Płyn wspomagania kierownicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak sobie popatrzyłem wczoraj i stwierdziłem, że mam chyba trochę za mało płynu wspomagania kierownicy. Wyczytałem w papierach, że należy dolać jakiś Dexron II. Jest toto coś dostępne? W jakiej cenie/ilości? Może lepiej udać się do warsztatu, bo po co mi np. 2 litry jak ja potrzebuję może z 100 ml.

Tu nie ma żadnego problemu w tym temacie. Na dolewkę możesz użyć produktu np. Mobil-a, Shell-a === czerwony płyn.

Jest natomiast jeden warunek - musi być koniecznie mineralny (nie syntetyczny).

Dlaczego koniecznie mineralny? Jakie to ma znaczenie przy wspomaganiu? Pozdr.R.

To można mieszać te płyny?

Cytat:
2003-02-26 12:42:55, piotrek_nowakowski pisze:
To można mieszać te płyny?

Syntetycznego z mineralnym napewno nie.

Rozjaśnijcie mi sprawę. Mam wlany jakiśtam płyn (nie wiem czy mineral czy syntetik). Potrzebuję dolać... istnieje niebezpieczeństwo pomyłki

A półsyntetyk z mineralnym można mieszać? (Oczewiście chodzi o płyn przekładniowy) R.

Do płynu jaki posiadasz można dolać każdego rodzaju oleju do przekładni automatycznych DexronII , III, ATF lub spełniający specyfikacje ZF minaralny, półsyntetyczny,syntetyczny są mieszalne jeden warunek dobra klasa lepkości min.SAE80 Pozdr.R.

Dexron II jest syntetykiem i taki mamy zastosowany we wspomaganiu ! A w ogóle stosowany jest w automatycznych przekładniach.