MotoNews.pl

Problem z chłodnicą - przeciek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
mam problem z chłodnicą, od jakiegos czasu ostatnio bardzo szybko zagrzewa sie moje "cacko" polonez atu plus 1,6 B+G (XII 1999) oraz musze czesto uzupelniac plyn.
wiec popatrzylem sie na chlodnice i zauwazylem ze niestety jest nieszczelna przy jednym z bokow prawdopodobnie na zgrzewie.
pytanie:
czy istnieje jakis dobry klej wysokotemperaturowy zeby zakleic ja na tym zgrzewie czy pozostaje mi lutowanie jej.

dzieki za odpowiedz.

p.s. nie moglem cos wyszukac w wyszukiwarce (moze cos zle robie)

[ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2005-05-30 13:32:38 ]

moze jaczyms zaklej? poxipol, distal?

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

a czy ow kleje moga zdac egzamin, ze temperatura im nie przeszkodzi. obawiam sie zeby nie odpadl ten klej jak juz sie skleji.
oczywiscie po dokladnym wyczyszczeniu.

Cytat:
2005-05-27 16:15:04, fisherr pisze:
a czy ow kleje moga zdac egzamin, ze temperatura im nie przeszkodzi. obawiam sie zeby nie odpadl ten klej jak juz sie skleji. oczywiscie po dokladnym wyczyszczeniu.

OLO wie co mówi...

A na reklamie poxipolu sklejali blok silnika wiec temperatura nie jest mu obca

kupilem jakis dwuskladnikowy firmy Versa Chem o nazwie Steel Weld.

na ulotce jest napisane ze wytrzymuje do 121 stopni tzn zeby raczej nie stosowac do wyzszej temp jak 121 st.

dzieki za podpowiedzie ostatecznie zostaje mi lutowanie a jak nie to kupno chlodnicy.

pozdrawiam.

Kiedyś z kumplem naprawilismy chłodnice w super samochodzie marki Hyundai Accent właśnie Poxipolem. Panowie w serwsie urwali kawałek chłodnicy próbując odkrecić korek spustowy. Oddali samochód nie informując o swoim dokonaniu. Zakleiliśmy chłodnicę w tym rejonie zużywając naprawdę dużo kleju i kumpel cieszył się tym samochodem jeszcze długo, psuło się wszystko ale chłodnica już nie.

Ostatnio Bercik na szmacie kleil chlodnice poxilina - i byla szczelna.

na miedzianą chłodnicę zdecydowanie lepszą kombinacją jest lutownica 200-300W, cyna w laskach oraz roztwór chlorku cynku (ale plus to chyba już chłodnica alu)

tak w plusie mam aluminiowa chlodnice. skleilem tym klejem o ktorym pisalem wczesniej jedna strone gdzie byl wyciek a druga zakleilem takim silikonem czerwonym do temperatury 300 stopni.
jeszcze nie sprawdzalem czy jest szczelna gdyz chcialem zeby sie klej dobrze zwiazal i wysechl.
dzis tzn w poniedzialek bede ja probowal ostatecznie uzyje jeszcze poxipolu (tylko ktorego uzyc: czerwone czy niebiebieskie opakowanie bo chyba sa w takich jak sie nie myle).

W zasadzie nie ma różnicy co do jakości klejenia tylko jeden jest bezbarwny a drugi metaliczny-pokleił mój zbiornik paliwa to chyba i chłodnicę da radę. Poza tym wydaje mi się że temperatura do 120 stopni to jest mu niestraszna

przeciek udalo sie zalatac, ale nadal zauwazam ze sie mocno grzeje. wymienilem termostat na nowy moze to przez to. mam zmostkowane wiatraki. jak przejade kilkanascie kilometrow zagrzewa mi sie do momentu zalaczania wiatrakow i jeszcze zauwazylem ze korkiem zbiorniczka wyrownawczego wywala wode.
mam zalana woda gdyz jak mialem nieszczelna chlodnice to nienadarzalem z kupnem petrygo, moze petrygo ma jakies lepsze wlasciwosci.

poza tym czy to normalne ze parownik albo reduktor (tak to chyba sie nazywa) od gazu jest goracy a chyba powinien byc zimny po rzejechaniu troche drogi.

prosze o porade bo juz mi rece opadaja.

[ wiadomość edytowana przez: fisherr dnia 2005-05-31 09:22:18 ]

[ wiadomość edytowana przez: fisherr dnia 2005-05-31 09:58:08 ]

Parownik ma być gorący, zalej płyn do chłodnicy bo zagotujesz silnik, a wtedy................

Czy wie ktoś może, czy można jkoś (tanim) domowym sposobem zalatac chlodnice w fiacie 1500?? Moja chlodnica jest nieszczelna od dołu! :/

poxiliną

Dzieki, nie pomyslalem o tym!!!!

Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie naprawa chlodnicy jest nieoplacalna, koszt sprawnej na złomie wynosi 30 zł.