Jestem za cakowitym zakazem posiadania w pojazdach samochodowych (definicja z kodeksu drogowego, dotyczy osobwek,busw, TIRw,motocykli itp.) gotowego do uycia
sprztu CB radio(poza przewozem fabrycznie zapakowanego sprztu,
wykluczajcego moliwo jego natychmiastowego uycia.) Kiedy miao to
suy bezpieczestwu na drodze,a dzisiaj suy wycznie bezkarnoci piratom
drogowym (jako antyradar oraz informator i patrolach drogwki i prewencjii).
I niech nikt mi nie wciska kitu e mu suy do omijania korkw czy jako substytut nawigacji...
owszem, czasem tak jest, ale to 1 procent.
Jak si kieruje po pijaku, lub jedzie kradzionym samochodem,
to info o patrolach policjii jest wrcz bezcenne...
Mam CB bazowe od lat 90 i z alem stwierdzam e na 19 kanale sycha gwnie informacje (przeplatane co chwila sowem k***a) o zauwaonych patrolach policjii, fotoradarach, nieoznakowanych radiowozach z wideokamerami rejestrujcymi piratw drogowych,
W latach `90, gdy ludzie uywali CB w domach, owszem, czasem trafi si imbecyl, ale na og bya kulturka, chamstwa takiego nie byo i nie rozumiem, czemu kierowcy majcy CB maj zerowy poziom kultury i wpie****j si na zajty kana bez "breka" ludziom rozmawiajcym midzy sob z bazwek sypic acin podwrkow i absolutnie nie zwaajc na to e komu mog przeszkadza w prowadzonej cznoci, a na upominanie reaguj ostrymi przeklestwami - i taka jest regua.
Zwracam si z prob do odpowiednich wadz o
wprowadzenie zakazu posiadania CB w samochodach, pod rygorem wysokiej grzywny, konfiskaty zakazanego sprztu i utraty prawa jazdy.
Obycie (odpuka) nie obudzili si zbyt pno, kiedy jaki wariat z antenk na dachu jadcy 200 po zabudowanym pole wam kogo bliskiego na tamten wiat...