Pali jakby na trzech garkach....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
....mam silnik 1.5 16v na gazie i problemy z jazdą ba benzynie tzn. silnik chodzi nie równo jakby na trzech garkach kiedy przełącze na gaz jak ręką odjoł - mechnicy mówią różnie cytuje:wylać z zbiornika paliwo i wlać świeże... zapieczone wtryski... trzeba dotrzeć zawory... przewody ... świece ...(te ostatnie wymieniłem) i wiele innych niepewnych diazgnoz. Mam przejechane 130 tys na gazie może sie ktoś spotkał z takimi objawami??

To zalezy jak dokladnie rozumiec "pali na 3 garnkach".
Problem z wtryskiwaczem, wtryskiwaczami, przewodami zasilajacymi wtryski, filtrem paliwa, pompa paliwa, paliwem...
Poprawne dzialanie na gazie wyklucza chyba problem ze swiecami, z przewodami WN, z zaworami, z katalizatorem...

Przewody ? To odczulbys na LPG .
Moze ten wtrysk jest zapieczony ? Chociaz, jechal ktos na 3garach z 4-ech ? Sadze, że byloby to cholernie uciazliwe .

A moze rozpięła/"skopała" Ci się sonda Lambda , a Twoja inst.LPG jest bez sprawdzania wskazań s.L. ?
Co prawda, procesor benzyny ma dobry program awaryjny i nie powinno być to , az tak widoczne, poza wskaźnikiem "check engine"(świeci ci się ?) .
Każ podpiąć wskaźnik napięcia do sondy Lambda (zwykly miernik tez pokaze co trzeba , ale ma za duza "bezwladnosc" wskazan) . Obserwuj zmiany napięcia na s.L. .
Może z jakichs przyczyn masz zbyt ubogą mieszankę (nadmiar tlenu w spalinach - napięcie na sondzie L. mocna spada) .
Jeden cylinder "niepalący" powinien tez dawac duży nadmiar tlenu w spalinach - tez napięcie okolice zera lub poniżej (zmienia się biegunowość na s.L , serio) .