Wstąpicie do Klubu ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wracałem sobie ze szkólki, kiedy zauważyłem zaparkowanego wiśniowego Esperaka na bardzo ładnie pasujących do niego felgach piętnastkach! Mimo iż nie miał dystansów, koła wystawały mu poza obrys samochodu! Zajebisty efekt! (195/15/65)
Zatrzymałem się więc aby walnąć mu fotkę.
Oczywiście zaniepokojony użytkownik tego pojzadu, wraz z kolegami, szybko wyszedł na zewnątrz pytając o co chodzi
Jak się okazało, jest to samochód dwóch braci którzy budowali tuż obok jakiś dom. Po ich akcencie można było się domyślić że chłopaki pochodzą gdzieś z prowincji
Zaczeliśmy rozmawiać o Esperakach - pochwalili się że z samochodem nie ma żadnych problemów i że są z niego bardzo zadowoleni...
Żuciłem im że jeśli chcą to mogą wpadać co piątek na Stegny...
Zapytali się: Pewnie się tam ścigacie , co? Może zajrzymy

A tu jest fotka tego potwora: NIEZNAJOMY

el0!

oni mieli oryginalny zawias?
bo maja bardzo maly przeswit miedzy kolami, a blotnikami...
qrde fajnie wyglada wypelniona przestrzen w nadkolach!
sam chce kupic jakies 15... tylko szukam jakis starszych,
takich old school-owych aby pasowaly, lata 90-te...

Dokładnie takich samych old-school'owych szukam! Najlepiej z szerokim rantem
A co do zawiechy to faktycznie nieznacznie go obniżyli i utwardzili. Jest tylko jeden problem - Felgi 15-nastki i opony o profilu 65 powodują że przy większym wyboju tylne opony szorują po nadkolach

al0!

do obliczania obwodu kol najlepszy EXEL...
tutaj mozna sobie dobrac zamienniki lub
sprawdzic jakie beda przeklamania na budziku
przy niestandardowych rozmiarach...

Dlatego optymalny rozmiar koła do Espero to 195/60/R15. Szkoda, że taki standartowy nie był...

el0!

a tak wogole to przy takich oponach nie ociera nic z przodu przy skrecaniu?
albo zakret i mocne hamowanie?
bo na tym zdjeciu to tak na styk chyba!!!

aha no i ciekawy jestem jaki max rozmiar mozna zalozyc
przy onizonym zawiechu?
bo ja chce sobie kupic 205/55/15 a mam obnizone ~40 mm...

Spokojnie montuj, obciera dlatego, że zawiecha jest za miękka i pod obciążeniem, na wybojach czy dziurze standartowe sprężyny całkowicie sie uginają. Jeżeli masz sztywne zawieszenie, to nic złego nie powinno sie dziać...

A co do rozmiaru, to kiedyś był podany link do niemieckiego klubu Espero, jeden Esperak miał założone koła 17 " i opony chyba 215/45...

Też się zgadzam z Tobą Zoltar, że rozmiar 195/60/R15 jest jak najbardziej idealny do Espero!
Mniejsza felga do dupy wygląda... natomiast felga szestanstka też nie jest zła, ale zobowiązuje nas do założenia opony o profilu NIE WIĘCEJ niż 50 co dla wytrzymałości konstrukcji karoserii Esperaka jest już dużym wysiłkiem na naszych drogach...
Jeśli chodzi o szerokość opony to 195 jest jak najbardziej optymalna.... poniżej 195 Espero traci przyczepność a powyżej znacznie zwiększa spalanie i może spowodować obcieranie o nadkola przy większych nierównościach...
Takie jest bynajmniej moje zdanie oparte na doświadczeniach w praktyce...