MotoNews.pl

Drgania kierownicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od dłuższego czasu szukam powodu drgań kierownicy przy prędkości 110-120 km/h i nic nie mogę wymyśleć. Kiedyś tego nie było. Może ktoś z Was już z tym walczył ?

A koła wyważone?

Z doświadczenia wiem, że to kwestia wyważania kółeczek.
Trza to robić max co 10 tysi, a jeżeli miało miejsce np ostre hamowanie przy zablokowanych hamletach to po takim przedstawieniu....

U mnie był ten sam problem ale przy prędkości 140km/h
Okazało się że w prawym kole była całkowicie zużyta końcówka drążka i swożeń - wymiana zniwelowała wibracje...

Panowie, koła wyważone, końcówki dobre bo sprawdzałem na szarpaku więc co jeszcze może być.

a opony ???
znajomy w almerze załorzył nowe oponki kormoran koła wywarzone wszystko ok nawet doszukiwali sie luzu na maglownicy
i terz kierownica drgała zmienił opony na brigestone i ustało

Drgania układu kierowniczego mogą również pochodzić z felg mimo, że wyważenie jest właściwe.
Jeśli masz stalowe fabryczne, w nich może tkwić przyczyna.

Krzysiek_L wykonaj pewen manewr. Zmień położenie całego przedniego koła lub kół względem piasty o 180*. Przy okazji oczyść miejsca ich styczności.
Ewentualnie jeśli jest to możliwe zamień koła w aucie po przękatnej. Wyeliminujesz w ten sposób możliwość drgań wynikające z ogumienia i felg.

Niestety pisałem już o "doważaniu kół" (Shell prowadzi teraz taką akcję).
Gdy to robiłem to się zdziwiłem, że mam bicia na poziomie 25 g (policz sobie
ile to wyjdzie przy prędkości 140 km/h).
Człowiek uczy się cały czas ...

Dzięki za informację, zacznę działać.

U mnie takie drgania pojawiły się przy zmianie opon na niższy profil (na letnich drgało a na zimowych nie) po lekkiej korekcie zbiezności (bo katalogowa jest dobrana do katalogowych opon) ustało i teraz jest dobrze.

Miałem to samo i okazało się, że to za sprawą ... cholernych kołpaków. Kółka wyważałem kilka razy (bez kołpaków oczywiście) potem teścik i drży. Dopiero jak mi zwinęli kołpaki pod blokiem to wyszło szygło z worka.
Jak kupiłem nowe to jeszcze trochę eksperymentowałem i za trzeicm założeniem jakoś tak się ułożyły, że nie drży.