Cytat:
|
2016-01-15 18:23:09, Meduza pisze:
Żółty Gimbus z UM Mikołowa Nawet ma naklejkę z herbem Przedtem służył Radzie Miasta i woził radnych. Mój bratanek nim jeździł do gimnazjum. Chyba już nie jeździ
|
|
Hejka - a masz może jeszcze jakieś więcej info o tym żółtym gimbusie z Mikołowa?
Bo jeśli masz jeszcze jakieś info o tym Jelczu , to możesz to podać ludziom na stronce: "Projekt 080".
Tam jeden gościu prowadzi spis wszystkich Jelczy 080 - jest tam również i o nim info, ale jego dalsze losy nie są znane. Niby około 2008 - 2009 roku miał zostać zezłomowany... ale też nie jest w 100% pewne...
Bardzo mi się podoba to jego wymalowanie, układ graficzny pasów, itd
Ciekawe ma też usytuowanie napisu "JELCZ" - pod wlotem powietrza, a nie nad...
Chciałem zrobić model żółto - zielonego Jelcza 080 z zakładu Lentex Lubliniec. Zdjęcia jego wraku widziałem na stronie phototrans jak i CZGT, ale nigdzie nie ma nic o jego numerach tablic rejestracyjnych... wrak jest w takim stanie, że też sporo spekulowania nad jego wyglądem w czasach, kiedy jeździł...
Bardzo też podobał mi się Jelcz 080 w barwach "AZOTY PUŁAWY" i "PSP KRAKÓW"...
Godzinami przeszukiwałem też internet w poszukiwaniu Jelczy 080 przerobionych na furgony bez okien... ciekawy temat dla modelarza. Znalazłem 3 egzemplarze takich furgonów w całej Polsce...
Jelcz 080 w wersji skrzyniowej ciężarówki - kolejne moje marzenie modelarza (w trakcie realizacji