę.....

w II nie ma pomarańczowej lampki nad prędkościomierzem. zrób zdjęcie i pokaż

przepraszam za nieścisłość , to jest oczywiście carina E (1,6 16V)

DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA POMOC

ps. dzisiaj zostawiłem auto u mechanika i zobaczymy !