Jakia skrzynia ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
umiescilem juz tego posta w innej zakładace ale sadze ze tu jest lepsze miejsce wiec klejam ponownie (sory za spam)
Witajcie !!
Chce sobie zbudować niskobudzetowe źródło basu do auta. Wymienie teraz co atkutanie posiadam :
- Pioneer deh 5530MP (4x50 mofset)
- Auto Daewoo Tico (pojemnosc bagażnika 110 l)
- Duzo materiałów stolarskich tzn. stare mable, wkręty, okładnine specjalna do tub,skrzyń, wiretarki wycinarki itp (cały zakład stolarski)
- No i niski budzet 150 - 200 zł

Powiedzcie która opcja jest lepsza.
1.Kupiuje dwa głośniki Alphard SW 803Z ( 20 CM )tu adres obrazka: http://img11.allegro.pl/photos/oryginal/49/4975/497511/4975112
po 85 zł za sztuke + 15 zł przesyłka i robie skrzynie dwugłosnikowa która podpinam pod tylne kanały radia.

2. Kupuje jeden głosnik GMS (25 cm) za 120zl (kumpel twierdzi ze to firma produkujaca dobre tanie glosniki) tu adres obrazka http://img12.allegro.pl/photos/400x300/50/5045/504505/50450546_3 i robie skrzynie z jednym głosnikiem i podłaczam ja pod zmostkowane tylne kanały radia (wydaje dodatkowo pare złotych za wizyte u elektronika). Według producenta radio po zmostkowaniu tylnich kanałow 70W - ozywiscie to bzdura ale moze 30W bedzie . Oczywscie głosnik moze byc inny zarówno w pierszym jak i drugim wypadku.

Miałem jesce pomysł zeby zrobic samą super sztywna półke nad bagażnik... i tam wstawic basowe glośniki.
Przez cała zime miałem w aucie tube 30 cm podpieta pod jeden tylny kanał i efakt był zaskakujaco dobry...tube musialem oddac...
Dodatkowo dodam ze wysokość bagażnika w aucie jest okolo 30 cm i nie wejdzie zadna z sprzedanych na allgro obudów skrzyń.
Prosze o porade.

elo. jeśli to ma być skrzynka basowa to potrzebujesz jeszcze crossover, czyli odcięcie tonów wysokich i średnich z sygnału z radia. crossover znajduje sie w prawie każdym wzmacniaczu. jezeli głośniki basowe podepniesz pod radio uzyskasz poprostu dzwięk z większą ilościa basu, nie sam bas. moje zalecenie to wzmacniacz + samodzielnie "wystrugana" skrzyneczka, natomiast żeby zrobić samemu skrzyneczke i zeby dzwięk był dobry potrzebujesz dokladnych danych do jakiej obudowy przeznaczony jest głosnik: obudowa zamknięta, z basfefleksem, bandpas czy moze jeszcze inna, obliczeń o kubaturze skrzyni, o miejscu umieszczenia basrefleksu o długości basrefleksu jeśli ma być,itp. najłatwiejsza i wymagajaca najmniejszych obliczeń skrzynka basowa to obudowa zamknieta i taka bym polecił. do tego inną zaleta jest jej szybki bas. jeżeli jednak zdecydujesz sie na opcje bez wzmacniacza (wiadomo większy koszt) to myślę że lepszym rozwiązaniem będzie skrzynka z dwoma głośnikami. pozdrawiam i witam w klubie caraudio, pamietaj z tej "choroby" nie mozna sie wyleczyć, zawsze by się chciało coś ulepszyć