E34 spadly obroty

« Poprzedni | Nastpny »
Witam!
Mam pewien problem, po odlaczeniu akumulatora spadly mi obroty o 300, i becia zaczela gasnac na wolnych, regulacja linka gazu spowodowala jedynie plywanie obrotow od 600 do 900 a silnik gasnie dalej tylko ze rzadziej. Jest na to jakis prosty sposob?

ile odlaczony byl akumulator?
jesli dosc dlugo to jest to wina syganlu z komputera.

Identyczny objaw mialem w poprednim aucie tyle ze do tego szarpal mi wtedy jeszcze automat.

Po ok 30 - 40 odpaleniach komp zapisywal sobie prawdziwe ustawienia i wszystko gralo.
Moze masz to samo?

Odczekaj troche czasu

Dzieki za info ale jednak to nie to. Jezdze juz jakis czas po odlaczeniu baterii i obroty dalej sa niskie.

Mam ten sam problem w swojej E-34 ! u mnie po wyregulowaniu mam 1500 obrotw gdy wczam silnik , gdy si rozgrzeje spadaj do ok.900 i jest adnie - przy kadym wczeniu silnika nawet gdy jest ciepy obroty pywaj ! przez chwile puziniej znowu jest adnie. I te nie wiem co robi moe to wina aparatu zaponowego ? podobno w tym modelu po przejechaniu 200ty na bank jest uszkodzony ! A jeli to wina dugiego odczenia akumukumulatowa (tak byo w mojm przypadku ) to z czasem u mnie nie przeszo ! WIEC CO TRZEBA ZROBI ???

Cytat:
WIEC CO TRZEBA ZROBI ???

wyczyci silniczek krokowy

Siemka. Mam to samo. Wczoraj spawaem tumik i odczyem na godzinke akumulator. Przed odczeniem akumulatora miaem wolne obroty rzdu 800obr/min, a teraz mam co koo 600. I nie mam pojcia co to moe by. No i niestety silnik jako si zawiesza, przy gwatownym ruszaniu z 1 - jakby sie leciutko dusi. I cosik mi skacze lewarek zmiany biegw.
Przy normalnym ruszaniu jest okej. W sumie nie jest to zbyt uciliwe, ale chciabym wiedzie co si stao i jak to naprawi

Acha nie sdz, eby powodem by silnik krokowy, bo tak jak pisze wyej, e stao si to momentalnie, przy aucie stojcym (chyba nie ma szans eby mi sie w cigu godziny nagle zanieczyci przepywomierz).

Bardziej obstawiabym, e to co z podaczeniem akumulatora, lub z napiciem. Ale sam ju niewiem.

[ wiadomo edytowana przez: Buczer dnia 2005-04-21 13:26:57 ]

Buczer, objawy w twoim silniku s normalne. Po odczeniu akumulatora resetuje si komputer. Po ponownym podczeniu komputer musi zbudowa sobie na nowo korekty do zaprogramowanych ustawie i map, midzy innymi korekty do wolnych obrotw. Innymi sowy, komputer musi si na nowo "nauczy". Naley pojedzi troch autkiem z rnymi prdkociami obrotowymi i obcieniem silnika, czyli naley mu troch da w ko, i wszystko wrci do normy.
Pozdrawiam

Cytat:
2005-04-22 15:43:01, zyggy pisze:
Innymi sowy, komputer musi si na nowo "nauczy".

mam zamiar odcza aku i moje pytanie brzmi:

Jak dugo pniej musi sie komp uczy. Tak mniejwiecej?Dziennie jest jedony, odpalany 3-4 razy dziennie i przebieg dzienny okoo 30KM.

Pytam bo chciabym wiedzie kiedy si jeszcze uczy a kiedy mam ju mechanika szuka

Jeztom, na szczcie w naszych E30 nie ma tak "mdrych" komputerw i u nas nic si niczego nie uczy. Przez zim wycigaem aku parokrotnie czasem na 2 dni bo mnie w domu nie byo i nic si nie zmienio po ponownym woeniu aku. Jedzi jak jedzi, nic nie falowao. Myl, e dopiero od E34 zaczli w BMW cudowa z tymi komputerami

Biem - niewiem jak jest u ciebie w E30, ale ja mam starsz E34 z zasilaniem typu Monotronic. Jak sdz w E34 te tak jest. Wic to co prawda jest mniej mdry komputer, ale mimo wszystko jest. I te sie bdzie musia uczy przez jaki czas ))

Co do mnie to poprostu zapomniaem wpa tu ponownie i napisa co i jak, bo zaraz po napisaniu posta poszedem si bawi autkiem. Zrobiem okoo 20km i niby byo okej wolne obroty podniosy si z 600 do 750 obr/min. Troche si uspokoiem bo autko jedzi dobrze, silnik pracuje rwno itd. Jednak jak poszedem rano do garau i jechaem do szkoy to po zapaleniu tak ja zawsze na zimnym obroty pokazay 1100 obr/min i po chwili spady do 900obr/min i w tej chwili zaczy falowa w granicach od 800 do 1000 - trwao to okoo 3-5 s i dalej obroty obniyy si po chwili do 800 i tak zostao. Pojechaem na uczelnie i po 3 godzinach postoju zapaliem znowu autko i ju tego nei byo. Czekam do Poniedziaku Zobacze co bdzie jak go bde odpaa zimny po weekendzie.

Take przychylam sie do wniosku ZYGGiego - w sumie to sam sobie pomylaem e komp mg sie zrestartowac tylko zbytnio nie chciao mi si wierzy e tak szybko. Cho jak wyciagniemy baterie w BIOSIE w PCecie to on te restartuje swoje dane gdzie po okoo 15 minutach (tak byo w starszych PC - teraz ju nie).

« Poprzedni | Nastpny »