Znalazłem stare foldery reklamowe poldka przejściówki 1,5 sle z 1989r i w danych technicznych dot. opon było napisane że rozmiary były trzy, a mianowicie 165R13, 175R13 i 185 R13...takie duże koło?Troche dziwne...Ale zaglądam do katalogu Print Shops Prego na 1991 r i co widze?Do przejściówek 1,5 sle -165R13 przekł. gł. 4,1 , do 1,6 sle - 175R13 prz. gł. 3,9 , 2,0 forda - chyba , bo nie pamiętam ale sprawdzę, 185R13 (p.g. -3,9) !!! Podobny rozmiar stosowano do 1,5 turbo ( co ciekawe - z wtryskiem benzyny ??? )... Dlatego mam prośbę do posiadaczy modeli do '91 a jeśli są pierwszymi lub drugimi włascicielami poldków tym lepiej a super by było gdyby mieli całą dokumentację a może ma ktoś coś takiego "muzealnego" w swoim "sejfie" o podanie jakie faktycznie byly stosowane konkretne ogumienie przypisane do danego modelu silnikowego ... A po co to? Otóż jeśli ma się pewny w 100% rozmiar opon jaki byl od początku przy danym modelu to potem mozna odpowiedni zamiennik szerszej i większej średnicy opony dobrać by potem nie kombinować z przekładnią ślimakową napędu licznika... W obecnym czasie do poldków jest stosowany jeden rozmiar 185/70/13 i nie problemu ale dawniej było kilka do wyboru zależnie kto ile miał kasy na dopłate na większe koła... A wiadomo,że pełny profil w/w opony to różna wysokość/średnica koła i inne wskazania prędkościomierza. Ktoż powie że błąd licznika tą róznice nieco pokryję ale w jakim stopniu i czy nie będzie zawyżał albo mocno zaniżał... Może ktoś z Was to wie ???
Pozdrowionka ze Środy Wlkp.
OLI_F50
F50 Polonez - BIAŁY POCISK
kaliber 1,5 l...
[ wiadomość edytowana przez: OLI_F50 dnia 2003-02-05 09:38:16 ]
[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-05-31 02:34:27 ]
[ powód edycji: Modyfikowałem tytuł ]