Policja o CB - Strona 4

« Poprzedni | Nastpny »
Jestem za cakowitym zakazem posiadania w pojazdach samochodowych (definicja z kodeksu drogowego, dotyczy osobwek,busw, TIRw,motocykli itp.) gotowego do uycia
sprztu CB radio(poza przewozem fabrycznie zapakowanego sprztu,
wykluczajcego moliwo jego natychmiastowego uycia.) Kiedy miao to
suy bezpieczestwu na drodze,a dzisiaj suy wycznie bezkarnoci piratom
drogowym (jako antyradar oraz informator i patrolach drogwki i prewencjii).
I niech nikt mi nie wciska kitu e mu suy do omijania korkw czy jako substytut nawigacji...
owszem, czasem tak jest, ale to 1 procent.
Jak si kieruje po pijaku, lub jedzie kradzionym samochodem,
to info o patrolach policjii jest wrcz bezcenne...
Mam CB bazowe od lat 90 i z alem stwierdzam e na 19 kanale sycha gwnie informacje (przeplatane co chwila sowem k***a) o zauwaonych patrolach policjii, fotoradarach, nieoznakowanych radiowozach z wideokamerami rejestrujcymi piratw drogowych,
W latach `90, gdy ludzie uywali CB w domach, owszem, czasem trafi si imbecyl, ale na og bya kulturka, chamstwa takiego nie byo i nie rozumiem, czemu kierowcy majcy CB maj zerowy poziom kultury i wpie****j si na zajty kana bez "breka" ludziom rozmawiajcym midzy sob z bazwek sypic acin podwrkow i absolutnie nie zwaajc na to e komu mog przeszkadza w prowadzonej cznoci, a na upominanie reaguj ostrymi przeklestwami - i taka jest regua.
Zwracam si z prob do odpowiednich wadz o
wprowadzenie zakazu posiadania CB w samochodach, pod rygorem wysokiej grzywny, konfiskaty zakazanego sprztu i utraty prawa jazdy.
Obycie (odpuka) nie obudzili si zbyt pno, kiedy jaki wariat z antenk na dachu jadcy 200 po zabudowanym pole wam kogo bliskiego na tamten wiat...

wczoraj misie w cywilu mnie kontrolowaly na postoju.widzieli magnes z antena,radio,gruche i nic.oni nasze cb maja gdzies.ich interesuja pszestepcy,zlodzieje samochodow akurat naszym paskiem sie zainteresowali.niemam zadnych papierow na radio ani to radio niema homologacji uniden pc68xl i nie jestem pszestepcom tylko sybirakiem.pozdrawiam

romando si wypismaczy duo, krzykliwie, ale niekoniecznie sensownie.
gdyby kolega, ktry jak sam o sobie pisze, ma dowiadczenie jeszcze z lat 90 zapozna si z histori CB na wiecie, to wiedziaby gdzie i po co powstao to pasmo oraz dziki komu stao si powszechne.
to po pierwsze.
po drugie kolega najwyraniej yje przeszoci, gdy to w Polsce cb wykorzystywano jako substytut telefonu i komunikatora komputerowego... to se ne wrati. profil urzytkownika pasma obywatelskiego si zmieni i nalezy si z tym pogodzi lub zmieni pasmo.

Cytat:
Zwracam si z prob do odpowiednich wadz o
wprowadzenie zakazu posiadania CB w samochodach, pod rygorem wysokiej grzywny, konfiskaty zakazanego sprztu i utraty prawa jazdy.

czemu tak liberalnie... idmi dalej: zakamy posiadania noy kuchennych, samochodw (bo zabijasz samochodem, a nie radiem)... nzakamy wszystkiego... bo to atwiesze ni edukowanie, uwiadamianie i przede wszystkim egzekwowanie istniejcego prawa.

na koniec zadam przewrotne pytanie: czy kolega Romando widzc pirata drogowego (z anten lub bez) chocia raz zadzwoni na policj, poda numery i pomg w zapaniu wariata jadacego 200?

he he he zlodzieje samochodow, piraci drogowi pijani moze jeszcze mafia (zorganizowana przestepczosc) i krotko mowiac sami zli ludzie a na dodatek przeklinaja Z moiej strony jeszcze dodam, ze jezdze brudnym samochodem nie lubie "ojca dyrektora" nie glosowalem w wyborach etc.

A ja swoim 19 letnim R 19, rozwijam zawrotn prdko maxymalna 110 Km/h ( z grki i witrem w plecy) i jestem masakrycznym piratem drogowo-CB radiowym. Panie Romando...prosz!! a jak przy przestpcach jestemy to ja uwaam e przedstawiciel handlowy to najgorszy badziew na drogach i powinno si ich zamknc i z konfiskowa samochd i radio i telefon, i zel do wosw. Cze.

Panowie,
wsyztsko rouzmiem, Wasze poirytowanie tym faktem, ale na zdorwy rozsadek nikt nie ma prawa ukarac mnie za to ze posiadam CB, poniewaz jest ono dozwolone. A jezeli mowa o uzywaniu, to niech mi gliniarz udowodni przed sadem ze go uzywalem ? Kazdy z nas ma prawo do odmowy mandatu, wiec ja nie widze problemu.

Cytat:
2008-03-18 10:49:33, chaosgce pisze:
Panowie, wsyztsko rouzmiem, Wasze poirytowanie tym faktem, ale na zdorwy rozsadek nikt nie ma prawa ukarac mnie za to ze posiadam CB, poniewaz jest ono dozwolone...

..i nie moe, oto stanowisko Wydziau Ruchu Drogowego Komendy Woj. Lublin:
"Zgodnie z art. 45 ust. 2 pkt 1 ustawy „Prawo o ruchu drogowym” kierujcy nie moe korzysta z telefonu, ktrego obsuga wymagaaby trzymania suchawki lub mikrofonu w rku.

Urzdzenie nadawczo – odbiorcze (CB - radio) nie jest telefonem – jest klasyczn radiostacj. Zatem stosowanie analogii poprzez podobiestwo jest raczej nie wskazane, zwaszcza, e przepis jednoznacznie okrela urzdzenie jako „telefon”.

Oczywicie przepis ten nie ma zastosowania gdy korzysta si z zestawu gonomwicego lub suchawki samononej.
Pozdrawiam,
podkom. Piotr Sroka"

Zwrcuem si pod wskazany adres po emisji TVN Turbo jak niedouczony mundurowy tumaczy, e mona za uywanie CB kara.
Marek

Ehh… cakiem niedawno dostaem piset zoty mandatu za gone suchanie radia i nieprzepisowe umieszczenie go w samochodzie. Paranoja. A jak zacza si dyskusja to miy pan policjant powiedzia e dorzuci 100z ekstra-i tak rachunek wynis 600z-tylko za co?

Cytat:
2009-01-08 14:42:46, edynburg1968 pisze:
Ehh… cakiem niedawno dostaem piset zoty mandatu za gone suchanie radia i nieprzepisowe umieszczenie go w samochodzie. Paranoja. A jak zacza si dyskusja to miy pan policjant powiedzia e dorzuci 100z ekstra-i tak rachunek wynis 600z-tylko za co?

e co? co znaczy nieprzepisowe umieszczenie radia? co znaczy gone? podaj przepis ktry zosta zapisany w mandacie.
albo lepiej przyznaj si, ile miae na budziku jak ci zmierzyli.

przecie policja i itd samo korzystaj, nawet powiedz e jest czyciutko...

witajcie, no niele czyciutko

« Poprzedni | Nastpny »