właśnie ściągnełem autko z USA,
Toyota MatriX 2006r koszt wraz z wysyłką w stanach to ..... $,
Wysłano autko do Bremerhaven (Niemcy) Tam Odbiera autko Firma ktura zajmuje się spedycją , wyładowuje, załatwia za Ciebie ( Mnie) sprawy celne, tj Podarek Vat - 19%, i Cło - 10 %.
Oczywiście odpowiednio wcześniej dostałem dokumenty wozu wraz z aktem własności i dowodem nadania przesyłki wraz z adresem firmy spedycyjnej w Niemczech( zostały mi przysłane pocztą).
Na dwa dni przed planowanym przypłynięciem statku do portu w Niemczech ( jest to w dokumentach ) zadzwoniłem zostawiłem swój nr tel. i przesłałem meilem kopie wszystkich dokumentów.
Po załatwieniu wszystkich spraw to trwa około 3 dni pod warunkiem że wszystko jest ko ( Uwaga Niemcy też patrzą na faktury i przesadnie zniżoną fakturę mogą zastrzec, pomimo iż celnik tak naprawdę rzadko ogląda samochód bo to dla niego dużo zachodu) u nie było OK! .
Zadzwonił do mnie goścu z firmy spedycyjnej podał mi koszt Vat , Cła + koszty firmy 800 euro( w tym 6 euro za każdy dzień postoju ) i poinformował mnie iż autko jest do odebrania

.
Na drugi dzień o g13 byłem już na miejscu w firmie spedycyjnej, zapłaciłem wedle ustaleń telefonicznych po czym gościu skierował mnie do firmy która zajmuje się rozładunkiem kontenerów (1 km jazdy fajnym portem). Tam za pokwitowaniem otrzymałem kluczyki i wskazano mi parking . Cała operacja w Bremerhaven trwała z załadunkiem samochodu na lawetę - 2h.
W Polsce : w ciągu 5 dni od przekroczenia granicy z Niemcami trzeba zgłosić się do urzędu celnego aby opłacić Akcyzę 3,1% za poj do 2000cc powyżej 13,1%.
Zgłaszasz się do firmy spedycyjnej w Polsce ( tak jest w Białym stoku) za 20zł robisz dokumenty do UC , składasz do urzędu te dok. i czekasz ok 2 godz na decyzję !!
Uwaga!!!! mogą zastrzec twoją fakturę !, zaproponują ci inną wyższą opłatę !!! a ty wg. prawa możesz od tej zaproponowanej przez nich opłaty odjąć o 30% ( na pewno ci o tym nie powiedzą )i tyle twoje!
Załatwiasz badania , i rejestrujesz jeździsz autkiem ok 40% tańszym!
Trochę zachodu ale się opłaca!!
[ wiadomość edytowana przez: wasylbar97 dnia 2008-09-12 09:22:05 ]