Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2006-01-05 13:22:04 najlepiej chodzi bez filtra powietrza
wiec zrobiłem mu otwarty filtr powietrza i chodził bardzo przyzwoicie miałe też wlot zimnego powietrza z zderzaka ale jednak rondek był najlepsiejszy zdjecie drugiego wynalazka ![]() [ wiadomość edytowana przez: bodziot dnia 2006-01-05 13:30:35 ] |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2006-01-06 09:50:49
co do mocy to niemierzyłem go na hamowni ale wiem ze wywalenie filtra powietrza powoduje ze znacznie szybciej sie wkreca w obroty wiec napewno cos daje A co do teperatury powietrza zasyssanego to jak jest róznica miedzy standartowym filtrem a otwartym jak i tak bierze powietrze spod maski wiec moze kilka stopni ale za to zmniejszają sie opoty przepływu ja mam w planie fajny chwyt zimnego powietrza wzorowany na BMW M3 CSi wiec bedzie miał lodowate powietrze wtłaczane podczas jazdy ktore powinno troszczeczke poprawić napełnianie a w przypadku LPG wtłaczanie zimnego powietrza odpada gdyż musisz mieć podcisnienie a on powoduje wytworzenie delikatnego nadciśnienia. Zostaje ci wwiercenie sie z dyszmi w gaźnik ja obecnie biore powietrze za reflektora pasarzera a dokłądnie pomiedzy akumulatorem a błotnikiem ![]() [ wiadomość edytowana przez: bodziot dnia 2006-01-06 20:31:08 ] |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2006-01-06 12:41:28 Bodziot - czoło sobie przewierć. Jeśli ktoś montuje doładowanie zza chłodnicy i chce mieć LPG to należy zamontować kompensacje ciśneinia do reduktora. TZN aby z "wolnej" strony membrany było takie samo ciśnienie jak na początku rury dolotowej. Np w lovato wywala sie elektromagnes rozruchowy i zakłada kolanko, wąż gumowy i mocuje go do początku rury dolotowej.
Miałem takie coś w EVO IV. Nie zauważyłem żadnych różnic w osiągach. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
PAGAN Wwa | 2006-01-06 13:20:14 faktycznie, nie bylo o tym mowy. a tu? |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2006-01-06 20:29:56
chodziło mi o wwiercenie dysz od gazu do gażnika czyli gażnik pracuje zarówno na gazie jak i na benzynie i robi to każdy porzadny zakłąd i ja to planuje |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2006-01-06 23:38:10 Wyjaśnij PO CO? ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
automatic | 2006-01-07 17:59:56 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-15 15:07:08 ] |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2006-01-07 18:36:15
prosto zeby na 40 IDF nie mieć zwezki 28 mm i zeby filtry zmiesciły mi sie pod maską
gdybym cie nieznał to bym stwierdził ze jesteś inteligetny inaczej poprostu wykorzystuje sie zweżke w gażniku wiercajać tam dysze i dzieki temu silnik niejest dławiony przez dodatkowa zwezke przed gaźnikem co porawia prace na benzynie a w moim przypadku za tym rozwiązaniem przemawia fakt ze mam uzadzenie wzbogacające typu przepustnicowego wiec bedzie działaó również na LPG wiec poprawi mi sie konfort uzytowania auta z tym durnym wynalazkiem co jeszcze wypierdole załoze sobie znów otwarty filtr powietrza wiec zmniejsza sie opory ssania zwłaszcza ze prace nad dolotem zimnego powietrza są mocno zaawansowane ![]() |
automatic | 2006-01-07 20:53:58 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-15 15:06:46 ] |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2006-01-07 23:55:11 ja ma inny plan i szukam odpowiedniego gaźnika
poprostu zastanawiam sie nad przeróbką ADFa a dokładniej to ze jest dwu czesciowy czyli czy mozna wprowadzić mixer pomiedzy korpus a przepustnice wiec niema zadego wiercenia i nieszcenia bezcennego gaznika |
![]() Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2006-01-08 00:38:43
Kiedyś tetowałem otwarty filtr powietrza. Wewnątrz filtra zamontowałem czujnik temperatury i sprawdzałem temperaturę powietrza. Przy otwartym i zamkniętym podczas jazdy nie było żadnych różnic. Jedynie na postoju temperatura powietrza przy otwartym była sporo wyższa ale chwilę po ruszeniu wracała do normy. Test prowadzony wiosną i latem przez kilka miesięcy. Co do osiągów to nie zauważyłem praktycznie różnic (ale co chcieć od 1.5) może ciut szybciej się wkręcał. Natomiast znacznie spadło zużycie LPG no i ten dźwięk. |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2006-01-08 10:50:53
własnie ten dzwiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2006-01-08 16:03:32
no to co pie....sz o wierceniu?????????? chyba lada ma dzielony gaznik bo nawet mam w domu do takowej mixer ktory podobno zaklada sie tak jak mowisz. ale on ma ogromne zwezki.fiat na nich nie chcial chodzic. |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2006-01-08 16:23:06
bo obecny IDF jest w stanie krytycznym pozatym to 32 ADF 400 na którym ma niezła astme a na porzadną 34 niema zbytnio kasy wiec opcja poznęcana sie z 34 DCMP jest też brana pod uwage bo niestety DMSa mi troche szkoda chociaz na polonezowskim ciewżko odpala a na fiatowskim bardzo dobrze wiec wszystko jest w stanie dumajaco konstrukcyjnym ale zastanawiam sie nad inną obcją czyli co pokobinowac zeby poszedł na obecnym mixerze otwartym filtzre powietzra i wlocie zimnego powietrza (produkowanego pod IDFy ma które zbieram) |
![]() PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2006-01-08 16:45:43
ale nad czym tu dumac. jak chcesz to sobie zaluz stozek z chwytakiem zimnego. zasada jest prosta. filtr stawia pewen opor i zwezka musi byc dobrana nie tyle do silnika co do filtra tez. bilans musi byc zachowany 15:1 wiec jak zakladasz filtr o wiekszej przepustowosci to robisz 17:1 bo podcisnienie w parowniku jest za male zeby pociagnac membrane wiec zeby poprawic musisz zalozyc zwezke o mniejszej srednicy i masz 15:1 czyli wszystko cala regulacja lpg ktora wykracza poza regulacje sruba to zmiana srednicy zwezki palnika. |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2006-01-08 19:31:08 ciekawy pomysł i miałem taki już na benzynie i nawet po wymotowaniu filtra powietzra był gorszy od otwartego
pozatym chciałbym aby powietrze było wtłaczane do silnika i zeby go było jak najwiecej czyli rodzaj doładownia wiec mam inny pomysł wlot zimnego powietrza bedzie miał przekrój ok 15x10 cm i bedzie umiejscowiony obok chłodnicy bo tak mam blache wiec jesli mam pchać to powietzre dlaczego nie moge go kierowac na filtr powietrza potem bedzie sie zwęzał o półowe do ok 7-8x10 cm i to bedzie skierowane poprzez odpowiednie kierownice w strone filtra powietrza mam wiec nadzieje bedzie tam lekkie nadciśnienie zwłaszca jak bede sie poruszał zostaje wiec problem duzej róznicy cisnien w przypadku benzyny to raczej nie problem ale LPG moze tego nie lubić wiec caly projekt zaczynam od zapewniena stabilnej pracy w takich warunkach a potem bede przekonstuowywał komore silnika |